خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- کتاب «شفاخانه؛ گیاهان شفابخش به روایت طب سنتی اسلامی» با کنار هم نهادن متون منابع تاریخی طب سنتی و همچنین نگارههای نقش شده در نسخههای خطی و تصاویر طبیعی گیاهان، گوشهای از طب سنتی را که میراث گرانبهای دانشمندان مسلمان ایرانی است تداعی میکند. سنتهای درمان طبیعی که در این کتاب معرفی شدهاند، میکوشند تا سه وجه انسان، طبیعت و فرهنگ را به یکدیگر پیوند داده و آرامش و سلامت جسم و روح را به ارمغان آورند. ادامه گزارش به معرفی مختصری از خواص برخی گیاه دارویی شفابخش مندرج در متون طب سنتی اسلامی و کتاب «قانون در طب» ابن سینا میپردازد.
اسطوخودوس؛ تسکیندهنده اعصاب
اسطوقدوس، شاه اسپرغم، سنبل رومی، ممسکالارواح و ناردین نامهای دیگر این گیاه است. این جنس در ایران دو گونه چند ساله خشبی دارد که در مناطق جنوبی ایران میروید. اسطوخودوس، نباتی است که بر سر او شاخههای بزرگ دارد. در «ذخیره خوارزمشاهی» آمده: او را تخمی است و چون به دست بمالند بوی کافور دهد، طعم او تلخ و تیز است.
طبیعت آن گرم و خشک است و رنگ آن به سبز مایل است. این گیاه عطری خوشایند و طعم تلخی دارد و محتوی اسانس روغنی تا سه درصد و همچنین 12 درصد تانن است. اسطوخودوس، عسلدهنده بسیار خوبی است.
اسطوخودوس در قانون: دارای پرزهای باریک و سرخرنگ که به پرز خوشه جو شبیه است. ترکیبش گوهر خاکی سرد و آتشین و لطیف است. گدازنده و لطافتبخش است و اندک قبوضیتی دارد که بدن و درون را توان می دهد و از عفونت جلوگیری میکند. لازم است کسانی که ضعف اعصاب دارند بر این دارو مداومت کنند.
اسفرزه؛ مرهمی برای درد مفاصل
این گیاه دارویی با نامهای دیگری همچون اسپرزه، بارهنگ کتانی، اسپیغول، شکم پاره و اشجاره نیز شناخته میشود. در ایران با نام عمومی «بارهنگ» دارای 22 گونه گیاه علفی یکساله و چندساله است. زکریای رازی در «الصیدنه» گوید: «علامت نیکویی در وی آن است که چون در آب انداخته شود، دانههای او در قعر آب بنشیند.
اسفرزه در قانون: سینه را نرم میکند و لعاب آن با روغن گل یا روغن بادام، تشنگی صفرایی شدید را تسکین میدهد و تناول آن شدت تبهای تند را تسکین میدهد و آبی که از آن گرفته میشود، اگر با روغن بنفشه بیامیزند، شکم را روان میکند. ضمادش با سرکه و روغن گل، پیچش عصب و نقرس و درد گرم مفاصل را درمان میکند.
گزنه؛ آرامبخش درد مفاصل
از نامهای دیگر این گیاه، میتوان به گزنه سگ، گزنه دوپایه، انجره و نباتالنار اشاره کرد. در ایران دارای سه گونه گیاه علفی همه جاروی است. اورباسیوس آنرا به نام «اقالیفی» ذکر میکند و در «الصیدنه» ابوریحان به عربی «قریص» نامیده شده است. در «مخزنالادویه» آمده که اگر آنرا با عسل بیامیزند و بر زگیل مالند، موجب افتادن آن گردد.
گزنه در قانون: گزنه و تخم آن هر دو گرم و خشک و گزنه از تخمش خشک مزاجتر است. ضماد انجره همراه با سرکه دملهای داخلی را میترکاند. اگر خاکستر یا تخم انجره را ضماد کنند در ورم سرطانی سودبخش است. کوبیده برگش خون دماغ را درمان کند و ضماد تخمش دندان کشیدن را آسان کند. ضمادش که با نمک باشد پیچش مفاصل را درمان کند.
گل راعی؛ مرهمی برای درمان سوختگی