مجتبی طالبی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در گرگان، گفت: توجه به فرهنگ کتاب و کتابخوانی در رادیو گلستان مورد اولویت و تاکید است و همواره کوشیدهایم ضمن معرفی کتاب و مسابقات مرتبط با آن و نمایشهای رادیویی، به صورت موضوعی و مناسبتی نیز به کتاب توجه ویژهای نشان دهیم.
وی افزود: در ادامه برنامههای فجر انقلاب در رادیو گلستان، این بار با اجرای زهرا حسن زاده، معرفی کتاب «تاریخ املاک اختصاصی رضا شاه در گرگان» که به همت عباس سپهرگرگانی قلمی و به کوشش مصطفی نوری و زینب طهماسبی با حمایت نشر پردیس دانش و شیرازه روانه بازار نشر شده است، بپردازیم.
طالبی افزود: این کتاب در قالب برنامهای با عنوان «دوست من کتاب» معرفی شد و آن دسته از عزیزانی که موفق به شنیدن این قسمت نشدند، میتوانند پادکستش را در فضای مجازی رادیو گلستان بشنوند.
وی درباره کتاب «تاریخ املاک اختصاصی رضا شاه در گرگان»، گفت: کتاب نخستین بار در سال ۱۳۹۴ منتشر شد و در سال جاری نیز به تجدید چاپ رسیده است. همچنین اثر در ۲۴۸ صفحه و قطع رقعی بر روی پیشخان کتابفروشیها قرار دارد و به بازه زمانی سالهای ۱۳۱۴ تا ۱۳۲۰ میپردازد.
مجتبی طالبی با اشاره به اینکه کتاب دارای فهرست اعلام و تصاویر است، افزود: کتاب پس از مقدمهای در حدود ۱۰ صفحه) با مطلبی به قلم محمد جناب زاده، با عنوان «در گرگان چه خبر بود؟» آغاز میشود.
معاون صدا و تهیهکننده صداوسیمای گلستان ادامه داد: میرغضبان گرگان، عملیات فجیع، مرگ بیصدا، ضربههای عمدی و مهلک، نه بر مرده، بر زنده باید گریست، داستانهای شنیدنی، شرم خجلت کشیده و پرده در انداخت و حقایقی که به نظر افسانه میآیند بخشهای این کتاب تاریخی را تشکیل میدهند.
طالبی با اشاره به مقدمه کتاب گفت: شکلگیری «اداره املاک اختصاصی» رضا شاه در دهه دوم سلطنتش، علاوه بر آنکه موجب دگرگونی مناسبات ارضی در صفحات مازندران و گرگان شد، تبعات گستردهای چون غصب املاک، تبعید ملاکین، تحمیل مالیاتهای پی در پی و بیگاری رعایا را به همراه داشت.
وی افزود: پیدایش املاک اختصاصی ظاهراً در اواسط دهه ۱۳۰۰ با واگذاری باغ «کاخ» در جنوب شهر بابل، توسط طومانیانس و چراغ علی خان امیراکرم به رضاشاه و خریداری شش دانگ قریه کیاکلا توسط طومانیانس برای شاه آغاز شد و در دهه دوم زمامداری رضاشاه املاک اکثر خوانین مازندران و گرگان مصادره و غصب شد.
طالبی در بخش دیگری از سخنانش درباره این کتاب تاریخی، گفت: مجموعه حاضر شامل بررسی عملکرد شش ساله اداره املاک اختصاصی رضا شاه در گرگان و دشت است که همان طور اشاره کردم توسط دکتر عباس سپهر گرگانی به رشته تحریر در آمده و اندکی پس از پیشامد شهریور ۱۳۲۰ که بساط این اداره برچیده شد و اداره املاک واگذاری جای آن را گرفت، در خلال ماههای اردیبهشت تا آذر ۱۳۲۱ در روزنامه کوشش منتشر شد.
وی افزود: نزدیکی زمان نگارش این یادداشتها با سالهای به اصطلاح اقتدار اداره املاک اختصاصی از نکات با اهمیت این مجموعه است، خاصه آنکه نویسنده در خلال آن سالها خود به واسطه حرفه و محل زندگیاش بسیاری از حوادث و رویدادها را به چشم خود دیده است.
طالبی در خاتمه گفت: بنابراین مجموعه یادداشتهای منتشر شده در این مجموعه را میتوان یکی از نخستین گزارشهای مبسوط از عملکرد اداره املاک اختصاصی در گرگان و دشت به شمار آورد که میتواند به عنوان منبعی مکتوب مورد استفاده اهالی فرهنگ و هنر برای تولید آثار قرار بگیرد و در آینده شاهد تولید آثاری با تکیه بر این منابع برای نسل کنونی و آینده باشیم. زیرا باور دارم تاثیر اجتماعی اثر فرهنگی و هنری خوب بر روی جامعه بسیار است و بارها در سالیان گذشته تا به امروز هرگاه اثری با پژوهش و پشتوانه و صبر و تعمق و تامل تولید شد، در حافظه جمعی مردم به یادگار ماند.
به گزارش ایبنا، مجتبی طالبی، مدرس فلسفه دانشگاه بینالمللی المصطفی ایران نمایندگی گلستان و دانشگاه فرهنگیان ایران، معاون صدا، نویسنده و تهیهکننده صداوسیمای گلستان، مدیر دفتر شعر و موسیقی و سرود صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران مرکز گلستان است که در سال ۱۴۰۱ بهعنوان چهره سال هنر انقلاب اسلامی در استان گلستان معرفی شد.
از وی تا به امروز آثاری چون درآمدی بر رسانه دینی، چهارمقاله در باب مهدویت و منجی گرایی، در وادی عشق و طلب، ساعت بهوقت ماه، لغت موران به روایت موری از تبار انسان، فیلسوف کوچولوی من، مکاشفه صدا و روایت سرخ منتشرشده است.
نظر شما