یکشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۶
رانندگان تاکسی در کتاب‌ها با قوانین و مقررات رانندگی آشنا می‌شوند

یکشنبه (۲۶ آذر ماه) روز حمل‌و‌نقل است. «ایبنا» به‌مناسبت این روز و با توجه به جایگاه خاص حمل‌و‌نقل عمومی به‌ویژه نقش تاکسی و تاکسیرانی در کالبد شهری و اهمیت این نوع کاربری در بیشترین حجم جابه‌جایی، برخی از تازه‌‌های نشر این حوزه را معرفی کرده تا شاید انگیزه‌ای برای مطالعه این نوع کتاب‌ها به ویژه در میان رانندگان باشد.-

به گزارش خبرگزای کتاب ایران(ایبنا)، 26 آذر‌ماه سال 1362 حضرت امام خمینی(ره)، بنیانگذار جمهوری‌اسلامی ایران، فرمانی در زمینه اعزام کامیون‌ها به بنادر جنوبی برای تخلیه کالاهای وارداتی و مایحتاج مردم صادر کردند. در‌پی این فرمان، کامیونداران سراسر کشور، آمادگی خود را برای تخلیه بنادر و حمل و نقل مواد ضروری مورد نیاز مردم اعلام کردند. ۱۴ سال پس از صدور فرمان امام راحل (ره)، در سال ۱۳۷۶ به پیشنهاد وزارت راه و ترابری و برای آگاه‌سازی هرچه بیشتر جامعه با نقش و جایگاه بخش حمل و نقل،  ۲۶ آذرماه از سوی شورای فرهنگ عمومی، به عنوان روز حمل و نقل شناخته شد.
 
در جهان امروز، بخش حمل‌و‌نقل از  بخش‌های زیربنایی اقتصاد هر جامعه است که علاوه بر تحت تأثیر قراردادن فرآیند توسعه اقتصادی، خود نیز در جریان توسعه دچار تغییر و تحول می‌شود. جايگاه خاص حمل و نقل عمومی در کالبدشهري به‌ويژه نقش تاکسي و تاکسيراني در شهرها با توجه به ميزان جابه‌جايي مسافر در سطح کشور به‌چشم می‌آید و متوجه اين نکته مي‌شويم که بيشترين حجم جابه‌جايي مسافر در سطح شهرهاي کشور با تاکسي انجام مي‌شود و به تبع آن نقش پر رنگ اين نوع کاربري از حمل و نقل بيش از پيش آشکار می‌شود.

این روز بهانه‌ای شد تا «ایبنا» به سراغ برخی از تازه‌ترین آثار منتشر شده در حوزه حمل‌و‌نقل شهری برود و با معرفی و بررسی کتاب‌ها به‌عنوان ابزار آگاهی‌رسانی در ارتقا سطح کیفی حمل‌و‌نقل شهری و رانندگان نقش موثری در این زمینه داشته باشد.

مجموعه قوانین و مقررات تاکسی شهر منتشر می‌شود
کتاب «مجموعه قوانین و مقررات تاکسی شهر» از تازه‌ترین اثری است که در مرحله چاپ به‌سر می‌برد و  قرار است تا اوایل دی‌ماه سال جاری به همت اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری کشور منتشر شود.

مدیر مسوول انتشارت اندیشه عصر با بیان ابعاد محتوایی این کتاب گفت: کتاب «مجموعه قوانین و مقررات تاکسی شهر» نوشته بابک هاشمی در برگیرنده دستورالعمل‌های اجرایی و لوایح قانونی مرتبط با حوزه تاکسیرانی در کشور است.

محمد‌اسماعیل پور‌اسماعیلی ادامه داد: «دستور‌العمل نحوه اجرای آیین‌نامه اجرایی قانون تمرکز امور تاکسیرانی»، «دستورالعمل‌های اجرایی نحوه جایگزین خودروهای مسافر شخص ساماندهی شده»، «آیین‌نامه اجرایی حمل‌و‌‌‌نقل دانش‌آموزان»، «ضوابط تبلیغات در ناوگان حمل‌ونقل عمومی کشور» و «آیین‌نامه مدیریت حمل‌ونقل بار و مسافر در شهر و حومه» از جمله مباحث مطرح شده در این کتاب است.

وی افزود: نویسنده در کتاب «مجموعه قوانین و مقررات تاکسی شهر» سعی داشته است تا علاوه بر گردآوری آخرین تغييرات و دستور‌العمل‌هاي مرتبط، منابع و مراجع، قوانين، مقررات، آيين‌نامه‌ها و دستورالعمل‌هاي مربوطه را که برای نخستین‌بار در این حوزه مطرح شده است تدوين و در اختيار طيف گسترده از تاکسيراني‌هاي شهري قرار دهد.

ابعاد کاربردی سیستم‌های حمل‌ونقل هوشمند

«سیستم‌های حمل‌ونقل هوشمند(ITS)» عنوان کتاب دیگری به تالیف کارگروه اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری کشور است که به بررسی مفهوم و ابعاد کاربرد‌ی سیستم‌حمل‌ونقل هوشمند در حوزه خدمات حمل‌ونقل شهری می‌پردازد.

در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: «با توجه به رشد فزاینده جمعیت و محدودیت ظرفیت شبکه معابر شهری به ویژه در کلان‌شهر‌ها همواره معضلاتی در نحوه سرویس‌دهی ناوگان عمومی پدید می‌آید که مواردی چون افزایش آلودگی هوا و صدا، هدر رفتن سرمایه‌های ملی و انرژی، اتلاف وقت شهروندان، مسایل روانی و اجتماعی و زیست محیطی را در‌پی‌ خواهد داشت. در این میان، مفهوم سیستم هوشمند حمل ونقل می‌تواند راه‌های جدیدی برای دسترسی به جابه‌جایی و تحرک پایدار در جامعه اطلاعاتی و ارتباطی امروز، فراروی ما قرار دهد.» 

بخش اول کتاب به مفهوم(ITS) اشاره دارد و به عنوان سامانه‌ای مطرح می‌شود که در آن، فناوری‌های اطلاعات، ارتباطات و کنترل برای بهبود و بهینه‌سازی عملیات شبکه حمل‌و‌نقل کاربرد دارد و محور‌‌های اصلی اطلاعات، ارتباطات و یکپارچگی را ابزار‌های سیستم حمل‌و‌نقل هوشمند می‌داند. 

در بخش دوم، مخاطب با طبقه‌بندی (ITS) یا «سیستم هوشمند حمل‌ونقل» بر اساس وظیفه و هدف اولیه آشنا می‌شود و به «سیستم‌های صرفا اطلاعاتی»، «سیستم‌های هشدار» و «سیستم‌های مداخله‌کننده به صورت فیزیکی» بر اساس وظیفه و کنترل جریان‌های ترافیک، راحتی رانندگان و ایمنی و نیز هدف اولیه می‌پردازد. 

«کاربرد‌های (ITS) در حوزه خدمات حمل‌ونقل عمومی» موضوع بخش بعدی کتاب است که به بهبود ایمنی و امنیت و نیز مدیریت و نظارت بر ترافیک می‌پردازد. «تنظیم هوشمند سرعت»، «کمک به کاربران جاده‌های آسیب‌پذیر»، «نظارت بر بار‌های پرخطر»، «کنترل ترافیک در سطح منطقه» و «راهنمایی مسیر‌یابی مجدد» برخی از کاربرد‌های ارایه شده در این بخش است.

بخش چهارم کتاب «سیستم‌های حمل‌و‌نقل هوشمند (ITS)» به اثرات قابل توجه کاربرد‌های (ITS) بر اثبات‌های بهبود ایمنی ترافیک اشاره دارد. «شناسایی سوانح کناره راه و سیستم‌های اخطار با استفاده از تابلو پیام متغیر» و «نیز اطلاعات مربوط به آب و هوا و سیستم‌های اخطار با استفاده از تابلوهای پیام متغیر» از جمله این مباحث‌اند. 

اهداف سیستم‌های حمل‌و‌نقل هوشمند شامل «افزایش کارایی عملیاتی و ظرفیت سیستم حمل و نقل»، «کاهش مصرف سوخت و هزینه‌های زیست‌محیطی» و «بهبود ایمنی سیستم حمل و نقل» در کنار معرفی انواع مختلف سیستم‌های حمل‌ونقل هوشمند در قالب «سامانه مکان‌یابی خودکار وسایل نقلیه(AVL)» و «سامانه شناسایی خودکار وسایل نقلیه ناوگان تاکسیرانی» از موضوعات مطرح شده در فصل پنجم کتاب است. 

در بخشی از مزایای سیستم (AVL) برای مسافران آمده است: «مزایای سیستم برای مسافران به دو دسته کلی که ریسک کمتر و زمان انتظار کمتر است تقسیم‌بندی می‌شود. به این دلیل ریسک کمتر می‌شود که ارتباطات مخابراتی بین تاکسی و مرکز کنترل، بسیار سریع‌تر از کارمندان عمل می‌کنند و زمان پاسخ به تصادفات را کاهش می‌دهند.»

ضرورت به‌کار‌گیری سیستم‌های هوشمند در ناوگان تاکسیرانی و مزایای استفاده از سیستم‌های هوشمند پرداخت الکترونیک از مباحث مطرح شده در بخش پایانی کتاب است که به «افزایش جذابیت حمل‌و‌نقل عمومی»، «حذف پول خرد از چرخه و کمک به ارتقای بهداشت» در قالب بخشی از مزایا و نیز «کاهش آلودگی هوا و صدا» و «هدر رفتن سرمایه ملی و انرژی» از نظر ضرورت به‌کارگیری سیستم اشاره می‌کند.

اخلاق حرفه‌اي و اخلاق و آداب تاكسيراني

كارگروه اتحاديه تاكسيراني‌هاي شهري كشور  کتابی با عنوان «اخلاق حرفه‌اي و آداب تاكسيراني» منتشر کرده است که به ارايه اطلاعات تخصصي و اخلاقي درباره حرفه تاكسيراني مي‌پردازد. 
 
این کتاب به ترويج خصلت‌هايي مانند صبوري، گذشت، برخورد ملايم و آرامش‌بخش، رازداري و تحمل، سلايق متنوع و گوناگون، طبقات مختلف مردم و مدارا اشاره دارد. 

در بخش «نكات قابل تامل براي رانندگان تاكسي» اين كتاب آمده است: «طبق قانون رانندگان موظفند فاصله ايمن را رعايت كنند، ولي اين از همان كلي گويي‌هاست كه مصاديق مرتبط به آن نه تعريف شده و نه به مردم آموزش داده شده است و نه رعايت نكردن آن به چشم كسي مي‌آيد، زيرا همه عادت كرده‌ايم كه چفت در چفت يكديگر حركت كنيم.»

مبحث‌هايي مانند «كرايه تاكسي، لوازم و بار مسافر تاكسيران، حقوق همكاران و اصول رانندگي» نمونه‌هايي از 18 بخش متنوع اين كتابند. 

اصول ایمنی مسافران و مسایل حفاظتی در تاکسیرانی

کتاب «اصول ایمنی مسافران و مسایل حفاظتی در تاکسیرانی» از دیگر عنوانی است که به همت کارگروه اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری کشور با شمارگان پنج هزار نسخه از سوی انتشارات اندیشه عصر و با همکاری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور و اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری کشور منتشر شده است.
 
در این کتاب گردآورندگان تلاش کرده‌اند با توجه به کاربرد تاکسی در حوزه‌های وسیع حمل‌و‌نقل شهری و برون‌شهری و نیز به عنوان کوچکترین واحد حمل‌و‌نقل، اطلاعاتی از چگونگی اصول برخورد با مسافران و رعایت مسایل امنیتی از سوی راننده را مطرح کنند.

بخش اول این کتاب به نکات ضروری ایمنی در تاکسی می‌پردازد و اقدامات قبل از حرکت، حین حرکت و پس از اتمام کار را برای رانندگان شرح می‌دهد.

بخش دوم این اثر به تجهیزات ضروری در خودرو اشاره دارد و به بازگو کردن مطالبی مرتبط با رانندگی در شرایط آب و هوایی مختلف نظیر رانندگی در باران، هوای مه‌آلود، برف و یخبندان می‌پردازد. 

در بخش سوم کتاب «اصول ایمنی مسافران و مسایل حفاظتی در تاکسیرانی»، خصوصیات و مشخصات مسافران مشکوک و نیز مسافران مشکل‌آفرین مطرح می‌شود و چگونگی برخورد با مسافران خشمگین و نیز مشکلات هنگام پرداخت کرایه مورد بررسی قرار می‌گیرد.

مخاطب در بخش پایانی این کتاب به نکات مهم امنیتی در مکان‌های خلوت آشنا می‌شود و به راه‌های مقابله با حمله‌های احتمالی از سوی افراد ناشناس، سرقت و نیز عدم پرداخت کرایه و فرار از سوی مسافران پی‌ می‌برد. 

کتاب‌های «زبان انگلیسی ویژه تاکسیرانان» و «آشنایی با صنعت گردشگری و توریسم برای تاکسی» از دیگر کتاب‌های منتشر شده در حوزه حمل‌‌و نقل عمومی درون شهری است که به تازگی از سوی اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری کشور منتشر شده‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها