ايبنا - خواندن يك صفحه ازيك كتاب را مي توان چند گونه تعبيركرد؛ چيدن شاخه گلي از يك باغ، چشيدن جرعه اي ازاكسير دانايي، لحظه اي همدلي با اهل دل، استشمام رايحه اي ناب، توصيه يك دوست براي دوستي با دوستي مهربان و..
این حقیقت که موسیقی امروز به عامل نیرومندی بدل شده که قادر است نقش و طرح خویش را به رغم اراده و خواست انسانی به اجرا بگذارد، زمانی مفهوم میشود که رابطه موسیقی با جوانان به مثابه مهم ترین قشر فعال و تاثیرگذار در زندگی روزمره بررسی شود. اگر تحولی که پیش از این بررسی شد، به موسیقی نیرویی بخشیده است که میتواند در نقش موسس خردهفرهنگ اجتماعی ظاهر شود، همان تحول، مدیون این حقیقت است که مهمترین و موثرترین ابزار تحول اجتماعی، یعنی نیرو و انرژی سرکش طغیانگر جوانان را در اختیار دارد. بنابراین، موسیقی در پی ایجاد این تحول در قرن بیستم، که خود به عوامل و متغیرهای زیادی قابل ارجاع است، وارد رابطهای با جوانان شده و نسبتی را میان خود با آن برقرار کرده، که پیش از این در تاریخ حیات انسانی سابقه نداشته است.
پیش از این اگر جوانان در قالب نظام کلان فرهنگی رابطهای مستقیم یا غیرمستقیم با موسیقی برقرار میکردند، امروز اما وارد داد و ستدی بلاواسطه و رویاروی شدهاند. در زندگی روزمره کنونی، جایگاه جوانان از حاشیه به متن موسیقی جابهجا شده است و به ویژه از آغاز نیمه دوم قرن بیستم، جوانان به هدف استراتژیک صنعت موسیقی بدل شدهاند.
موسیقی و جوانان امروز، به دو پدیدار در هم تنیدهای بدل شدهاند که تصور فاصلهگذاری و جداسازی میان آنها امکانپذیر نیست. موسیقی نه تنها یکی از مهمترین ابزار تفریح وسرگرمی جوانان را تشکیل میدهد، بلکه به عنوان عنصری ثابت و تاثیرگذار در روح و روان آنها نیز حضور دارد. در دنیای مدرن جوانان نوعی رابطه ویژه با موسیقی برقرار کردهاند، آنان نه تنها میتوانند موسیقی را مصرف کنند، بلکه میتوانند آن را تولید نمایند. مطالعاتی که در خلال دهه 1970 و 1980 و پس از آن صورت گرفته این فرضیه را تایید میکند که موسیقی با تحولی که پشت سرگذاشته است، در حقیقت به همان چیزی بدل شده که جوانان خواهان آناند.
صفحه 194/ دین و زندگی روزمره/ نوشته محمد اسلم جوادی/ انتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات/ سال 1390/ 332 صفحه/ 5300 تومان
نظر شما