به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری شورای هماهنگی تشکلهای نشر با حضور فتحالله فروغی، مریم ظهوریان، سیدعباس حسینی نیک، کاظم آرمان پور، عبدالعظیم فریدون، مریم جدلی، علی محمدپور، مهدی میرزاداعی و محمدحسین کریمیپور، نمایندگان انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک، انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، انجمن فرهنگی ناشران آموزشی، مجمع ناشران دفاع مقدس، انجمن فرهنگی زنان ناشر و مجمع فعالان فضای مجازی در حوزه کودک و نوجوان دوشنبه (۸ بهمنماه) برگزار شد.
در ابتدای این نشست عبدالعظیم فریدون، رئیس شورای هماهنگی تشکلهای نشر در سخنانی با بیان اینکه نخستین جلسه اعلام رسمی شورای هماهنگی تشکلهای نشر است، گفت: قرار است درباره کارهایی که انجام دادیم و کارهایی که باید انجام دهیم با مخاطبان خود که بخش عمده آنها ناشران و مدیران فرهنگی کشور هستند، سخن بگوییم.
وی افزود: این شورا از سال ۱۳۹۹ فعالیت خود را آغاز کرده است، در آن زمان اقداماتی انجام و جلساتی با نمایندگان تشکلهای نشر برگزار شد، جمع ناشرانی که تشکل رسمی مجوزدار از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شدهاند، حدود ۱۱ تشکل است که ۶ تشکل آنها در این شورا حضور دارند.
فریدون با بیان اینکه شورا منحصر به ۶ تشکل نخواهد بود، ادامه داد: اگر تشکلهای دیگری هم علاقه دارند میتوانند به ما بپیودند، این آغاز کار است و آمادگی داریم همه تشکلهایی که قانونا در چارچوب مقررات جمهوری اسلامی ایران هستند و مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارند، بپذیریم.
رئیس شورای هماهنگی تشکلهای نشر با طرح این موضوع که حاضران این نشست سوابق طولانی در حوزه نشر دارند، گفت: قدیمیترین تشکل فرهنگی این شورا بیش از ۲۶ سال است که مجوز دارد، ۱۳۶۸ نخستین تشکلنشر تشکیل شده است، همه این تشکلها پیش از این به شکل انفرادی فعالیت میکردند و الان برای همافزایی دور هم جمع شدهایم.
بهگفته فریدون، شورای هماهنگی تشکلهای نشر یک مجموعه مستقل مردمنهاد غیرسیاسی است و به هیچ دولتی هم وابستگی ندارد و در دولتهای مختلف سابقه داشته و فعالیت داشته است.
وی با بیان اینکه شورا بر مبنای یک نیاز و ضرورت تشکیل شده است، گفت: این شورا براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و در چارچوب قانون و وظایف قانونی فعالیت میکند، باید این نکته را بگویم که دوستان در اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران کار صنفی میکنند و ما هم در لایه بعدی کار فرهنگی میکنیم که شامل همافزایی در کار فرهنگی، افزایش مهارتهای نیروی انسانی و برنامههای فرهنگی است.
فریدون ادامه داد: امیدوارم بتوانیم در کنار همدیگر نیازهای جامعه نشر و ضرورتهای موجود را برطرف کنیم، دست نیاز دراز میکنیم تا کاری انجام و مشکلی برطرف شود، البته این موضوع درگذشته هم اتفاق افتاده است، نگاهی به سوابق همه تشکلها نشان میدهد، طی سالهای مختلف برنامههای متنوع فرهنگی در چارچوب شرح وظایف تشکلهای فرهنگی انجام اشده است.
در بخش دیگر این نشست، مریم جدلی، نایبرئیس شورای هماهنگی تشکلهای نشر با اشاره به اهداف این شورا، عنوان کرد: تشکیل شورا چند هدف مختلفی داشته است؛ نخست اینکه به هماهنگی و همافزایی میان تشکلها کمک میکند، همچنین از موازی کاری و پراکندهکاری جلوگیری میکند، تبادل دانش و تجربه تشکلهای فرهنگی در امور اجرایی و به اشتراک گذاشتن تجارب، موجب رشد میشود، کیفیت کارها و برنامهها نیز تقویت میشود.
وی با طرح این موضوع که تقویت و تاثیرگذاری فرهنگی و هماهنگی جمعی شورا میتواند به ارتقای جایگاه فرهنگی شورا بهعنوان بازوی اجرایی برای پیشبرد اهداف فرهنگی منجر شود، ادامه داد: نیامدیم مانع ایجاد کنیم؛ مسئولان میتوانند از مجموعه استقبال کنند و به جای پراکندهکاری از شورا کمک بگیرند.
بهگفته وی، حضور در شورا هیچ منفعت شخصی نخواهد داشت و شورای هماهنگی تشکلهای نشر میِتواند بهعنوان یک نهاد مشورتی برای تصمیمگیریهای دولتی باشد.
کاظم آرمانپور نیز با بیان اینکه از همه تشکلهای فرهنگی دعوت میکنیم تا در شورای هماهنگی تشکلهای نشر حضور داشته باشند نیز در سخنانی گفت: امروزه نیاز است از ظرفیت همه تشکلها برای پیشبرد این صنعت بهره ببریم، با توجه به فناوریهای نوین، صنعت نشر نیز باید بهروز شود تا بتواند موفق باشد.
وی ادامه داد: شورا به شکل کشوری فعالیت خواهد داشت؛ اکنون در حال ثبت و تاسیس از مراکز و مراجع مربوطه است و عنوان نهایی شورا در آینده اعلام خواهد شد.
همچنین سیدعباس حسینینیک درباره مسائل حقوقی حوزه نشر نیز در سخنانی، عنوان کرد: تشکلهای نشر انتفاعی یا غیرانتفاعی هستند؛ تشکلهای انتفاعی مثل شرکت تعاونیها که در برابر سود اعضا مسئول هستند. تشکلهای غیرانتفاعی نیز به فرهنگی یا صنفی تقسیم میشوند و عامالمنفعه هستند.
وی با اشاره به قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که سال ۱۳۶۵ مصوب شده است، گفت: در این قانون، صدور مجوز نشر به عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است؛ سال ۱۳۶۷ و سال ۱۳۸۹ نیز این قوانین اصلاح شد و صدور مجوز همه ارکان صنعت نشر باید از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شود.
در بخش دیگر این نشست خبری که به پرسش و پاسخ خبرنگاران اختصاص داشت، فریدون در پاسخ به سوالی درباره حضور شورای هماهنگی تشکلهای نشر در برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، گفت: قرار نیست، فقط با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کار کنیم؛ بلکه میخواهیم با همه مراکز فرهنگی کار کنیم، در این حوزه نامهای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشتیم و آمادگی خود را برای همکاری در برپایی این رویداد اعلام کردیم و اگر صلاح بدانند دعوت کنند، وظیفه خود میدانیم که حضور داشته باشیم.
وی ادامه داد: در ابتدای دولت چهاردهم آمادگی خود را برای همکاری در حوزههای مختلف اعلام کردیم، در دولت گذشته نیز طی دیدار با معاون امور فرهنگی وقت درخواست تشکیل شورای نشر را دادیم؛ دوسه جلسه برگزار شد اما استمرار نداشت.
نظر شما