دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۳
حکایت «گفتمان سلطان مسعود غزنوی و برادرش برای حفظ صلح و آرامش»  در اراک روایت شد

مرکزی - پنجاه و نهمین هفته دورهمی بیهقی خوانی یکشنبه‌های بیهقی با خوانش و تفسیر بخش ۳۷ نامه امیر مسعود به قدر خان با موضوع گفتمان تضمین صلح و آرامش در سرزمین‌های تحت سلطه در مجموعه فرهنگی هنری چشمه خورشید سرای کتابفروشی‌های بازار تاریخی اراک برگزار شد.

سید مهدی کتانفروش مدرس دورهمی ادبی بیهقی خوانی یکشنبه ها به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اراک گفت: پنجاه و نهمین دورهمی ادبی بخش ۳۷ تفسیر و تعبیر ادامه فصل نامه امیر مسعود بقدرخان با حضور جمعی از علاقه‌مندان به حوزه متون ادبیات کهن پیگیری شد.

وی افزود: در دورهمی این یکشنبه بیهقی خوانی بخشی از متون کتاب ارزشمند تاریخ بیهقی به شرح زیر خوانش و تفسیر و تعبیر و همچنین به برخی از ابهامات طرح شده از سوی حاضران پاسخ داده شد.

وی بیان کرد: متن خوانش شده را به شرح زیر می خوانید.

«…و پس از رسیدن ما به نشابور، رسول خلیفه دررسید با عهد و لوا و نعوت و کرامات‌، چنانکه هیچ پادشاه را مانند آن یاد نداشتند. و از اتّفاق نادر سرهنگ علی عبد اللّه و ابو النجم ایاز و نوشتگین خاصّه خادم از غزنین اندر رسیدند با بیشتر غلام سرایی‌. و نامه‌ها رسید سوی ما پوشیده از غزنین که حاجب [علی‌] ایل- ارسلان‌، زعیم الحجّاب و بگتغدی حاجب، سالار غلامان بندگی نموده‌اند. و بو علی کوتوال و دیگر اعیان و مقدّمان نبشته بودند و طاعت و بندگی نموده، و بو علی کوتوال بگفته که از برادر ما آن شغل می‌نیاید، و چندان است که رایت ما پیدا آید، همگان بندگی را میان بسته پیش آیند.

ما فرمودیم تا این قوم را که از غزنین دررسیدند، بنواختند و اعیان غزنین را جواب‌های نیکو نبشتند و از نشابور حرکت کردیم. پس از عید روزه دوازده روز نامه رسید از حاجب علی قریب و اعیان لشکر که به تگیناباد بودند با برادر ما که چون خبر حرکت ما از نشابور بدیشان رسید، برادر ما را به قلعت کوه‌تیز موقوف کردند.

و برادر علی، منگیتراک، و فقیه بو بکر حصیری که دررسیدند به هرات احوال را به‌تمامی شرح کردند. و استطلاع رای کرده بودند تا بر مثال‌ها که از آن ما یابند، کار کنند.

ما جواب فرمودیم، و علی را و همه اعیان را و جمله لشکر را دلگرم کردیم و گفته آمد تا برادر را به احتیاط در قلعت نگاه دارند و علی و جمله لشکر به درگاه حاضر آیند. و پس از آن فوج فوج آمدن گرفتند تا همگان به هرات رسیدند و هر دو لشکر درهم آمیخت و دل‌های لشکری و رعیّت بر طاعت و بندگی ما بیار امید و قرار گرفت.

و نامه‌ها رفت جملگی این حال‌ها را به‌جمله مملکت، به ری و سپاهان و آن نواحی نیز، تا مقرّر گردد بدور و نزدیک که کار و سخن یکرویه گشت و همه اسباب محاربت و منازعت برخاست. و به حضرت خلافت نیز رسولی فرستاده آمد و نامه‌ها نبشته شد به ذکر این احوال و فرمان‌های عالی خواسته آمد در هر بابی. و سوی پسر کاکو و دیگران که به ری و جبال‌اند تا عقبه حلوان نامه‌ها فرمودیم به قرار گرفتن این حال‌ها بدین خوبی و آسانی، و مصرّح بگفتیم که بر اثر سالاری محتشم فرستاده آید بر آن جانب تا آن دیار را که گرفته بودیم ضبط کند و دیگر گیرد، تا خواب نبینند و عشوه نخرند که آن دیار و کارها را مهمل فروخواهند گذاشت…»

حکایت «گفتمان سلطان مسعود غزنوی و برادرش برای حفظ صلح و آرامش»  در اراک روایت شد

کتانفروش متن ساده شده حکایت را به شرح زیر عنوان کرد:

«پس از پایان وظایفش، حاجب به غزنین رفت تا از آنجا به بلخ برود و با خانواده سلطان مسعود ملاقات کند. سلطان مسعود پس از هماهنگی‌های لازم، تصمیم به حرکت به سمت بلخ گرفت و خواهان ارسال نامه‌ای به امیر المؤمنین شد تا بدون خونریزی اوضاع را به سامان آورد. این نامه‌ها به زبان‌های عربی و فارسی نوشته شد و همچنین تدابیری برای ارسال پیام‌رسان‌هایی به منظور عقد پیمان‌ها اندیشیده شد.

سلطان مسعود در مکاتباتش به همکاری و دوستی میان پادشاهان اشاره کرد و به اهمیت وحدت در میان خاندان‌ها پرداخت. او به آمدن برادرش، امیر محمد، اشاره کرد و از اوضاع سیاسی نامساعدی که پس از مرگ پدرشان ایجاد شده بود، سخن گفت. او در پی دست‌یابی به قدرت و تحقق وحدت در قلمرو پادشاهی بود و همچنین تاکید داشت که برای دستیابی به این اهداف باید بزرگترها و دولتمردان بر سر یک توافق باشند.

پس از مرگ پدرشان، برادرش بر تخت نشسته بود، و سلطان مسعود پیامی برای او فرستاد تا همکاری و وحدت برادرانه را تقویت کند. او همچنین خواستار تجهیز سپاه و تقویت روابط با امیر المؤمنین بود.

سلطان مسعود و برادرش به دنبال تضمین صلح و آرامش در سرزمین‌هایشان بودند و آماده حرکت به سوی بلخ بودند تا امور را ساماندهی کنند. در نهایت، اوضاع به گونه‌ای پیش رفت که دریافته شد هیچکس نمی‌تواند مانع اتحاد واقعی گردد و تمامی تلاش‌ها باید به سمت ایجاد صلح پایدار و همکاری میان خاندان‌ها باشد.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها