برگزیده
-
رئیس بنیاد ایرانشناسی در روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی:
شاهنامه کاخ بلند فرهنگ ایرانی است
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
-
گفتوگو با مهدی خسروانی، مترجم «شناسایی پروپاگاندای رسانهای»؛
رسانه و حقیقت
رسانه حتی اگر عزم بیطرفی داشته باشد «نمیتواند» بیطرف باشد، هم به دلیل محدودیتهای نگرش خودش، هم به دلیل جبر مخاطب که مجال بیطرفی را از رسانهها سلب میکند.
-
نامهایی که زندهاند؛
آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
چرا دیگر نامی مثل «اِما بوواری» یا «آنا کارنینا» در ذهنها نمیماند؟ در دورانی که نامها بیشتر در شبکههای اجتماعی و سیاست شنیده میشوند تا در رمانها، جای شخصیتهای ماندگار ادبی کجاست؟ نگاهی دوباره به سخنان اینگبورگ باخمن ما را به این پرسش مهم میرساند: آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
-
به مناسبت گرامیداشت روز جهانی موزه و میراث فرهنگی؛
کتاب، موزههای تاریخی و میراث مستند ایران
مراجعه به کتاب راهنمایی که برپایهی اطلاعات دست اول و نقشههای بهکارآمدنی نوشته شده باشد نه تنها برای گردشگران و بازدیدکنندگان میراث تاریخی و فرهنگی ضرورت دارد، بلکه برای متخصصان و کارشناسان نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
-
گفتوگوی ربکا سولنیت با ایندیپندنت؛
راههایی که مستقیم نیستند/ در ستایش ناداستان بهمثابه ادبیات مقاومت
ربکا سولنیت نویسنده، مورخ و فعال اجتماعی آمریکایی است که به دلیل آثارش در زمینههای فمینیسم، محیطزیست، تاریخ فرهنگی و عدالت اجتماعی در کتاب جدیدش مثل سایر کتابهایش اعتقاد دارد که داستان قله ادبیات نیست بلکه مستندنویسی هم راهی تدریجی به سوی موفقیت محسوب میشود.
-
پرفروشهای جامی در سیوششمین نمایشگاه کتاب تهران ؛
استقبال کتابخوانهای ایرانی از نیچه و یونگ
نشر جامی در آخرین روز از برگزاری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، فهرست پرفروشترین آثار خود را اعلام کرد؛ فهرستی که در آن نام فیلسوفان و متفکرانی همچون فردریش نیچه و کارل گوستاو یونگ بیش از دیگران به چشم میخورد.
-
گفتوگو با هایده مشایخ در نمایشگاه کتاب؛
جشنها به جای جنگها
هایده مشایخ: در کتابهای تاریخی بین ایران و روم رسم است که تاریخ جنگها بیشتر دیده میشود اما این کتاب به مناسبات خارج از دوره جنگها میپردازد و با جشنهای همدیگر آشنا میشدند
-
رونمایی کتاب در دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور دکتر محسن جوادی؛
«صفات الهی از منظر فیلسوفان دین غربی»
از کتاب «صفات الهی از منظر فیلسوفان دین غربی» نوشته رضا الهیمنش جمعه ۲۶ اردیبهشتماه با حضور دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در غرفه انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب رونمایی شد
-
عباس عراقچی در بازدید از نمایشگاه بینالمللی کتاب:
«قدرت مذاکره» حاصل چهل سال تجربه در وزارت امور خارجه است
وزیر امور خارجه: کتاب «قدرت مذاکره» حاصل چهل سال تجربه در وزارت امور خارجه است و هدف از نگارش آن، انتقال این تجربهها به نسل جوان و دانشجویان روابط بینالملل بوده است.
-
پیشنهاد کتابهای روزبه زرینکوب در نمایشگاه سی و ششم؛
از «فیسبیلالله» تا «موسی و گرشاسب، اردشیر و هرود»
روزبه زرینکوب، استاد گروه تاریخ دانشگاه تهران به چند کتاب تاریخی اشاره کرد که در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران مورد پسندش واقع شده بود.
-
قاجارها در نمایشگاه کتاب سی و ششم؛
«حظ کردیم و افسوس خوردیم»
در گشتوگذاری که میان غرفههای سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران داشتیم، از موسسات نشر در رابطه با آثار پرفروش با موضوع تاریخ قاجار پرسوجو کردیم.
-
موسسه فرهنگی اکو در نمایشگاه کتاب رونمایی کرد؛
نامههای شخصی علامه اقبال به همکلاسیاش
این اثر دفتر خاطراتی از علامه اقبال است و نویسنده آن خاطرات، نخستین دختر مسلمان از شبه قاره هند است که جهت تحصیل در مقطع دکتری به اروپا رفته بود و آن دختر خانم عطیهبیگمفیضی دوست و همکلاسی اقبال بود.
-
سید حسن امین در نمایشگاه کتاب؛
شاهنامه را انتخاب کنیم
سید حسن امین: بررسی ویژگیهای نظیرهگویی در شاهنامه امین براساس شاهنامه فردوسی است. زیرا این نظیره علاوه بر مشابهتهایی که با شاهنامه فردوسی دارد، مطالبی را در تکمیل بخشهای تاریخی شاهنامه فردوسی آوردهام.
-
حسین ابوالحسن تنهایی با گفتوگو با ایبنا در نمایشگاه کتاب؛
خوانش مکتب شیکاگو دچار کجفهمی شده
متأسفانه کمشدن فرصتهای زندگی که نتیجه خرابی دستگاههای اقتصادی مملکت است، انگیزههای هزینه کردن در کار کتاب را هم برای ناشران از بین برده و هم برای خوانندگان.
-
انتشارات هیرُمبا در نمایشگاه کتاب منتشر کرد؛
شاهنامه شایانترین بُنآگاهی فرهنگی ما ایرانیان
شاهنامه برجستهترین و شایانترین بُنآگاهی فرهنگی ما ایرانیان به شمار میرود و نمیتواند تنها برآمده از پندار فردوسی و سرودگویی باشد.
-
گفتگوی اختصاصی ایبنا با مصطفی ملکیان
نباید کتاب را مانند روزنامه خواند
ملکیان: باید هنگام مطالعه، نکات مهم را علامتگذاری کرد یا در دفتر جداگانه نوشت. یک کتابخوان خوب کسی است که وقتی کتابش را باز میکنید، بتوانید بفهمید تا کجا مطالعه کرده و چه نکاتی برایش مهم بوده است.
-
پیشنهاد کتاب وزیر علوم در گفتوگو با ایبنا در حاشیه نمایشگاه؛
«انسان و ایمان»، «دیروز دانش» و «روانشناسی باور»
سیمایی صراف: افزایش قیمتها باعث شده که خانوادهها، در تنظیم سبد هزینههای خود، اگر مجبور به حذف کالایی شوند، متأسفانه کتاب را کنار میگذارند، و این مسأله بسیار تأسفبرانگیز است.
-
چیستی ایرانشناسی؛ ایرانشناسی دیروز و امروز؛
مفهوم فرهنگی «جهان ایرانی»
عسکر بهرامی به نقش کلیدی «زبان ایرانی» به عنوان یکی از بهترین مؤلفهها در تعریف مفهوم فرهنگی «جهان ایرانی» که در طول هزاران سال و در گستره جغرافیایی وسیعی از چین تا سوریه استمرار داشته، اشاره کرد.
-
بنیاد ملی پاکستان ««عمر خیام؛ حیات، فلسفه، و شعر» منتشر کرد؛
از هواشناسی و نجوم تا جبر و تعیین چگالی
خیام با فهم ویژگیهای انسان، رسالت جهانی خود را به زبانی که همه انسانها در گذشته، حال و فردا میشناسند، به بیان آورد. از کودکی، محصلی کوشا بود و حافظهای فوقالعاده داشت
-
بنیاد ملی پاکستان «معنویت اسلامی و صوفیسم» منتشر کرد؛
اسرار معنوی و مکاشفه دریا
«معنویت اسلامی و صوفیسم» به قلم محمد طاهر نویسنده پاکستانی و دانشآموخته ادبیات انگلیسی از دانشگاه پنجاب است که به همت بنیاد ملی پاکستان منتشر شده است.
تازهها
-
سیصد و شصت و هشتمین شب خاطره مطرح شد؛
نتوانستیم جنگ را درست تعریف کنیم
مسعود دهنمکی،پژوهشگر و فیلمساز گفت: در تحلیلها نیز کمکاریهایی صورت گرفته است. جنگ بهدرستی تعریف نشده و بخشی از این اشکال به خود ما بازمیگردد. خودسانسوریها، چه از سر افراط و چه از روی تفریط، باعث تحریف واقعیت شدهاند.
-
به مناسبت سالروز درگذشت شاه اسماعیل صفوی؛
نگاهی به مهمترین سند تاریخی دوران شاه عباس
تاریخ عالمآرای عباسی در کل مهمترین سند تاریخی دوران شاه عباس یکم و پنج سال ابتدای سلطنت شاه صفی محسوب میشود.
-
همزمان با مراسم یادروز ملاصدرا در مدرسه خان؛
نشان ملی مفاخر به آیتالله احمد بهشتی اعطا شد
فارس ـ مراسم یادروز ملاصدرا شیرازی و نکوداشت آیت الله سید احمد بهشتی در مدرسه خان شیراز برگزار و نشان ملی مفاخر به آیتالله احمد بهشتی اعطا شد.
-
در آیین چهلمین روز درگذشت حمیدی مطرح شد؛
سیدجعفر حمیدی، مربی آفرینشگر بود
بوشهر – عضو هیئتعلمی دانشگاه و مدیر مرکز حافظشناسی شیراز با اشاره به گرایش و علاقه سیدجعفر حمیدی به زبان و ادبیات فارسی و ترویج زبان و ادبیات عامه بوشهر، تاکید کرد: حمیدی نه تنها استادی پروراننده بود، بلکه آفرینشگری خلاق بود.
-
«روضهالمریدین» رونمایی شد/ کتابی درباره تاریخ دینی همدان
همدان - کتاب «روضهالمریدین» اثر «ابن یزدانیار همدانی» طی مراسمی در همدان رونمایی شد.
-
نماینده وزارت فرهنگ ترکیه در گفتوگو با ایبنا؛
ترکیه آماده توسعه همکاری با ناشران ایرانی است
نماینده وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه معتقد است: توسعه روابط کتابمحور میان کشورها به برنامه بلندمدت نیاز دارد و نمایشگاه کتاب به تنهایی این روابط را محقق نمیکند.
-
به همت دو دانشگاه و خانه اندیشمندان علوم انسانی؛
برگزاری کارگاه «معرفی مدلهای زبانی هوش مصنوعی»
کارگاه آموزشی «معرفی مدل های زبانی هوش مصنوعی»، از سوی سه انجمن علمی دانشگاه خوارزمی و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می شود.
-
به میزبانی فرهنگسرای نیاوران؛
شب ویسلاوا شیمبورسکا
در این شب، ملیحه بهارلو، آرش تنهایی، زوزانا کلیمک و علی دهباشی سخنرانان این برنامه از شبهای بخارا هستند و درباره زندگی و شعر شیمبورسکا سخنرانی میکنند. همچنین در این مراسم پیامهای تصویری از دروتا سواپا و سبا سلیمانی پخش خواهد شد و مهشید صمدی قطعهای از آثار شوپن را اجرا خواهد کرد.
-
مسعود جعفری جزی در گفتوگو با ایبنا مطرح کرد؛
آثار محمدعلی موحد به جهانیشدن شناخت مولانا و شمس کمک کرده است
مسعود جعفری جزی، پژوهشگر ادبی،گفت: آثار استاد موحد، بهویژه تصحیح مقالات شمس و مثنوی، به جهانیشدن شناخت مولانا و شمس کمک کرده است. ارتباط ایشان با محافل علمی بینالمللی، از جمله دانشگاههای ترکیه و همکاری با مستشرقانی مانند آرتور آربری و ولادیمیر مینورسکی، باعث شده که آثارشان در محافل ایرانشناسی و عرفانپژوهی جهانی مورد توجه قرار گیرد. این تأثیر، بهویژه در میان پژوهشگران جوان و اهل قلم، به شکلگیری نگاهی تازه به عرفان پارسی منجر شده و زمینهساز ادامه این مسیر در آینده شده است.
