سه‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۰ - ۱۵:۴۵
هاشمی: نقد خوب به نويسندگان در پالايش آثارشان كمك می‌كند

منتقد برگزيده هشتمين دوره جشنواره نقد كتاب در حوزه نقد شعر كودك و نوجوان گفت: نقد كتاب‌ به فعالان عرصه‌هاي گوناگون ادبي نشان مي‌دهد كه جريان‌هاي ادبي با چه نظرياتي بررسي مي‌شوند و آن‌ها مي‌توانند آثار خود را با توجه به اين الگوها پالايش كنند.-

نيره‌السادات هاشمي در گفت‌و‌گو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) با بيان اين‌كه نقدي كه در اين جشنواره از من برگزيده شده، نقد شعر «بي‌تاب دريا» اثر داوود لطف‌الله است، گفت: «لطف‌الله» شاعر خوبي است كه آثارش به لحاظ موضوعي، مفهومي و ساختاري ويژگي‌هاي خاص دارد. او و بسياري از شاعران حوزه كودك و نوجوان زبان ويژه‌ خود را يافته‌اند البته مثل آثار بزرگسال نمي‌توانيم بگوييم هر شاعر سبك خاصي دارد اما اين كار آنقدر ارزشمند است كه بتوان به عنوان يك روش از آن استفاده كرد.

وي افزود: آثاري را براي نقد انتخاب مي‌كنم كه كارهاي ويژه‌اي هستند و نقاط قوت بسياري دارند و نقاط ضعف كار نيز اشاره مي‌شود. تلاش من اين بوده كه نگاه عادلانه‌اي به كارها داشته باشم و تمام زواياي مطلب را ببينم.

وي تاكيد كرد: در آثار كودك و نوجوان كارهايي را براي نقد انتخاب مي‌كنم كه نه‌تنها بتوان بحث نقد را در آن بسط داد، بلكه براي كساني كه در حوزه‌ كودك و نوجوان كار مي‌كنند كاربردي و قابل استفاده باشد و نكات را مطرح كند.

برگزيده هشتمين دوره از جشنواره نقد كتاب با بيان اين‌كه با انتخاب كتاب خوب براي نقد مي‌توان به ديگر فعالان اين وادي يادآور شد كه شما هم مي‌توانيد فراز و فرودهاي اين كارها را بررسي و در كارهاي خود استفاده كنيد، اظهار كرد: نقد كتاب‌هاي كودك و نوجوان به فعالان عرصه‌هاي گوناگون ادبي در اين حوزه به شاعر و مولف مي‌گويد كه جريان‌هاي ادبيات كودك و نوجوان با چه نظرياتي بررسي مي‌شود و آن‌ها مي‌توانند آثار خود را با توجه به اين الگوها پالايش كنند. 

هاشمي، با اشاره به تفاوت‌هاي ادبيات كودك و نوجوان با ادبيات بزرگسال گفت: ما در كارهاي بزرگسال هم مفاهيم موضوعي و ساختاري را بررسي مي‌كنيم با اين تفاوت كه در ادبيات كودك و نوجوانان بحث روانشناسي مطرح است. روانشناسي رشد، مبحث پيچيده‌اي است و فرد نمي‌تواند با خواندن چند كتاب كه محدود باشد بگويد من در اين زمينه از نظر علمي كامل شده‌ام و مي‌توانم ايده‌ها و نظراتي را ارايه كنم. توليدكنندگان و منتقدان آثار كودك و نوجوان بايد در اين مسايل آگاه باشند.

اين منتقد حوزه شعر افزود: دنيا در حال تغيير است، بنابراين ادبيات، به ويژه ادبيات كودك و نوجوان كه زنده و پوياست، به‌روز مي‌شود. بچه‌هاي امروز با بچه‌هاي ديروز و بچه‌هاي فردا متفاوتند. ما هرگز نمي‌توانيم كتابي را كه مطالعه آن را به بچه‌هاي ديروز پيشنهاد مي‌كرديم به بچه‌هاي امروز هم پيشنهاد كنيم، چون آن‌ها هر روز با يك نگاه نو به دنياي خود نگاه مي‌كنند و اين نگاهي است كه نويسنده يا منتقد كودك و نوجوان نيز بايد به آن توجه داشته باشد.

او با بيان اين‌كه تنها آثار شعر را نقد و بررسي مي‌كند، عنوان كرد: با توجه به اين‌كه من شاعرم و معتقدم بايد تخصص‌گرايي را در فعاليت هايمان جدي‌ بگيريم، بيش‌تر آثارحوزه شعر نقد مي‌كنم. اگر در اين زمينه فعاليت كنم هم خودم رشد مي‌كنم، هم مي‌توانم نظرات موثرتري در اين حوزه داشته باشم. با اين‌كه اغلب كتاب‌هايي را كه در حوزه‌ي كودك و نوجوان منتشر مي‌شوند، مي‌خوانم اما تا كنون سعي نكرده‌ام كه كتاب‌هاي داستاني را نقد كنم.

هاشمي بيشتر به عنوان شاعر بزرگسال شناخته شده است اما در حوزه كودك و نوجوان نيز شعرهايي دارد كه در اين باره گفت: در حوزه كودك و نوجوان شعرهايي دارم اما آن‌ها را چاپ نكرده‌ام و فعلا قصد چاپ كردن ندارم. از زماني كه وارد عرصه نقد شده‌ام آنقدر سخت‌گير شده‌ام كه خيلي با دقت آثارم را براي چاپ انتخاب مي‌كنم. البته آثاري دارم با عنوان‌هاي «كوچه كوچه آسمان» و «به آسمان بگو» كه براي جُنگ‌هاي ادبي هستند كه متون ادبي و شعرهاي مربوط به كودك و نوجوان در آن‌ها كار شده است و از كارهاي پژوهشي به‌شمار مي‌آيد. 

آیین پایانی هشتمین دوره «نقد كتاب» با حضور برگزیدگان و شایستگان تقدیر مقالات مكتوب و الكترونیک این دوره از جشنواره، دیروز، دوشنبه 28 آذر ماه در «سرای اهل قلم»‌ برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها