به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شیراز، در این پیام که مرکز حافظ شناسی روز سه شنبه منتشر کرد، آمده است: دکتر عبدالعزیز شبانی شاعر، حافظپژوه و استاد دانشگاه پس از عمری روشنی بخشی در هفتم خردادماه ١۴٠٣ با پشت سر گذاشتن دورهای بیماری از میان ما پرکشیدند.
برگزیده
-
نوشتن تجربه جنگ به مثابه تراپی؛
ناب، نایاب و داغ و زنده
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
-
بازخوانی گفتوگو با کاوه فرخ پژوهشگر تاریخ جنگ؛
تاریخ ثابت کرده ایرانی به هر نحوی از خاک دفاع میکند
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
-
فواد نظیری در گفتوگو با ایبنا:
هیچ عقل سلیمی جنگافروزی را نمیپذیرد / ادبیات، بازتاب احوال جان انسانهای در التهاب جنگ است
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با آذردخت بهرامی؛
سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با منیرالدین بیروتی:
حرفهای نوشتن بدون دانش ادبی، بازار کتاب را مبتذل میکند
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
-
نگاهی به رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو؛
هیچ فاجعهای در کار نیست، اما همهچیز آرامآرام فرو میپاشد
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
-
مصاحبه با نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025؛
نویسنده باید جرأت پرتاب سنگ به دریاچههای راکد داشته باشد
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
-
هوش مصنوعی، بحران هویت نقد ادبی و آینده آموزش ادبیات
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
-
میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها»-۱
فلوشیپ نشر تهران اردوی تدارکاتی بود/آمادگی برای ورود به بازار جهانی
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
-
به همت خردسرای فردوسی مشهد؛
دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» منتشر شد
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
-
مروری بر کتاب «هایدگر و نازیسم» نوشته ویکتور فاریاس؛
فیلسوف نازی
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
-
راهاندازی ایستگاه دیجیتال نسخ خطی گنجینه رضوی در کتابخانه ملی ازبکستان
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
-
مروری بر «شر در اندیشه مدرن؛ تاریخ فلسفه از چشماندازی متفاوت»؛
زمینلرزه در ارکان آگاهی بشر
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
-
بازار داغ کتابهای فلسفی در گفتوگو با حسین شیخرضایی؛
فلسفهخوانی در زمانه بحران معنا
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
-
درباره کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی»؛
برای پیشگیری از «انحطاط تمدن»
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
-
گفتوگو با علیرضا بهشتی به مناسبت درگذشت السدیر مکاینتایر ؛
فضیلتگرای ارسطویی
به نظر میرسد تفسیری که مکاینتایر از نظریه بحران معرفتشناختی ارائه میدهد، ما را در فهم تحولات فکری تاریخ ایران بسیار کمک میکند.
-
رئیس بنیاد ایرانشناسی در روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی:
شاهنامه کاخ بلند فرهنگ ایرانی است
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
-
گفتوگو با مهدی خسروانی، مترجم «شناسایی پروپاگاندای رسانهای»؛
رسانه و حقیقت
رسانه حتی اگر عزم بیطرفی داشته باشد «نمیتواند» بیطرف باشد، هم به دلیل محدودیتهای نگرش خودش، هم به دلیل جبر مخاطب که مجال بیطرفی را از رسانهها سلب میکند.
-
نامهایی که زندهاند؛
آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
چرا دیگر نامی مثل «اِما بوواری» یا «آنا کارنینا» در ذهنها نمیماند؟ در دورانی که نامها بیشتر در شبکههای اجتماعی و سیاست شنیده میشوند تا در رمانها، جای شخصیتهای ماندگار ادبی کجاست؟ نگاهی دوباره به سخنان اینگبورگ باخمن ما را به این پرسش مهم میرساند: آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
-
به مناسبت گرامیداشت روز جهانی موزه و میراث فرهنگی؛
کتاب، موزههای تاریخی و میراث مستند ایران
مراجعه به کتاب راهنمایی که برپایهی اطلاعات دست اول و نقشههای بهکارآمدنی نوشته شده باشد نه تنها برای گردشگران و بازدیدکنندگان میراث تاریخی و فرهنگی ضرورت دارد، بلکه برای متخصصان و کارشناسان نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
تازهها
-
یادداشت؛
کتابخانه؛ نهاد اجتماعی فعال
امیررضا اصنافی، عضو هیئت علمی گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شهید بهشتی معتقد است؛ کتابخانهها در بحرانهای اجتماعی و جنگی، با نقش حمایتی و فرهنگی خود، به عنوان نهادهای فعال در کنار مردم حضور دارند.
-
مرور کارنامۀ فرهنگی مرتضی کاخی در گفتوگو با بهرام پروین گنابادی؛
در دوران آلزایمر، تنها شعر فارسی در حافظه مرتضی کاخی مانده بود
بهرام پروین گنابادی، از دوستان نزدیک زندهیاد مرتضی کاخی، گفت: دکتر کاخی، هم شخصیت علمی و فرهنگی برجستهای بود و هم انسانی آدابدان و مهربان. عمر خود را با شعر فارسی و فرهنگ ایرانی سپری کرد. حتی در واپسین روزهای زندگیاش، که به بیماری آلزایمر مبتلا شده بود، تنها چیزی که در ذهنش باقی مانده بود، شعر فارسی بود. گویی شعر، با جان و روح او درآمیخته بود. دکتر کاخی، هم همدم بزرگان ادب فارسی بود و هم مشوّق جوانان. انسانی بود شریف، متین، بیادعا و کمنظیر در میان معاصران.
-
بازگشت یک روایت انسانی به صحنه؛
«داستان باغ وحش» در تالار قشقایی اجرا میشود
نمایش تازهای با محوریت تنهایی و گفتوگو در فضایی محدود، قرار است نگاه مخاطب را به تجربههای انسانی و لحظههای نادیده گرفتهشده معطوف کند. «داستان باغ وحش» با نگاهی امروزی، سکوتهای پرمعنا را به صحنه میآورد.
-
از سوی دبیر علمی و اجرایی جشنواره اعلام شد:
اسامی برترینهای سومین جشنواره ملی داستان کوتاه جنوب
از میان شش نامزد نهایی جشنواره ملی داستان کوتاه جنوب، سه نفر بهعنوان برگزیدگان اصلی این دوره از جشنواره انتخاب شدند.
-
به همت کتابخانه خاوند بندرکُنگ برگزار شد؛
از معرفی کتاب «ده قصه عاشورایی» تا اجرای پویش «ایستاده برای ایران»
هرمزگان - ویژه برنامه فرهنگی معرفی کتاب «ده قصه عاشورایی» و پویش «ایستاده برای ایران» در کتابخانه شهید خاوند بندرکُنگ برگزار شد.
-
دیدار مدیرکل ارشاد اسلامی کرمانشاه با سرپرست کتابخانههای عمومی؛
تأکید بر توسعه فرهنگ کتابخوانی و توسعه همکاریها
کرمانشاه- مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و کتابخانههای عمومی استان کرمانشاه بر ضرورت توسعه فرهنگ کتابخوانی و اجرای برنامههای فرهنگی بهویژه برای نسل جوان تأکید کردند.
-
آیینهای عاشورایی در کانون کتاب خراسان جنوبی آسیبشناسی شد
خراسان جنوبی_ یکصد و بیست و پنجمین نشست کانون کتاب خراسان جنوبی با محوریت آسیبشناسی آیینهای عاشورایی در دوره معاصر، برگزار شد.
-
به همت انتشارات چشمه؛
کتاب «بک تو بلک» در نوبت اول منتشر شد
کتاب «بک تو بلک» نوشتهی سجاد افشاریان، اثری است که در مرز میان ادبیات نمایشی، روایت شخصی و اعترافنامه حرکت میکند و با بهرهگیری از زبانی صمیمی، طنزی تلخ و ساختاری مینیمالیستی، تجربهای عمیق و درگیرکننده از زیست یک انسان در تنگنای انفرادی و تنهایی را بازتاب میدهد.
-
اخبار کتاب شهرستانهای خراسان رضوی - ۶۷
نشست ادبی در گلبهار / شعرخوانی در بردسکن
خراسانرضوی - این هفته نیز همزمان با آغاز ایام محرم مروری اجمالی بر برخی از رویدادهای فرهنگی هفته گذشته در شهرستانهای این استان داشتیم.
-
قلمداران کرمانشاه در خط مقدم روایت ایستادگی؛
ویژهبرنامه «ایستاده برای ایران» با محوریت ادبیات آیینی و مقاومت در کرمانشاه برگزار شد
کرمانشاه- در ویژهبرنامه «ایستاده برای ایران» در کرمانشاه، شاعران و نویسندگان با اشعار آیینی و پیامهای همبستگی، قدرت و ایستادگی ملت ایران را در مقابل تجاوزات اخیر به نمایش گذاشتند، این مراسم نشانهای از وحدت فرهنگی و ادبی در دفاع از ارزشهای ملی و دینی بود.
-
در یک اقدام فرهنگی شکل گرفت؛
اهدای مجموعه ۵۰۰ جلدی یک کتابخانه شخصی به مرکز اسناد همدان
همدان - مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور گفت: مجموعه ۵۰۰ جلدی کتابخانه زندهیاد کیان اعتصام به مرکز اسناد همدان اهدا شد.
-
در گفتوگو با نویسنده کتاب «انگارهها و نگارهها» مطرح شد؛
از نقاشیهای شرق و غرب تا تصویر زن در ادیان ابراهیمی
کتاب «انگارهها و نگارهها؛ تحلیل تطبیقی انگارهی زن در ادیان ابراهیمی و بازتاب آن در نگارهها» تازهترین پژوهش منتشرشده از سوی پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی است که نگاهی دقیق و تطبیقی به تصویر زن در متون دینی و هنرهای تجسمی انداخته است.
-
سالروز حمله ناو آمریکا به هواپیمای مسافربری ایرباس ایران؛
رد خونآلود یک جنایت در حافظه تاریخی ملت ایران
۱۲ تیر ۱۳۶۷ هواپیمای مسافربری پرواز ۶۵۵ ایرانایر که از تهران عازم دبی بود، پس از توقف در بندرعباس، در میانه مسیر، توسط دو موشک ناو آمریکایی سرنگون شد. این پرواز که حامل ۲۹۰ مسافر و خدمه شامل زنان، کودکان و غیرنظامیان بود، بر فراز آبهای خلیج فارس منفجر شد و تمامی سرنشینان آن جان باختند.
-
گزارش ایبنا از چاپخانههای آسیب دیده جنگ ۱۲ روزه؛
صنعت چاپ زخم خورد، اما قلبش هنوز میتپد برای ایران
نگاهی به چاپخانههای آسیب دیده از جنگ ۱۲ روزه نشان میدهد، فعالان این حوزه با همه خسارتها و تهدیداتی که از سر گذراندند اما پای کار و تولید ماندند.
-
مصطفی انصافی، داستان نویس در شیراز:
قصه درست گفتن دشوار است
فارس- مصطفی انصافی، داستان نویس در آیین رونمایی کتاب رمان «نوری، نادیا، ولادیمیر و دیگران» که در شیراز برگزار شد، گفت: قصه درست گفتن کار خیلی دشواری است.
-
مدیرکل کتابخانههای عمومی همدان مطرح کرد؛
کتابخانههای همدان در صف جذب اعتبار
همدان - مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان گفت: کتابخانههای عمومی در حال ساخت همدان در صف جذب اعتبار هستند.
-
به قلم پژوهشگر جنوبی؛
«دوران خوش نوجوانی» منتشر شد
بوشهر - کتاب «دوران خوش نوجوانی» نوشته یونس قیصیزاده، نویسنده و روزنامهنگار جنوبی که راهکارهایی عملی برای نوجوانان و دانستههایی مفید برای والدین ارائه میکند، به همت انتشارات شروع بوشهر منتشر شد.
-
شاعر و نویسنده کودک و نوجوان:
کتاب «آسمان به فکر صلح»، تفکر عمیق به طبیعت را آموزش میدهد
شاعر و نویسنده کودک و نوجوان همدانی گفت: کتاب «آسمان به فکر صلح» سروده غلامرضا بکتاش، نوجوانان را از گشت و گذار معمولی در طبیعت عبور میدهد و به یک اندیشه فلسفی و تفکر عمیق میرساند.
-
آیینهای محرمی استانها به روایت پژوهشگران- ۵
ادبیات آیینی در آذربایجانغربی؛ بازتاب دهنده عمق باورهای مردم به خاندان پیامبر
آذربایجانغربی- نویسنده و پژوهشگر ارومیهای معتقد است که ادبیات آیینی در آذربایجانغربی، بازتابدهنده عمق باورها و ارادت مردم این منطقه به خاندان پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) است و همچنان به عنوان یکی از شاخههای مهم ادبیات معاصر ایران شناخته میشود.
-
شبهای شور و شعور برپاست؛
گلواژههای شعر عاشورایی در تکیه فرهنگ و هنر گرگان
گلستان- از آغاز ماه محرم، جمعی از شاعران و اهل قلم استان گلستان در کنار دیگر اهالی فرهنگ و هنر در تالار فخرالدین اسعد گرگانی گردهم میآیند تا در قالب رویدادی با عنوان «تکیه فرهنگ و هنر» اشعار و دلنوشتههایی عاشورایی را قرائت کنند و پیام و فرهنگ امام حسین (ع) را با زبان هنر به عموم مخاطبان منتقل کنند.
نظر شما