-
به مناسبت صد و دومین سالروز تولد استاد محمد علی موحد؛
جانت بمانا تا ابد
استاد محمد علی موحد در روزگار ما از "اوتاد" است. او چراغ راه است، راهنما و دلیل امید است. در روزها و شبهایی که آدمی دلش میگیرد، به هزار دلیل و بهانه، افسرده میشود، خسته میشود، گمگشته میشود، سرگشته میشود و ناامید، نام موحد و یاد او موجب دلگرمی است
-
به مناسبت زادروز 102 سالگی محمدعلی موحد؛
زاده تبریز، راوی ابن بطوطه
محمدعلی موحد جذابترین و تکاندهندهترین بخشهای سفرنامه ابنبطوطه را بازسازی و برجسته کرده است.
-
با فروش ۱۲۵ میلیارد ریالی تا ظهر پنجمین روز اعلام شد؛
جان دوباره کتابفروشیها با طرح پیوست نمایشگاه کتاب
طرح پیوست سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تا ظهر روز پنجم خود، فروش بیش از ۱۲۵ میلیارد ریال را به ثبت رساند.
-
تاریخ عرضه سریال «سووشون» مشخص شد
سریال «سووشون» اولین اقتباس تصویری از رمان سیمین دانشور از نهم خردادماه ۱۴۰۴ از طریق پلتفرم نماوا در شبکه خانگی عرضه خواهد شد.
-
در نشست نقد کتاب «مجیدو بارسا و تیم ملی دارآباد» مطرح شد؛
نویسندگی با دغدغههای هستیشناسانه گره خورده است/ رمانی با نمادها و زبان بومی
کرمان- نویسنده کتاب «مجیدوبارسا و تیم ملی دارآباد» گفت: نوشتن، بهویژه در صورت جدی گرفته شدن کار نویسندگی، نمیتواند از جهانبینی و هستیشناسی انسان جدا باشد.
-
نویسنده کتاب «داستان خلاقیت»:
پشتکار، نویسنده را به هدف میرساند
قم – نویسنده کتاب «داستان خلاقیت» با بیان اینکه استعداد میتواند یکی از عوامل موفقیت برای نویسنده باشد، تاکید کرد: استعداد در این حوزه مهم است اما آنچه نویسنده را به سرمنزل مقصود میرساند، پشتکار است.
-
در آیین بزرگداشت فیلمبردار سینما مطرح شد؛
کتابی جامع پیرامون محمود کلاری تهیه شود/ کلاری شاعر سینمای ایران است
فارس- سیف الله صمدیان، دبیر جشن تصویر سال در آیین بزرگداشت محمود کلاری خواستار انتشار کتابی جامع پیرامون این فیلمبردار و فیلمساز ایران توسط شیرازیها شد.
-
«چراغ دل» برنده جایزه بینالمللی بوکر ۲۰۲۵
بانو مشتاق، نویسنده هندی، با مجموعهداستانی «چراغ دل» موفق شد جایزه معتبر بوکر بینالمللی را از آن خود کند؛ اثری که نخستین کتاب به زبان کنادا و همچنین اولین مجموعهداستانی است که تاکنون این جایزه را کسب کرده است.
-
در گفتوگو با ایبنا عنوان شد؛
بهرهگیری از مضامینی مانند طبیعت دوستی و اخلاق در کتاب «شکارچی گرگ»
گلستان- نویسنده گلستانی کتاب «شکارچی گرگ» گفت: در این کتاب با بهرهگیری از مضامینی چون طبیعت دوستی، اخلاق و قصههای کهن، سعی کردهام محتوای مورد نیاز جامعه را خلق کنم.
-
به همت انتشارات «دده»؛
کتاب «زندگی به شرط عشق» منتشر شد
مرکزی – کتاب «زندگی به شرط عشق» به قلم فاطمه زینلی نویسنده و شاعر جوان اراکی منتشر و رهسپار بازار کتاب شد.
-
کتاب «آرزوی زیبای امیرحسین» منتشر شد
همدان - کتاب «آرزوی زیبای امیرحسین» داستان نامه پسربچه هشت ساله به رئیس جمهور منتشر شد.
نظر شما