سه‌شنبه ۳ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۳:۳۰
پژوهش‌ و درمان آسیب‌های اجتماعی تنها با همکاری جامعه میسر می‌شود

نشست «طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان؛ چالش‌ها و فرصت‌ها» در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد. کارشناسان این برنامه تدوین کتاب، مقالات، شناسایی و مهار آسیب‌های شهری را از فعالیت‌های خود عنوان کردند و پژوهش و کنترل این آسیب‌ها را تنها با همکاری و دلسوزی عموم افراد جامعه میسر دانستند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در این برنامه که صبح امروز (سوم بهمن‌ماه) در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب و به همت گروه آسیب‌های اجتماعی منطقه 11 شهرداری برگزار شد، علاوه بر محمود سپایانی، مدیر اجتماعی و فرهنگی ناحیه چهار شهرداری منطقه 11، حجت شریفی، کارشناس مسوول طرح، امیرمسعود احمدی، متخصص آسیب‌های اجتماعی حضور داشتند و مباحثی را درباره عوامل زمینه‌ساز آسیب‌های اجتماعی شهری عنوان کردند.
 
همچنین محققان و پژوهشگران امور اجتماعی شهرداری منطقه 11 در مسیر شناسایی، کنترل و مهار آسیب‌های اجتماعی علاوه بر پژوهش به تدوین کتاب، مقالات و فراهم‌سازی زمینه‌های اقدامات اجتماعی در راستای کاهش معضلات می‌پردازند. 

در ابتدای این برنامه حجت شریفی، کارشناس مسوول طرح ساماندهی کودکان کار و کودکان خیابانی هدف اجرای این طرح را آگاهی بخشی شهروندان منطقه در راستای ارتقای سطح زندگی عموم جامعه یاد کرد و گفت: معضلات اجتماعی در شمار اموری هستند که چنان‌چه به آن‌ها رسیدگی نشود، توسعه و تسری می‌یابند و منجر به متولد شدن آسیب‌های دیگری خواهند شد.

سپس محمود سپایانی، مدیر اجتماعی و فرهنگی ناحیه چهار شهرداری منطقه 11 با ارایه تعریفی که در مکتوبات از کودک عنوان می‌شود، به تعریف اصطلاح «کودکان خیابانی» پرداخت و اظهار کرد: همچنان که در متون اجتماعی یاد شده است، کودکان کار به کودکانی گفته می‌شود که مشکلات فردی، اجتماعی و خانوادگی منجر به خروج این افراد یا طرد آن‌ها از خانه شده است و این کودکان بیشترین اوقات خود را در خیابان‌ها سپری می‌کنند.

وی با تاکید بر این که کودکان خیابانی از جای دیگری به ما سرزمین ما فرستاده نشده‌اند، اظهار کرد: این افراد کودکان همین سرزمین‌اند که به دلایل مختلفی مانند فقر، مهاجرت، مسایل اجتماعی و محیطی به این معضل دچار شده‌اند. از این رو از عموم شهروندان تقاضا دارم برخورد صحیحی با این افراد داشته باشند و به این کودکان ترحم نورزند. 

کارشناس آسیب‌های اجتماعی شهری تاکید کرد: این کودکان به واسطه شرایط اجتماعی و خانوادگی که به ناچار گرفتار آن شده‌اند، کودکانی باهوش‌تر و توانمندتر از سایر کودکان‌اند که از حقوق اصلی خود محروم مانده‌اند.

سپایانی با اشاره به این که کشور ما در شمار 144 کشوری است که کنوانسیون حقوق کودک را امضا کرده‌اند، گفت: با شناسایی این کودکان و همت عمومی شهروندان تصمیم داریم زمینه‌هایی را فراهم سازیم تا کودکان کار و کودکان خیابانی به حداقل حقوق خود دست یابند.

وی در ادامه با مروری گذرا بر تاریخچه شکل‌گیری آسیب‌های اجتماعی آن‌ها را مولود زندگی‌های شهرنشینی توصیف کرد و گفت: در سال‌های متمادی کاری به این نکته دست یافته‌ام که هیچ طرح دولتی یا تصمیم ملی بدون مشارکت، همیاری و دلسوزی جامعه و شهروندان با موفقیت به انجام نخواهد رسید، از این رو در شناسایی و معرفی کودکان کار و کودکان خیابانی منطقه به همکاری شهروندان و همدلی آن‌ها بیش از هر چیزی احتیاج داریم.

