سه‌شنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۲:۰۳
«کتاب ماه کلیات» بر پله صد و هفتاد و چهارم

صد و هفتاد و چهارمين شماره نشریه «کتاب ماه کلیات: اطلاعات، ارتباطات و دانش» در خردادماه سال جاري منتشر شد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، تازه‌ترين شماره ماهنامه «کتاب ماه کلیات: اطلاعات، ارتباطات و دانش» روانه دكه‌هاي روزنامه‌فروشي شد. اين ماهنامه به نقد و بررسي تخصصي كتاب‌هاي حوزه اطلاعات، ارتباطات و دانش‌شناسي اختصاص دارد.

در سخن نخست این شماره از ماهنامه، مطلبي با عنوان «برنامه‌ريزي راهبردي» به قلم داریوش مطلبی درج شده است. وي در اين يادداشت با اشاره به ضرورت برنامه‌ريزي راهبردي بيان مي‌كند كه با ظهور وب جهان‌گستر، انقلابي در دنياي اطلاعات و مراكز اطلاعاتي پديد آورد و نحوه تعامل با منابع اطلاعاتي را دچار دگرگوني روز افزون كرد. 

در نتيجه اين تغيير و تحولات، سازمان‌هاي اطلاعاتي به فكر برنامه‌ريزي كوتاه‌مدت، ميان‌مدت و بلندمدت افتادند تا بتوانند پيش‌بيني درستي از آينده داشته باشند و با شناخت درست تحولات پيش رو و با برنامه‌ريزي مناسب‌، تغييرات احتمالي آينده را به نفع سازمان هدايت كنند.

بخش «پرونده ويژه» اين شماره از ماهنامه نيز به موضوع «برنامه‌ريزي راهبردي در كتابخانه‌ها» اختصاص دارد. در اين بخش مطالب متعددي به قلم صاحب‌نظران اين عرصه نوشته شده است. فريبرز خسروي در مقاله خود با عنوان «مدل ذهني راهبردي يا برنامه راهبردي» مي‌نويسد: «چندي پيش در حاشيه يكي از جلسات انجمن با كتابداري از كتابخانه عمومي يكي از مراكز استان‌ها گفت‌وگويي درباره وضعيت كاري‌اش داشتم؛ چنان غمگين مي‌نمود كه حيرت كردم. تمام زمستان را بي‌مراجعه‌كننده گذرانده بود. تنهايي، بي مهري و بي‌برنامگي و شايد بي‌انگيزگي كلافه‌اش كرده بود...»

مهري پريرخ نيز در مطلب ديگري با عنوان «برنامه‌ريزي راهبردي: ابزاري براي مديريت تغيير در كتابخانه‌ها» بيان مي‌كند كه به زباني ساده برنامه‌ريزي راهبردي پيش‌بيني آينده براي هماهنگي با تغييرات، غلبه بر مشكلات و تضميني براي عملكرد بهتر در كتابخانه‌هاست.

فرامرز مسعودي در بخش ديگري از اين پرونده در مقاله خود «سند راهبردي كتابخانه ملي بريتانيا(2011-2015)» الگويي عملي براي تدوين راهبردهاي كتابخانه‌اي در ايران ارايه مي‌دهد.

وي در مقدمه خود مطرح مي‌كند كه اهميت مباني، نظريه‌ها، اصول و مدل‌هاي برنامه‌ريزي و مديريت راهبردي بر كسي پوشيده نيست و خوشبختانه در اين زمينه و در رشته مديريت، منابع مفيد، معتبر و مناسبي انتشار مي‌يابد كه مي‌تواند ياري‌دهنده كتابداران و مديران كتابخانه‌ها باشد. 

مقاله «نقد برنامه‌ريزي راهبردي: تنگناهاي نظري و عملي» نيز به قلم ابراهيم افشار به بررسي مشكلات نظري و عملي در برنامه‌ريزي راهبردي به ويژه براي كتابخانه‌ها مي‌پردازد.

فريبرز درودي، مديركل اطلاع‌رساني سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران در مطلبي با عنوان «برنامه‌ريزي راهبردي در كتابخانه‌ها و مراكز اطلاع‌رساني» به ضرورت پرداختن به اين موضوع و مباني نظري آن مي‌پردازد.

وي در اين مطلب خود سه كتاب «برنامه‌ريزي راهبردي براي كتابداران آموزشگاهي در قرن بيست و يك»، «چگونه برنامه راهبردي مناسبي بنويسيم؟» و «برنامه‌ريزي راهبردي در كتابخانه‌هاي دانشگاهي» را به صورت كامل معرفي و تحليل مي‌كند.

در بخش «نقد و بررسي كتاب‌هاي فارسي» اين شماره از ماهنامه نيز نقدهاي متعددي براي كتاب‌هاي اين عرصه منتشر شده است. فرامرز مسعودي در مطلب خود با عنوان «ارزيابي پژوهشگاه‌ها و مراكز پژوهشي» كتاب «مدل تعالي موسسه‌هاي پژوهشي» را نقد و بررسي كرده است.
 
وي در اين مطلب معتقد است كه در يك ارزيابي كلي از كتاب حاضر مي‌توان گفت كه اين كتاب در حوزه موضوعي رجحاني به ساير منابع انتشار يافته ندارد مگر در برخي موارد. مثلاً در «نكات راهنما» تدوين‌كنندگان تلاش كرده‌اند در ارايه توضيح‌ها، موسسه‌هاي پژوهشي را در نظر داشه باشند و سعي شده است نگارش و زبان كتاب براي مخاطبان ساده‌تر و ملموس‌تر باشد. 

علي عليزاده افكند نيز در مطلب ديگري با عنوان «نگاهي به فهرست نسخ خطي فارسي كتابخانه حسن پاشا - چروم، تركيه» به معرفي اين كتاب پرداخته است. 

وي مي‌گويد: «فعاليت در حوزه نسخه‌هاي خطي، پژوهش در اوضاع آن‌ها و كم و كيف نسخ از آغاز نگارش توسط مولفان يا كتابت آن توسط كاتبان در هر زماني از اهميت خاصي برخوردار بوده است. به عبارت ديگر شناساندن و بازنمايي نسخ خطي و يادآوري اهميت آن‌ها از نكات بارزي است كه در بعضي مقالات و پژوهش‌هاي مرتبط بدان اشاراتي شده است.»

حسين مسرت نيز در اين بخش از ماهنامه كتاب «فهرست‌هاي نسخه‌هاي خطي فارسي كتابخانه ابن مسكويه» را معرفي كرده است. اما اميررضا اصنافي نيز به بررسي كتاب «فراز و فرود چت‌روم‌ها» پرداخته است. وي در اين مطلب تالارهاي گفت‌وگوي اينترنتي را از فراز تا فرودشان بررسي مي‌كند.

«نمايه‌سازي و چكيده‌نويسي» عنوان كتاب ديگري است كه يعقوب نوروزي نگارش كرده است. وي در مقدمه اين مطلب بيان مي‌كند كه نمايه‌سازي و چكيده‌نويسي هنرهاي تجربي هستند كه با بهره‌گيري از قواعد علمي امكان سازماندهي اطلاعات و منابع اطلاعاتي را فراهم مي‌آورند.

الهه حسيني نيز در اين بخش از ماهنامه كتاب «مراحل توليد كتاب» را معرفي مي‌كند. وي معتقد است نويسنده اين كتاب به دليل استفاده از زبان موجز و ساده در ارايه اطلاعات اوليه در زمينه توليد كتاب موفق بوده است. البته كتاب از لحاظ ويراستاري، اسفاده از علايم نگارشي و املايي و رعايت فاصله بين كلمات، به بازبيني مجدد نيازدارد.

در بخش «مقاله» این شماره از نشریه نيز مقاله‌ «مرجع اجتماعي: به سوي يك نظريه مشترك» نوشته پينايناشاچاف ترجمه احسان گرايي و ليلا مينايي منتشر شده است.

اين مقاله لزوم وجود رويكردي نظري در پژوهش مرجع محور را مورد مطالعه قرار مي‌دهد و به ويژه بر خلاء موجود در پژوهش مفهومي در مرجع اجتماعي تاكيد مي‌كند.

«بررسي نقش و جايگاه كتابخانه‌هاي عمومي در توسعه فرهنگ كارآفريني» مقاله ديگري است كه رسول زوارقي آن را نگاشته است. هدف از اين مقاله نيز بحث در زمينه نقش و جايگاه كتابخانه‌هاي عمومي در توسعه فرهنگ كارآفريني است.

«معرفى همايش‌هاى حوزه كليات/ دكتر شيما مرادى و رقيه قربانى بوساري» نيز عنوان مطلب بخش همايش‌هاي پيش روست.

«پژوهش‌هاي دانشگاهي در حوزه كتابداري و اطلاع‌رساني» نوشته حامد علي‌پورحافظي» نيز در بخش گزارش تحقيقات این ماهنامه جلب توجه مي‌كند. 

در بخش «گزارش» نيز گزارش يازدهمين مجمع عمومي انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني ايران آمده است.

كتاب ماه کلیات، ماهنامه‌اي است كه با هـدف اطلاع‌رسانـي و نقد و بررسي كتاب‌هاي منتشـر شده در كـشـور، از سوی خانه کتاب منتشـر مي‌شـود و شامل نقد و بررسی و درج مشخصات کامل کتاب‌های منتشر شده با موضوع کلیات مشتمل بر کتابشناسی­ها، علوم کتابداری و اطلاع­‌رسانی، رسانه­‌های خبری، روزنامه‌نگاری، نشر، نسخ خطی و غیره است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها