چهارشنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۸:۱۸
کتاب منبع اصلی تولید محصولات فرهنگی است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختتامیه دومین دوسالانه نشان «هُدهُد سفید»، کتاب را منبع اصلی تولید محتوای محصولات فرهنگی دانست.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اختتامیه دومین دوسالانه نشان «هُدهُد سفید» چهارشنبه (۱۱ بهمن‌ماه) با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، فرزانه فخریان، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه کودک و نوجوان و جمعی از مدیران ومعاونان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه نباید جایگاه کتابخانه‌های عمومی را در حد قرائت‌خانه تنزل دهیم گفت: در طول دوران مسئولیتم به ۲۰۰ شهرستان سر زدم در این مسیر می‌دیدم برخی مناطق فقط کتابخانه، تنها مکان فرهنگی است.

اسماعیلی افزود: امسال شورای عالی پویانمایی را ایجاد کردیم که اساس آن فعالیت برای کودکان و نوجوان است. این زنجیره از کتاب شروع می‌شود. باعث تاسف است که وقتی کودکان و نوجوانان درباره ۱۰ چهره بزرگ ادبی فرهنگی می‌پرسیم به شخصیت‌های خارجی اشاره می‌کنند. مگر شخصیت‌های فاخر و بزرگ ادبی و فرهنگی کم داریم؟ این‌ها از کم‌کاری ماست.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر استفاده از شخصیت‌ها و قهرمان‌های ایرانی در تولید محصولات فرهنگی ادامه داد: لوازم‌التحریر، وسایل مدرسه و اتاق کودک، انواع پویانمایی و انواع محصولات فرهنگی در حوزه کودک و نوجوان باید از شخصیت‌های بزرگ و محبوب ایرانی پُر شود و کتاب زمینه اصلی این جریان تولید است.

اسماعیلی با اشاره به افتتاح کتابخانه مرکزی ساری اظهار کرد: امیدواریم براساس قولی که به یکی از اعضا کتابخانه جشنواره «هُدهُد سفید» دادم بتوانیم این کتابخانه را قبل از دوره نخست دولت افتتاح کنیم.

کتاب منبع اصلی تولید محصولات فرهنگی است

در ادامه این آیین مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به حمایت‌های همیشگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از فعالیت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور بیان کرد: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، به واقع همراه مشوق نهاد بودند به‌ویژه در سپری کردن موانع و سختی‌ها و ناملایمات ایشان نهاد کتابخانه‌ها را همراهی کردند.

وی با قدردانی از تلاش نیروهای نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به‌ویژه کتابداران ادامه داد: اولویت کتابخانه‌های عمومی توجه به کودکان و نوجوانان عزیز، است دو گروهی که باید به آن‌ها توجه کنیم. آن‌ها نیازهای مجزایی دارند و کتابخانه‌های عمومی خود را برای شناسایی و رفع این نیازها موظف می‌داند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور نتیجه توجه نهاد به مخاطبان کودک و نوجوان را ایجاد الگوی جشنواره «هدهد سفید» دانست و بیان کرد: این الگو شاید در برخی کشورهای شکل نگرفته است و برگزاری این رویداد در ایران، از آثار پیروزی انقلاب اسلامی است.

کتاب منبع اصلی تولید محصولات فرهنگی است

محمدرضا هراتی، دبیر جشنواره دوسالانه «هُدهُد سفید» و معاون توسعه کتاب و کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با تاکید بر ارتقاء کتابخانه‌های عمومی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: بررسی آمارها نشان می‌دهد، جایگاه کتابخانه‌ها در قبل و بعد از انقلاب اسلامی چه وضعیتی داشته وضعیتی که همه از برکات انقلاب اسلامی است.

دبیر جشنواره نشان هُدهُد سفید گفت: در این جشنواره ۳۰۰ کتاب پُرامانت کتابخانه‌ها در گروه کودک و نوجوان انتخاب شد و این کتاب‌ها را ۳هزار عضو کتابخانه‌های عمومی و کتابداران نیز در یک فصل جداگانه داوری کردند و مرجعیت دادند.

هراتی گفت: استان‌های خراسان شمالی، فارس، اصفهان، همدان و یزد بیشترین مشارکت را در جشنواره نشان «هُدهُد سفید» داشتند.

در ادامه این مراسم، فرزانه فخریان، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه کودک و نوجوان اظهار کرد: از بچگی دریافتم کتاب خواندن یک موضوع و صحبت کردن درباره کتاب موضوعی دیگر است. به‌نظر می‌رسد صحبت کردن درباره کتاب در کشور کم است؛ چراکه از همان ابتدا که از بچگی به کتابخانه شهید فیروزکوهی می‌رفتم، فقط کتاب انتخاب می‌کردم و می‌خواندم و درباره‌اش با کتابدار صحبت نمی‌کردم. صحبت کردن درباره کتاب اتفاقی است که باید رونقش بیشتر شود.

فتح‌اله فروغی، رئیس هیئت‌مدیره ناشران کودک و نوجوان نیز در این نشست با قرائت بیانیه هیئت داوران جشنواره دوسالانه نشان هُدهُدسفید، از نهاد کتابخانه‌های عمومی برای گسترش فعالیت‌هایشان تشکر کرد.

بیانیه هیئت داوران دومین دوسالانه جشنواره ملی هُدهُد سفید

سپاس و حمد بی‌پایان، مخصوص خداوند پاک است که رب‌الارباب است و ربوبیت متعالی، برای ذات اقدس اوست.

نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به عنوان یکی از متولیان فرهنگی، در کنار تمام وظایف و تکالیف سازمانی، همواره مسئولیت اصلی خود را توانمندسازی و پرورش معرفتی جامعۀ کودک و نوجوان کشور می‌داند و برای دست‌یابی به این هدف، ضمن همراهی با والدین و همکاری با آموزگاران، تمام توان خود را به شیوه‌های گوناگون به کار می‌گیرد. یکی از مهمترین نمودهای این رسالت، برگزاری جشنوارۀ نشان هدهد سفید است که با هدف معرفی کتب تالیفی مناسب به مخاطبان برگزار می‌شود. در این جشنواره سعی بر آن است که علاوه بر معرفی کتاب‌های شایسته و امن، از نظرات کودکان و نوجوانان در روند کارشناسی و داوری آثار نیز استفاده شود تا به این شیوه بتوانند خود را در روند کار دخیل بدانند و برای ورود به عرصه‌های مهم‌تر در آینده، کسب تجربه کنند.

نخستین دوره جشنواره در سال ۱۳۹۸ برگزار شد و به دلیل همه گیری ویروس منحوس کرونا، دومین دوسالانه جشنواره در سال ۱۴۰۱ آغاز شد و در سال جاری به انجام رسید. حال بسیار خرسندیم که دوباره هدهد سفید را در آسمان کتاب و قصه در حال پرواز می‌بینیم. دومین دوره جشنواره نشان هُدهُد سفید در حالی به نقطه پایانی خود رسیده که در داوری مقدماتی تعداد ۳۰۰ کتاب (۱۵۰ کتاب کودک و ۱۵۰ کتاب نوجوان) از پر امانت ترین کتابهای کتابخانه‌های عمومی توسط کودکان و نوجوانان، کتابداران و کارشناسان کتاب خوانش و داوری شده و از میان آن‌ها ۶۰ عنوان کتاب (۳۰ عنوان کتاب کودک، ۳۰ عنوان کتاب نوجوان) به مرحله نهایی راه یافته و سرانجام با نظر هیئت داوران نهایی ۶ عنوان کتاب (۳ عنوان کتاب کودک و ۳ عنوان کتاب نوجوان) به عنوان برگزیده و با عنوان محبوب‌ترین کتاب‌های کودک و نوجوان به انتخاب مخاطبان معرفی شدند. گفتنی است معیار اصلی داوری آثار، میزان رضایت مخاطبان اصلی، یعنی کودکان و نوجوانانی بود که کتاب‌ها را از کتابخانه‌ها به امانت گرفته و مطالعه کرده بودند و پس از آن تصویرسازی، گرافیک و صفحه‌آرایی به‌عنوان ملاک‌های بعدی مورد نظر قرار گرفت.

ماحصل بررسی آراء داوران، حاکی از آن است که اقبال عمومی کودکان و نوجوانان به آثار با محتوای داستانی، نسبت به موضوعات شعری و غیرداستانی، از کثرت بیشتری برخوردار بوده است که مظلومیت شعر و ناداستان، شایان توجه متولیان امر و سیاست‌گذاران فرهنگی است.

هیئت داوران دومین دوره جشنواره نشان هُدهُد سفید، ضمن تقدیر و تشکر از برگزارکنندگان این جشنواره، پیشنهاد می‌کند:

در ادوار آتی جشنواره، توجه به قشر خردسال، به عنوان گروه سنی پایه و مهم، در نظر گرفته شود.

ناشران آثار برگزیده این دوره از جشنواره، مشمول بسته حمایتی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در جهت تجدید چاپ و انتشار کتب برگزیده، قرار گیرند.

ناشران آثار برگزیده این دوره از جشنواره، اقدام به درج نشان هُدهُد سفید، بر روی جلد کتب برگزیده در نوبت‌های چاپ آتی، نمایند.

در پایان با استعانت از خداوند مهربان که توفیق خدمت به فرزندان این سرزمین را به برگزارکنندگان جشنواره نشان هدهد سفید عنایت کرد، ضمن تقدیر از آثار برتر اساتید برجسته حوزه کودک و نوجوان، ازجمله استاد سیدمهدی شجاعی برای نگارش اثر «شانه؛ علی نشانه؛ شجاعت»، آقای اسدالله شعبانی برای «عمو نوروز و پیرزن»، سرکار خانم کلر ژوبرت برای «عید گنجشک‌ها»، استاد هوشنگ مرادی کرمانی برای «قصه‌های مجید» و «شما که غریبه نیستید»، فرهاد حسن‌زاده برای «هستی» و «زیبا صدایم کن»، بهزاد دانشگر برای «ماه بلند»، داوود امیریان برای «جام جهانی در جوادیه»، ابراهیم حسن بیگی برای «صوفی و چراغ جادو» و همچنین، گرامیداشت یاد و خاطره بزرگانی چون مرحوم استاد مهدی آذر یزدی برای «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب» و مرحوم استاد امیرحسین فردی برای «کوچک جنگلی» و مرحوم استاد شهید آیت‌الله مرتضی مطهری برای «داستان راستان» که همواره در فهرست پُرمخاطب‌ترین کتب کودک و نوجوان، قرار دارند، اسامی آثار برگزیده، به شرح ذیل اعلام می‌گردد:

برگزیدگان بخش کتاب کودک به ترتیب امتیاز کسب شده:

کتاب عموقاسم به نویسندگی آقای محمدعلی جابری (نشر کتابک)

قصۀ ما مثل شد به نویسندگی آقای محمدمیرکیانی (به‌نشر)

قصه های خیلی قشنگ به نویسندگی آقای مجید ملامحمدی (انتشارات مهتاب)

برگزیدگان بخش کتاب نوجوان به ترتیب امتیاز کسب شده:

آبنبات هل‌دار به نویسندگی آقای مهرداد صدقی (نشر سورۀ مهر)

نامه‌های گاندو به نویسندگی خانم معصومه یزدانی (انتشارات فنی ایران)

بچه‌های کشتی رافائل به نویسندگی آقای محمدرضا مرزوقی (انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان)

برگزیدگان دومین دوسالانه جشنواره «هُدهُد سفید» به شرح زیر است؛

داور برگزیده کتابدار

پریسا کهنسال از استان قزوین

صدیقه شهمردای از شهرستان منوجان استان کرمان

سونیا مرادی از شهرستان اسلام آباد غرب استان کرمانشاه

سارا خواجه از شهرستان بندرگز استان گلستان

صمد رهبریار از شهرستان رشت استان گیلان

طیبه عبدلی مرویلی از شهرستان ملایر استان همدان

داور برگزیده کودک

امیرعلی سلیمانی از شهرستان نجف آباد استان اصفهان

زهرا یوسفی از شهرستان مرند استان آذربایجان شرقی

امیرحسین صاقی از شهرستان دشتستان استان بوشهر

سارا آدینه پورجمال از قرچک استان تهران

شادی شاملو از یزد

کتاب کودک برتر

«عمو قاسم» اثر محمدعلی جابری از انتشارات کتابک

«قصه ما مثل شد» اثر محمد میرکیانی از انتشارات به نشر

«قصه های خیلی قشنگ» اثر مجید ملامحمدی از انتشارات محراب قلم؛ کتاب های مهتاب

انتشارات برتر کودک

سعید قاسمی، مدیر انتشارات کتابک

مسعود فرزانه، سرپرست انتشارات به نشر، کتاب های پروانه

عبدالعظیم فریدون، مدیر انتشارات محراب قلم، کتاب های مهتاب

داور برگزیده نوجوان

محبوبه حمامی از شهرستان بشرویه استان خراسان جنوبی

سنا محبی از شهرستان فسا استان فارس

مریم قلیوند از شهرستان کنگاور استان کرمانشاه

آرزو یوسفی از شهرستان باشت استان کهگیلویه و بویراحمد

پرنیا شعبانی از قائم شهر مازندران

کتاب نوجوان برتر

«آبنبات هل دار» اثر مهرداد صدقی از انتشارات سوره مهر

«نامه های گاندو» اثر معصومه یزدانی از شرکت انتشارات فنی ایران، کتاب های نردبان

«بچه های کشتی رافائل» اثر محمدرضا مرزوقی از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

انتشارات برتر نوجوان

علی شیروانی، مدیرعامل انتشارات سوره مهر

سیدرضا کروبی، مدیرعامل شرکت انتشارات فنی ایران، کتاب های نردبان

محمدرضا کریمی صارمی، معاون تولید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها