به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این کتاب دربرگیرنده مقالههایی از محمدعلی اسلامیندوشن، عزیزالله جوینی، جلال خالقی مطلق، نصرتالله رستگار، میرجلالالدین کزازی، قدمعلی سرامی و اولریش مارزولف است.
کتاب در دو بخش با عنوانهای «رازهای سرایش و ماندگاری شاهنامه» و «رمزگشایی داستانهای شاهنامه» تدوین شده و در برگیرنده 20 مقاله است. این مقالات در راه بازشناسی شاهنامه و زوایای پنهان زندگی فردوسی گامی موثر به حساب میآیند.
در بخش نخست این کتاب مقالههایی چون «شگفتانگیز رازِ شاهنامه!» نوشته سیدضیاءالدین هاجری، «افسانههای زندگی» از محمدامین ریاحی، «هدف فردوسی» اثر شاپور شهبازی، «زمان و زندگی فردوسی و پیوندهای او با هم روزگارانش» نوشته جلیل دوستخواه و «فردوسی و شاهنامه» اثر منوچهر مرتضوی دیده میشوند.
«حسد برد بدگوی در کار من» نوشته سیدمحمد دبیرسیاقی، «شاهنامه برای دریافت صله سروده نشده است» از احمدعلی رجایی بخارایی، «شاهنامه و افسانههای پیرامونش» اثر احمد وکیلی، «شاهنامه و هویت ایرانی» نوشته اولریش مارزولف و «بازشناسی زادروز حکیم ابوالقاسم فردوسی توسی» از فرهاد وداد عنوان دیگر مقالههای بخش نخست این کتاب هستند.
در بخش دوم مقالههایی چون «شاهنامه آینه زندگی ایرانیان از اسطورههای ایرانی تا روانشناسی جهانی» نوشته قدمعلی سرامی، «شاهنامه و اسطوره» اثر محمدعلی اسلامی ندوشن، «چهرههای رازآلود شاهنامه» از میرجلالالدین کزازی و «اسطورههای تاریخی در شاهنامه حکیم فردوسی» نوشته عزیزالله جوینی گنجانده شدهاند.
از دیگر مقالات این بخش میتوان به «امتیازات شاهنامه» نوشته جلال خالقیمطلق، «مشروعیت حکومت از دیدگاه فردوسی» از نصرتالله رستگار، «رمزگشایی در دانشنامه جهانی شاهنامه» نوشته یاسر موحدفرد، «موجودات موهوم در شاهنامه» اثر حجت کجایی حصاری، «سزارین یا زایمان رستمی؟» از محمدحسین توسیوند و «پزشک و پزشکی در شاهنامه حکیم توس» نوشته جواد وهابزاده اشاره کرد.
اسلامی ندوشن در مقاله خود با تاکید بر این موضوع که اسطوره چکیده سرگذشت انسان است، به این مسئله اشاره داشته است که، «اسطورهها به سبب آنکه از ذهنهای ساده تراوش کردهاند و خلوصی در آنهاست، از عمق زندگی انسان حکایت دارند.»
وی در بخش نخست این جستار به بررسی دوره جمشید، در بخش دوم به بررسی دوره ضحاک و در بخش سوم به بررسی ماجرای ضحاک و کاوه نشسته است.
«چهرههای رازآلود شاهنامه» نوشته کزازی نیز دو بخش با عنوانهای «زال: زروان شاهنامه» و «مارمرد با (دار و برد)» را شامل میشود. بخش نخست این جستار از دید ریشهشناسی و اسطورهشناسی بررسی شده است.
کتاب علاوه بر پیشگفتار موحدفرد، که در آن فعالیت بنیاد فردوسی بهطور مختصر معرفی شده است، مقدمهای به قلم سیدعلیاصغر شریعتزاده، مدیر موسسه فرهنگی انتشاراتی پازینه، دارد.
شریعتزاده در این مقدمه آورده است: «برخی از این جستارهای این کتاب برای نخستینبار در کنار یکدیگر عرضه شده است تا با به تصویرکشیدن گوشههای پنهان از فرهنگ، تاریخ و تمدن ایران در روزگار فردوسی، برای بسیاری از پژوهشگران دستمایهای با ارزش باشد.»
کتاب «رازهای شاهنامه» در یادبود هزاره جهانی شاهنامه با همکاری انتشارات پازینه و بنیاد فردوسی در 332 صفحه، شمارگان هزار و 500 نسخه و قیمت هشت هزار تومان به چاپ رسیده است.
شنبه ۷ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۳:۴۳
نظر شما