كتاب «نقش زنان در حماسه عاشورا» نوشته محمدصادق مزيناني از سوي موسسه بوستان كتاب تجديد چاپ شد. اثر حاضر، نقش و حضور مسوولانه زنان در همه مراحل نهضت حسيني را به روشني نشان داده است.-
به عقيده نويسنده كتاب، «اين حماسه بزرگ از ابعاد گوناگون در خور تحقيق و بررسي است. بخش مهمي كه تاكنون كمتر به آن پرداخته شده، نقش زنان در حماسه عاشوراست و ضرورت دارد كه بيش از اين در كانون توجه پژوهشگران قرار بگيرد.
تاريخ عاشورا نشان داد كه زن ميتواند در جهت رسيدن به والاترين مقام انساني همپاي مردان و شهيدان اسلام گام برداشته و به پيش رود و براي تجديد حيات اسلام مجاهدتي ثمربخش و چشمگير داشته باشد . زنان در نهضت حسيني نشان دادند كه حضور در عرصههاي سياسي و اجتماعي ويژه مردان نيست، بلكه آنان نيز، برابر تكليف شرعي ميبايست در اين عرصه حضوري جدي و فعال داشته باشند و آن جا كه مساله حمايت از دين و اقامه حق، تنها با حضور و قيام آنان ميسر ميشود در صحنه حضور يابند. حضور زنان، از بنيهاشم و غير آنان در حماسه عاشورا در اين راستا قابل تحليل و تفسير است.»
در اين ميان، حضور عقيله بنيهاشم حضرت زينب(س) و ساير بانوان اهلبيت امام حسين(ع) اهميت بيشتري دارد تا جايي كه اين همراهي، اراده و خواست خدا از سوي امام حسين(ع) اعلام ميشود؛ «ان الله قد شاء ان يراهن سبايا». هرچند حكومت اموي براي ترساندن ديگران، آنان را به اسارت برد اما آنها از اين موقعيت براي رساندن پيام خون شهداي كربلا و افشاي چهره امويان استفاده كردند و با ابزارهاي گوناگون از جمله خطابههاي آتشين خود، يزيد را به رسوايي كشاندند.
اين نوشتار با يك مقدمه آغاز و با شش بخش ادامه پيدا ميكند. در بخش نخست، از حماسهها و نقشآفريني زناني كه پيش از حماسه عاشورا به نهضت حسيني ياري رساندهاند، سخن ميرود.
در بخش دوم، از زنان غيرهاشمي سخن گفته ميشود؛ زناني كه در كربلا حضور داشتهاند و با تشويق همسران يا فرزندان يا حضور مستقيم در مبارزه با دشمنان به نهضت امام حسين(ع) ياري رساندهاند.
در بخش سوم نيز از حماسه آفريني و نقش عمومي زنان هاشمي و وابستگان آنها و تحريفزدايي از نهضت عاشورا بحث ميشود. در بخش چهارم از نقش خاص زنان هاشمي در سه فصل بحث شده است.
در بخش پنجم نيز به واكنش دو گروه از زنان در دو فصل اشاره ميشود، به اين صورت كه در فصل نخست از اين بخش، نويسنده به بيان زندگاني و رشادتهاي زناني ميپردازد كه همسران آنها جزو لشكر يزيد و ابنزياد بودند، ولي اين زنان يا حسيني بودند يا دستكم به امام حسين(ع) عاطفه و احساسات نشان دادند و در فصل دوم به زناني كه با مرثيهسرايي و برپايي مجالس سوگواري به نهضت حسيني ياري رساندند.
نويسنده اين اثر پيش از اين، تحقيقي درباره «نقش زبان حال در بازگويي رويداد عاشورا در قالبهاي هنري» انجام داده است. از آنجا كه بخش درخور توجهي از آن تحقيق مربوط به زنان عاشورايي ميشود، قسمت پاياني و بخش ششم كتاب را به آن اختصاص داده است. اين كار سبب ميشود كه با بسياري از خرافات و تحريفهايي كه به عنوان زبان حال به اهلبيت(عليهمالسلام) نسبت داده ميشود، آشنا شويم.
در انتهاي اين اثر، نمايهاي از آيات، روايات و اعلام نيز درج شده است.
چاپ دوم كتاب «نقش زنان در حماسه عاشورا» با شمارگان 800 نسخه، 392 صفحه و بهاي 65000 ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما