دكتر اسفنديار اختياري، نماينده زرتشتيان در مجلس شوراي اسلامي گفت: تاريخي كه مردم مينويسند در دلها باقي ميماند و پايدار ميشود. تاريخ ايران نيز فراز و نشيبهاي فراواني را از سر گذرانده است. اگر چه فرازهاي تاريخ ما بسيار بيشتر از فرودها و نشيبهاي آن بوده است. کساني هم از ميان همين مردم، تاريخ ما را نگهداشتهاند.
وي افزود: يکي از آن کسان شادروان عزيز عاشقي است که همه عمر را در نگاهباني از يکي از ميراثهاي فرهنگي ما به سر آورد. ميراثي که بازگو کننده بخشي از تاريخ مردم ايران است. او تاريخ مکاني را که از آن نگهباني ميکرد، ميشناخت و با زبان شيرين و گويايي از آتشکده آذرگشسب و رويدادهاي تاريخي که بر آن گذشته است، سخن ميگفت. به همين دليل در دل مردم ايران هم عزيز بود و هم عاشق.
اختياري اظهار كرد: هر چند ايراني به ايراني بودن خود، به سبب پيشينه کهن تاريخياش، افتخار ميکند، اما هرگز نژادپرست نبوده و نيست. چرا که داراي فرهنگي غني و پربار است. به همين دليل است که جهانيان در برابر اين فرهنگ و تاريخ سرتعظيم فرود ميآورند. افتخار ما هم هميشه اين بوده که ملتي يکپارچه هستيم و يکپارچه خواهيم ماند.
سپس ناصر کرمي، نويسنده كتاب «راهياب ايران» گفت: چهار مولفه وجود دارد که از ديد ژئوپلتيکي مفهوم «ملت» را ميسازند. آن چهار شاخصه عبارتند از زبان، تاريخ، جغرافيا و شرايط اقتصادي مشترک. اما آن چه از اين چهار مولفه مهمتر است، حس همبستگي ملي است. به اين معنا که مردمي، فارغ از اين که زبان و دين آنها چيست، به آن درجه از آگاهي برسند که خود را هموطن يکديگر بدانند.
وي افزود: ايران جزو چهار کشور جهان است که مردم آن داراي حس همبستگي کامل هستند و باور قلبي آنها چنين است که در يک جغرافيا زندگي ميکنند و ملت واحدي را شکل ميدهند. چون مردم ايران اسطورههاي مشترک و تاريخ يکپارچهاي دارند. به همين دليل است که يک بلوچ ايراني، با آن که از نگاه جغرافيايي شرايط متفاوتي با گيلکها دارد، اما او را هموطن خود ميداند و يک خوزستاني ميان خود و ايراني که در خراسان زندگي ميکند، جدايي و تفاوتي نميشناسد.
كرمي گفت: شاهنامه در خراسان بوجود آمد اما امروزه بهترين شاهنامه خوانهاي ايران، كردها هستند و بهترين نقالهاي ما خوزستاني. اين نمونهها نشان ميدهد که مردم ايران داراي حس همبستگي بسيارياند. در حالي که کشورهايي در جهان هستند که در ميان تيرههاي مختلف آنها، چنين حس همبستگي ملي ديده نميشود. پس از نگاه ژئوپلتيکي نميتوانند تشکيل دهنده يک ملت باشند.
اين نويسنده و پژوهشگر گفت: حس همبستگي که در ميان ايرانيان وجود دارد، سبب ميشود که مردم ما در حفظ و نگاهباني ميراث فرهنگي خود کوشش کنند. يک نمونه از چنين کساني، عزيز عاشقي است که من او را نمادي از تلاش مردم ايران براي حفظ آثار و ميراث فرهنگي ميدانم. به همين گونه او را يکي از نمادهاي وحدت ملي ايرانيان ميشناسم.
وي افزود: اگر روزي قرار باشد که جايزهاي براي حافظان ميراث فرهنگي ايران درنظر گرفته شود، عزيز عاشقي شايستهترين کسي است که بايد اين جايزه به او تعلق بگيرد. او کسي بود که پنجاه سال کوشيد تا از آتشکده آذرگشسب نگهداري کند و دست آنهايي را که با ديدن هر بنايي گمان ميکنند گنجي در آن نهفته است، از گزند رساندن به اين ميراث فرهنگي کوتاه سازد.
نمايش فيلم مستند «عاشقي در تخت سليمان»، ساخته بابک محمدي، از ديگر بخشهاي اين مراسم بود.
عاشقي (زاده ١٣٠٦) در احمدآباد تکاب و در خانوادهاي کشاورز بود. او در سال ١٣٣٤ در آتشکده آذرگشسب تخت سليمان سرگرم کار شد و تا پايان زندگي، ٢٩ مهرماه ١٣٩٠، با شور و دلبستگي فراوان به کار خود ادامه داد. عاشقي با زبانهاي آلماني، انگليسي و فرانسوي آشنايي داشت و شگفتيهاي بناي آتشکده را ميشناخت. از اين رو همواره راهنمايي ارزنده و آگاهيبخش براي بازديدکنندگان و گردشگران بهشمار ميرفت.
نظر شما