به گزارش خبرنگار
خبرگزاری کتاب ایران (
ایبنا)، در وهله اول جلد سبزرنگ و شاد و نرم کتاب نگاهم را به سوی خود کشاند؛ دوست دارم بگویم «نرم» چون واقعا لطافتی دارد که با گفتن این کلمه بهتر ادا میشود. جلد کتاب شلوغ نیست و صرفا تصویر نقاشیشده توران میرهادی بر آن قرار گرفته است با کتابی که در بغلش جا خوش کرده. با دستگرفتن کتاب میتوانیم بفهمیم که این کتاب جزو یک مجموعه است با عنوان «انسانهای کوچک؛ آرزوهای بزرگ». این زندگینامه مصور کمحجم را ریحانه جعفری نوشته و بتول سلطانی تصویرگری کرده است.
حالا که تمام اطلاعات روی جلد کتاب را دریافت کردیم آن را باز میکنیم و ورق میزنیم. رنگ میبینیم، پشتِ سر هم با طراحیهای زیبا. دختری کوچک سرش را روی پای مادرش گذاشته است و به پرندگان اشاره میکند. او تورانکوچولو است که «توی یک روز گرم تابستان زیر چادری در باغ شمیران به دنیا آمد. مادرش آلمانی بود و لالایی فارسی بلد نبود. به زبان آلمانی برای بچههایش این لالایی را میخواند: اگر من یک گنجشک بودم، پرواز میکردم. میرفتم آن سر دنیا. اما حالا که نیستم! پس بگذار همینجا خوب زندگی کنم. زندگیام را خوب بسازم.».
تورانکوچولو عاشق گنجشکها میشود، بازی میکند، وارد دنیای ناشناختهها میشود، از نترسیدن نمیترسد، زبان فرانسه و انگلیسی یاد میگیرد و درباره طبیعت بیشتر میخواند و میفهمد. حالا وقت کارهای مهم است؛ او در شانزدهسالگی با کمک بنیانگذار کتابخانه کودک و نوجوان مونیخ، فلسفه و ادبیات انگلیسی را یاد میگیرد و یکعالمه کتاب میخواند. او حالا شبیه گنجشکی فیلسوف است که دوست دارد بیشتر و بیشتر در دنیای ادبیات و کتابها پرواز کند.
اما چطور شد که او معلم شد؟ روزی استادش به او گفت: «تو معلمی، برو معلمی کن!». اینطور شد که تورانکوچولویی که حالا بزرگ شده است به سوی دنیای آموزشوپرورش بچهها قدم برمیدارد. توران میرهادی اتفاقهای تلخ و شیرین بسیاری را در زندگیاش میبیند و همزمان، روحش همراه جسمش بزرگ و بزرگتر میشود. او حالا مؤسس مدرسه «فرهاد» و یکی از پایهگذاران شورای کتاب کودک شده است. سختیهای بزرگ و کوچک متعددی در زندگی میرهادی رخ میدهد؛ مثل از دستدادن پسرش که درنهایت تصمیم میگیرد مادر کودکان ایران شود.
تورانکوچولوی قصه حالا آنقدر بزرگ است که فرهنگنامه کودکان و نوجوانان را تألیف و آن را با عشق به همه کودکان و نوجوانان سرزمین ایران تقدیم میکند. این فرهنگنامه اولین کتاب مرجع ایرانی برای کودکان و نوجوانان است. تورانکوچولوی ما امروز در این دنیا نیست؛ ولی به همه کودکان و نوجوانان بویژه دخترهای ایران یاد داده است که کتاب بخوانند، فکر کنند و آرزوهای بزرگ داشته باشند.
کتاب «توران میرهادی» را ریحانه جعفری، نویسنده پُرکار و خلاق ادبیات کودک و نوجوان طوری نوشته است که خیالانگیزبودن کلمات از همان صفحه اول به مخاطب منتقل میشود و از خواندن زندگینامهای خوشخوان لذت میبرد. کلمات کتاب درست و بهجا و پیرنگی مقبول نیز برای روایت این زندگینامه انتخاب شده است. کارِ خواندنینوشتن ریحانه جعفری را بتول سلطانی با تصویرگری خیالانگیزترش تکمیل کرده است. این کتاب پیشنهاد مطالعه ویژه ما به همه دختران خیالپرداز ایران است.
اثر «توران میرهادی» را کتابهای فیل (کودکونوجوان نشر گهگاه) در ۳۲ صفحه مصور رنگی با شمارگان هزار نسخه برای گروه سنی نونهال (بالاتر از ۹ سال) منتشر کرده است.