مدیر اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه 11 از مخاطبان این نشست که از شهروندان فعال در امور اجتماعی شهرداری منطقه 11 تهران بودند به عنوان شبکه اجتماعی شهرداری تهران یاد کرد که می‌توانند با خدمات داوطلبانه در حوزه مددکاری و خدمات شهری تاثیر به‌سزایی در کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی و شهری داشته باشند.

سپس امیرمسعود احمدی، کارشناس ارشد رفاه اجتماعی از مباحثی که در این نشست مطرح شد به مثابه تلخی دارویی یاد کرد که می‌تواند راهگشای مسایل شهری باشد و ضمن ارایه توضیحاتی در معرفی معضلات شهری تعدادی از این معضلات را برای آشنایی بیشتر مخاطبان بیان کرد. او از این میان به کودکان بی‌سرپرست و بد سرپرست، طلاق، قتل، سرقت، کلاه‌برداری، اعتیاد به مواد مخدر، تولید و توزیع مشروبات الکلی، اعتیاد به استفاده از ماهواره، قاچاق کالا و مواد مخدر اشاره کرد.

وی بر اساس متون و آموزه‌های کتاب‌های حوزه مسایل اجتماعی رعایت قانون، پایبندی به اخلاقیات و آموزه‌های عرفی و آموزش‌های مذهبی را از عوامل موفقیت افراد در زمینه‌های خانوادگی و فردی یاد کرد و گفت: با این وجود باید بپذیریم که گذشته از عوامل یاد شده برخی از مولفه‌ها مانند جغرافیا و محیطی که افراد در آن متولد و بزرگ می‌شوند، زمینه‌ساز معضلات یا پیشرفت‌های خاصی در آن‌ها خواهد بود چرا که مناطق مختلف از نظر نوع جرم، تعداد و شدت جرم و میزان وقوع جرایم و آسیب‌های اجتماعی کاملا با یکدیگر متفاوتند.

احمدی عوامل فردی، روانی، محیطی و اجتماعی را از  مولفه‌هایی یاد کرد که تاثیر فراوانی در میزان ابتلای افراد به آسیب‌های اجتماعی‌ دارند و یادآور شد: گروه دوستان بیش از خانواده در تربیت و شکل‌گیری شخصیت افراد جامعه تاثیر دارند. در این میان آموزش ناصحیح، فقر فرهنگی، بدسرپرستی، خانواده‌هایی با منزلت اجتماعی پایین و معلولیت‌های ذهنی و جسمی تاثیر زیادی در تولید آسیب‌های اجتماعی دارند.

این محقق و پژوهشگر مسایل اجتماعی سه اقدام مهار، کنترل و کاهش را امور اصلی یاد کرد که در مواجهه با کودکان کار و کودکان خیابانی می‌توان انجام داد. وی با بیان برخی از آسیب‌هایی که این کودکان را تهدید می‌کند، هدف اصلی این نشست را ارتقای آگاهی شهروندان نسبت به مسایل و آسیب‌های اجتماعی و حساس کردن آن‌ها برای واکنش نشان‌دادن به این معضلات دانست.

وی در پایان گفت: با وجود شناخت مشکلات و ایجاد راه حل‌های اجتماعی و دولتی چنان‌چه عموم افراد جامعه در این اقدامات همکاری نداشته باشند این طرح‌ها با موفقیت همراه نخواهند بود. از این رو از تمامی شهروندان تقاضا دارم با احساس مسوولیت در برابر چنین مشکلاتی پل ارتباطی شهرداری‌ها با جامعه باشند و به محض مشاهده معضلات یاد شده با نهادهای اجتماعی شهرداری‌ها با شماره 137 تماس بگیرند. 

نشست «طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان؛ چالش‌ها و فرصت‌ها» با مشارکت عده فراوانی از بانوان فعال در اقدامات اجتماعی شهرداری منطقه 11 در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب به پایان رسید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها