شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۱:۰۹
هر چقدر فرهنگ خودی را نشر دهیم، فرهنگ بیگانه فرصت حضور کمتری خواهد داشت

حسین زارع در مورد غنای فرهنگی کشورمان، ایران، گفت: خوشبختانه کشور ما از جمله کشورهایی است که در این خصوص از سرمایه خوبی برخوردار است تنوع فرهنگی هر کشوری بیانگر ظرفیت های بالقوه آن کشور است. کشور ایران از دیرباز به لحاظ فرهنگی متنوع بوده است. یکی از راه های مبارزه با فرهنگ بیگانه، اعتلای فرهنگ خودی است. هر چه ما فرهنگ خودی را ارتقا ببخشیم، فرهنگ بیگانه فرصت تاخت و تاز کمتری خواهد داشت.

حسین زارع، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در مورد تعریف مقوله فرهنگ به عنوان زیربنای فعالیت فرهنگی گفت: فرهنگ، مجموعه‌ای از میراث مادی و معنوی یک کشور است؛ فرهنگ هم بعد مادی دارد و هم بعد معنوی. به طور مثال ما اگر بخواهیم شهر اصفهان را برای یک فرد غیر ایرانی تشریح کنیم، از پل ها و مساجد آن حرف می زنیم. کشورهای دیگر هم همین طور هستند. آنها نیز به ابنیه و سازه‌ها و ساختمان‌ها اشاره می‌کنند، این قبیل آثار، حوزه مادی فرهنگ است. اما حوزه معنوی شامل گذشته کشور، زبان، دستاوردهای علمی و اندیشه ها و اندیشمندان آن است که این اندیشمندان شامل ادبا، شعرا، فلاسفه و مواردی از این قبیل است.

وی در مورد غنای فرهنگی کشورمان، ایران، گفت: خوشبختانه کشور ما از جمله کشورهایی است که در این خصوص از سرمایه خوبی برخوردار است. یکی از راه‌های مبارزه با فرهنگ بیگانه، اعتلای فرهنگ بومی است. هر چه ما فرهنگ خودی را نشر بدهیم، فرهنگ بیگانه فرصت ابراز وجود را نخواهد داشت. اینجاست که جنگیدن با فرهنگ بیگانه، بسیار پرهزینه و بی‌معناست. در واقع مبارزه با فرهنگ بیگانه بدون ارتقای فرهنگ بومی بسیار هزینه‌بر است، بلکه شیوه درست این است که داشته‌های خود را رشد بدهیم.

این استاد دانشگاه پیام نور افزود: اگر به تاریخ کهن ایران زمین، نگاهی بیندازیم می‌بینیم که در گذشته دور، این کشور مورد تاخت‌وتاز اقوام گوناگون از جمله مغول‌ها قرار گرفته بود اما با اینکه مغول در چیرگی نظامی برتری ظاهری یافت؛ بعد از گذشت زمان کوتاهی دیدیم که مغولان در فرهنگ ایرانی هضم و از پیش قراولان فرهنگی ایران شدند.

معاون فرهنگی اجتماعی و دانشجویی دانشگاه پیام نور در مورد فعالیت‌های فرهنگی در دانشگاه عنوان کرد: دانشگاه اگر قرار باشد در عرصه فرهنگی فعالیتی داشته باشد، اولین ماموریتش اعتلای آن چیزی است که از گذشته به او رسیده است. کشورهای همسایه که زمانی بخشی از ایران کهن و سرزمین پارس بود، امروزه در تملک برخی از شعرا و بزرگان فارسی زبان با ایران ما رقابت می‌کنند. یک کشور می‌گوید این سینا مال ماست، کشور دیگر می‌گوید مولوی مال ماست یا رودکی و … و دلیل این کشمکش این است که این اندیشمندان سرمایه هستند.

این استاد رشته روانشناسی تاکید کرد: یکی از مصادیق فرهنگی هر کشوری، کتاب است. کتاب می تواند هر فرمتی اعم از الکترونیکی یا کاغذی را داشته باشد. اگر قرار باشد جرم و جنایت کم بشود، اگر قرار باشد آسیب‌های اجتماعی کم شود، باید فرهنگ کتاب‌خوانی را گسترش داد. کتاب خواندن اگر هیچ فایده‌ای نداشته باشد، حداقل این فایده را دارد که همان زمانی که فرد دارد کتاب می‌خواند، فرصت انجام یک کار نا به هنجار را ندارد، که البته فواید بیشتری همچون کمال و ارتقای دانش را به همراه خواهد داشت. در جهان امروز هر ملتی اگر قرار است بماند باید بداند ما هم باید دانستن را پیشه خویش بسازیم.

وی افزود: در این راستا معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه پیام نور یک سری فعالیت‌هایی را مد نظر قرار داده است. از جمله این فعالیت‌ها این است که کتاب‌هایی که در حوزه فرهنگ به چاپ می‌رسد به‌خوبی معرفی شده و نقد و بررسی شوند تا از تضارب آراء محصول ارزشمندی حاصل شود.

در پایان زارع در مورد سایر برنامه‌های فرهنگی دانشگاه پیام نور گفت: در دانشگاه پیام نور برنامه‌های فرهنگی زیادی است، ما مناسبت‌های مختلف را داریم، جشنواره‌ها را داریم، تشکل‌های مختلف داریم و به ازای نیازهای ملی، منطقه‌ای و جهانی، برنامه‌هایی داریم. اخیراً هم سه برنامه را به صورت مدون داریم که یکی بحث یادکردن از چهره‌های ماندگار و اثر گذار در دانشگاه است، اعم از علمی، اجرایی و ….دومی محفل ادبی شعر است که در فضای دوستانه ادبا و شعرا از اشعار و دلنوشته‌های خود در آن می‌خوانند. مقوله سوم معرفی کتاب، نویسندگان کتاب، ناشران کتاب، همراه با نقد آن کتاب‌هایی است که در این مقوله‌ها به چاپ رسیده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها