دوشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۰۸:۰۰
آيت‌الله عطاردي؛ احياگر نسخ خطي جهان اسلام

حجت‌الاسلام محمدرضا نور‌اللهيان در نشست «بزرگداشت آيت‌الله عطاردي» كه عصر يكشنبه (18 ارديبهشت) در سراي اهل قلم بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي كتاب نهران برگزار شد، از استاد عطاردي به عنوان يكي از احياگران نسخ خطي معارف جهان اسلامي ياد كرد./

خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) ـ به گزارش ستاد خبري سراهاي اهل قلم بيست و چهارمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران، حجت‌الاسلام نوراللهيان در اين نشست كه با حضور جمعي از كارشناسان حوزه دين برگزار شد، با اشاره به اين مطلب عنوان داشت: استاد عطاردي حدود 150 اثر از خود به جاي گذاشته كه در ميان اين آثار، هيچ اثر ضعيفي به چشم نمي‌خورد. بسياري از اين آثار اكنون به عنوان يك مرجع درسي در دانشگاه‌ها تدريس مي‌شوند.

وي ادامه داد: آثار استاد عطاردي تمامي حوزه‌هاي علمي، اجتماعي، فقهي و ... را دربرمي‌گيرند؛ به گونه‌اي كه هر محقق و پژوهشگري براي انجام تحقيق خويش، ناگزير است كه به آنها مراجعه كند. «مسند حضرت عبدالعظيم حسني» عنوان نخستين كتاب استاد عطاردي است كه به گفته استاد، لحظات پربركت عمر ايشان زماني بود كه وقت خود را به تاليف اين اثر مي‌گذراند.

حجت‌الاسلام نوراللهيان يادآور شد: يكي از دوراني كه استاد عطاردي از آن با يك ابتهاج و عشق وافري ياد مي‌كنند، دوراني كه بيشتر جواني خود را در آن گذراند، دوران آشنايي ايشان با مرحوم استاد علي اكبر غفاري بود. استاد عطاردي حدود دو سال در نزد استاد غفاري به تحصيل علم پرداخت و حدود 50 سال پيش تصميم گرفت كه كتاب پنج‌جلدي «فروع كافي» را با يكديگر تصحيح كند.

وي عنوان داشت: در كتاب «روايت عشق» كه مجموعه‌اي از خاطرات استاد عطاردي را دربردارد، مي‌خواندم كه ايشان به مشاهده حدود 150 كتابخانه خطي جهان مانند مصر، يمن، حجاز، سوريه، اسلامبول، آلمان، فرانسه، لندن و ... رفته‌است. استاد عطاردي در اين كتاب به معرفي همه اين كتابخانه‌ها به صورت فصل‌هاي جداگانه پرداخته‌است.

حجت‌الاسلام محمدعلي مهدوي‌راد، سخنران بعدي اين نشست بود كه با اشاره به پيشينه آشنايي خود با استاد عطاردي بيان داشت: وقتي در سال 1348وارد حوزه علميه قم شدم، استاد عطاردي كتابي با عنوان «تربت حسيني» به من هديه داد كه اين هديه آغاز آشنايي من با ايشان شد.

وي با بيان عناوين برخي از آثار استاد عطاردي عنوان داشت: استاد عطاري كتاب‌هاي زيادي را به رشته تحرير درآورده كه از مهم‌ترين آنها مي‌توان به كتاب‌هاي «تاريخ خراسان» و «تاج‌العروس» اشاره كرد. آيت‌الله عطاردي در كتاب «تاريخ خراسان» به معرفي شهر خراسان پرداخته و علاوه بر معرفي شخصيت‌هاي مشهوري كه در اين شهر متولد شده‌اند، جغرافياي شهر خراسان را نيز به مخاطبان شناسانده است.

حجت‌الاسلام مهدوي‌راد ادامه داد: كتاب «تاج‌العروس» درياي عظيمي از رجال، تاريخ، معربات، غريب‌الحديث، اماكن و... است كه يك بار در هند منتشر شده است و براي بار دوم نيز منتشر خواهد شد. اين كتاب حدود 900 منبع دارد كه برخي از اين منابع، هر يك داراي 80 جلدند.

وي يادآور شد: يكي از ويژگِي‌هاي كتاب «تاريخ خراسان» اين است كه استاد عطاردي در بخش پاياني هر مسند، اسامي راويان را درج كرده و باعث شده كه مخاطبان با مطالعه اين بخش، متوجه شوند كه يك راوي در چه حوزه‌‌هايي به روايت مي‌پرداخته. اين ابتكار استاد عطاردي باعث آشنايي مخاطبان با شخصيت راويان و نوع جهان‌بيني آنها مي‌شود.

حجت‌الاسلام مهدوي‌راد در پايان از كتاب «نهج‌البلاغه» استاد عطاردي به عنوان يكي از آثار با ارزش ايشان ياد كرد و مطالعه آن را براي تمامي علاقه‌مندان حوزه دين پيشنهاد داد.

در ادامه اين نشست، دكتر احمد جلالي با اشاره به تاثير روش و معناي مدني كتاب «تاريخ خراسان» در تاريخ تمدن اسلامي اظهار داشت: كسي در جهان پيدا نمي‌شود كه ادعاي آشنايي با تمدن اسلامي را داشته باشد مگر آنكه كتاب «تاريخ خراسان» را خوانده باشد. اين كتاب بستري فراهم كرده كه مخاطب با مطالعه آن با چهره‌هايي كه در ساختن تمدن اسلامي تاثيرگذار بوده‌اند، مانند ابن سينا، ابوريحان بيروني، خيام، خواجه نصير، غزالي، شيخ طوسي، مولانا، عطارو... آشنا مي‌شود.

دكتر جلالي بيان داشت: ‌استاد عطاردي براي تاليف اين اثر، تنها به منابع موجود در اين حوزه اكتفا نمي‌كرد بلكه خودشان حتي براي معرفي يك روستاي كوچك در خراسان، به آنجا سفر مي‌كرد و از نزديك به تحقيق و بررسي در موضوع ويژه‌اي مي‌پرداخت.

وي در پايان گفت: كتاب «تاريخ خراسان» از جمله آثار منحصر به فردي است كه نگاه مخاطب را به معناي علمي، با تمدن خراسان، جغرافياي تاريخي آن و سير تحول علمي آن منطبق مي‌كند. مخاطب با مطالعه اين اثر با تمام جزييات يك اتفاق ويژه در خراسان، تمام مكان‌هاي موجود در آن و شخصيت‌هاي اين شهر آشنا مي‌شود.

نشست «بزرگداشت آيت‌الله عطاردي» عصر يكشنبه(18 ارديبهشت) در سراي اصلي اهل قلم از ساعت 30/16 تا 30/18 با حضور جمعي از كارشناسان و پژوهشگران حوزه دين برگزار شد.

بيست و چهارمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران تا 24 ارديبهشت در مصلاي امام خميني(ره) برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط