به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین رونمایی کتاب «از اتم تا بی نهایت» با حضور سعید جلیلی، کارشناس، نرگسسادات مظلومی، مولف اثر و مرتضی اخوی، مجری برنامه یکشنبه ۲۱ اردیبهشت در مجمع ناشران انقلاب اسلامی نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
سعید جلیلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، با تأکید بر اهمیت دانش و جایگاه بیبدیل کتاب و با اشاره به اهمیت برگزاری نمایشگاه کتاب گفت: اولین نکتهای که میخواهم به آن اشاره کنم، اهمیت خودِ نمایشگاه کتاب است. باید درباره این موضوع گفتوگو کنیم که اگر میخواهیم بر مسائل کشور فائق آییم، اگر دنبال حل چالشها هستیم، اگر میخواهیم کشور با قدرت و سرعت در مسیر پیشرفت حرکت کند، همه فارغ از گرایش سیاسی به یک نکته اذعان دارند: راه پیشرفت از مسیر دانش میگذرد. بدون دانش، حرکت رو به جلو ممکن نیست.
او ادامه داد: امروز دانش در شاخهها و رشتههای بسیار متنوعی گسترش یافته است؛ از علوم انسانی گرفته تا پزشکی، مهندسی، فنی و… بهقدری این شاخهها زیاد شدهاند که کسی نمیتواند مدعی شود در تمام این حوزهها صاحبنظر است. با این حال، برای تصمیمگیریهای کلان، بهویژه در سطح حکمرانی، آشنایی حداقلی با همه این حوزهها ضروری است. کسی که نسبت به موضوعات علمی بیاطلاع باشد، تصمیماتش ممکن است نادرست، سست و دور از صواب باشد.
او در ادامه به نقش کتاب در این آشنایی اشاره کرد و گفت: یکی از ابزارهای بسیار مؤثر برای آشنایی با دانش، کتاب است. حتی اگر در حوزهای تخصص نداریم، میتوانیم از طریق کتاب، به فهم مقدماتی دست پیدا کنیم؛ بفهمیم موضوع چیست، چه ابعادی دارد، پیشینهاش چیست و اساساً چه چیزهایی را نمیدانیم که برای دانستن آنها باید به سراغ متخصصان برویم.
عضو تشخیص مصلحت نظام با هشدار نسبت به جایگزینی محتوای سطحی بهجای کتاب افزود: اگر به جای کتاب، به قالبهایی سطحیتر مثل توییت و پستهای کوتاه بسنده کنیم، تصمیمات ما دیگر آن اتقان لازم را نخواهد داشت. اینکه با یک جمله یا چند تصویر درباره یک موضوع نظر بدهیم، خطرناک است. این همان چیزی است که در جهان نیز مورد بحث است: زرد شدن فضاهای فرهنگی، رسانهای و علمی. ما نباید اجازه دهیم کتاب از صحنه کنار برود.
جلیلی در ادامه، نمایشگاه کتاب را یک رویداد فرهنگی مهم برای مقابله با این سطحینگری دانست: نمایشگاه کتاب فرصتی است که به مردم یادآوری کنیم برای فهم موضوعات مهم، نباید به دو جمله و چند نکته اکتفا کرد. ممکن نیست در همه حوزهها متخصص شویم، اما میتوانیم با کتاب، نادانستههایمان را شناسایی و دانستههایمان را تعمیق بخشیم. اهمیت کتاب همینجاست.
او با اشاره به شخصیت شهید دکتر علیمحمدی، که موضوع اصلی کتاب «از اتم تا بینهایت» است، گفت: شهید علیمحمدی بهدلیل دانشش هدف دشمنان قرار گرفت. خودشان هم اذعان کردند که به خاطر دانش این دانشمند، او را ترور کردند. کسانی که ادعای آزادی علم دارند، امروز میگویند ایران نباید به دانش دست پیدا کند. این یعنی انحصارطلبی علمی و همینها هستند که مانع پیشرفت علمی ما میشوند.
این کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: دانشمندان ما مثل شهید علیمحمدی تمام تحصیلات خود را در ایران گذراندند. دانش را بومی کردند و آن را در خدمت پیشرفت کشور قرار دادند. اینها همان کسانی هستند که تولید قدرت کردند و به همین دلیل هدف دشمن واقع شدند. دشمن از رشد علمی ایران هراس دارد.
جلیلی در ادامه به نقش انقلاب اسلامی در شکستن عقبماندگی علمی اشاره کرد: در قرون گذشته، بهویژه در دوران قاجار و پهلوی، کشور ما در بسیاری از بزنگاههای تاریخی غایب بود. امروز اما ملت ما با اتکا به انقلاب اسلامی، قصد دارد عقبماندگیها را جبران کند. راه این حرکت، از مسیر علم و شتاب علمی میگذرد.
در پایان، جلیلی از تلاش نویسنده کتاب، تقدیر کرد و گفت: این کتابها گویای توانمندیهای یک ملت هستند. همان ملتی که قدرتهای بزرگ نمیخواهند به دانش هستهای دست پیدا کند، اما با تلاش فرزندانش به قلهها نزدیک شده است. این شهدا پرچمدار چنین مسیریاند و ما باید قدردان مجاهدت آنها باشیم.
به گزارش ایبنا: نمایشگاه کتاب تهران ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت ماه در مصلی امام خمینی (ره) برگزار می شود.
نظر شما