جمعه ۷ مهر ۱۴۰۲ - ۰۸:۴۱
کتاب‌های دینی جدید به کتابفروشی‌ها رسید/ بررسی دیوان شعر منسوب به امام حسن(ع)

در هفته گذشته، کتاب‌های مختلفی در حوزه دین از جمله دیوان شعر امام حسن (ع) روانه بازار نشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در هفته‌ای که گذشت، کتاب‌های متنوعی در حوزه دین منتشر شد و برای عرضه به مخاطبان، در قفسه کتابفروشی‌ها قرار گرفت. یکی از این کتاب‌ها، کتاب «ام المؤمنین حضرت خدیجه کبری(س)» اثر آیت الله احمد عابدی است که در ۴۰۰ صفحه به همت مؤسسه بوستان کتاب به چاپ رسید. در این اثر به کمالات و فضایل خدیجه کبری(س) پرداخته شده و در ادامه آن نیز، مباحثی با عناوین مباهات خداوند به خدیجه(س)، ارتباط خدیجه کبری(س) با فرشته وحی، علم حضرت خدیجه(س)، حازمه بودن خدیجه کبری(س)، طرف مشورت رسول خدا(ص)، شوق بهشت به خدیجه کبری(س)، گریه همیشگی رسول خدا(ص) بر خدیجه(س)، وِرد حضرت خدیجه(س)، تبیین شده است.
 
چاپ دوم کتاب «امامت، امامیه و اهل سنت»
 
کتاب «امامت، امامیه و اهل سنت (بررسی ای تطبیقی با تأکید بر آرای فخر رازی)» اثر عیسی عیسی زاده به چاپ دوم رسید. این کتاب در دفاع از مکتب تشیع و پاسخگویی به شبهات و اشکالات، به مهم‌ترین رسالت‌های اندیشمندان و متکلمان شیعه است. امامت سنگ بنای شیعه است و همواره مورد هجمه شبهات و اشکالات مخالفان بوده است. این اثر تلاش کرده اشکالات و شبهات یکی از مفسران بزرگ اهل سنت (فخر رازی) به دلایل قرآنی امامت امیر مؤمنان علی (ع) را نقل و بررسی کند.
 
این کتاب در سه فصل تألیف شده است؛ فصل اول با عنوان کلیات به بیان معرفی اجمالی فخر رازی (نام و نسب، عقیده، دوران تحصیل و استادان، سفرها، مخالفت با فخر رازی، معرفی اجمالی الاربعین فی اصول الدین و اعتراف فخر رازی در وصیت نامه) پرداخته و واژگان تحقیق (معناشناسی امام و امامت) را بررسی کرده است.
 
چاپ کتاب «منتخب‌الرسائل»
 
خبر دیگر چاپ کتاب «منتخب الرسائل(رساله عملیه آیت الله محمدرضا کلباسی اشتری)» تحت اشراف علمی احمد کلباسی اشتری است. ابتدا به صورت حواشی بر منتخب الرسائل مرجع بزرگ آیت الله العظمی آقا سید ابوالحسن اصفهانی چاپ سنگی شد. سپس حواشی در متن ادغام گردید و مستقلاً به مقلدان ارائه شد. اکنون این رساله با تحقیق آیت الله احمد کلباسی اشتری برای همایش بزرگداشت این فقیه اصولی، حکیم عارف و مجاهد مبارز با ویرایش جدید تقدیم دوست داران مکتب اهل بیت(ع) می شود.
 
این کتاب در سه منهج تألیف شده است؛ نویسنده در ابتدا زندگی‌نامه آیت الله العظمی حاج شیخ محمدرضا کلباسی اشتری شامل تولد و خاندان، تحصیلات، استادان، شاگردان، تألیفات، فعالیت‌های تبلیغی، اجتماعی و سیاسی، فرزندان و وفات و مدفن را به نگارش درآورده است.
 
منهج اول در احکام عبادات است که شامل هشت مطلب است. مطلب اول به «طهارت» اختصاص دارد که در آن احکام وضو (شرایط و مبتلات وضو)، غسل (غسل جنابت، غسل حیض، غسل نفاس و غسل استحاضه)، تیمم و طهارت از خبث (احکام نجاست و مطهرات) مورد بررسی قرار گرفته است.
 
مطلب دوم در «احکام نماز» است که در آن مقدمات نماز، اذان و اقامه، واجبات نماز، ارکان نماز، مبطلات نماز و شکیات نماز تشریح شده و نماز آیات، بقیه نمازهای واجب، نماز جماعت و احکام نماز قصر و اتمام مورد تأکید قرار گرفته است. مطلب سوم در «احکام روزه» است که در آن شرایط روزه، نیت روزه، آنچه باید از آن امساک کرد و اقسام روزه واجب بررسی شده است.
 
بررسی کتاب «دیوان حسن‌ابن علی (ع)»
 
نشست بررسی کتاب «دیوان حسن‌ابن علی(ع)» با حضور حبیب راثی تهرانی و مهدی امین‌فروغی در خانه کتاب و ادبیات ایران در هفته پیش برگزار شد. راثی‌تهرانی در این نشست بیان کرد: این کتاب از سوی عبدالله مدائنی گردآوری شده است. او یکی از افراد معروف تاریخ است و آثار ذی‌قیمتی دارد. نسخه‌ای از این کتاب در کتابخانه دانشگاه تهران نگهداری می‌شود که شامل 4 بخش است. هر 4 کتاب در یک مجلد از سوی انتشارات عتبه مقدسه حسین در شهر کربلا منتشر شده است. چند نسخه به ایران آمد و یک نسخه به من رسید و دیدم که کتاب ارزشمندی است. مطالب برای اولین بار است که منتشر می‌شود و این اشعار در هیچ یک از کتاب‌های دینی و ادبی و تاریخی نیامده است. بنابراین تصمیم گرفتم ترجمه کنم. این کتاب نتیجه این ترجمه است که دفتر نشر فرهنگ اسلامی آن را منتشر کرده است.
 
امین‌ فروغی نیز در ادامه نشست با اشاره به دوران پیغمبر و شاعرانی که جذب اسلام می‌شدند به دوران پس از پیغمبر نیز اشاره کرد که اهل بیت از شاعران حمایت می‌کردند و شعر، بسیار مورد توجه آنان قرار داشته است. شعر تنها رسانه جامعه برای انتقال پیام بوده است. ائمه نیز پادشاهان ملک سخن بودند و سخن و جاذبه کلام را می‌شناختند و از شعر غافل نبودند.
 
این پژوهشگر به محتوای والای رجزخوانی‌های حضرت علی(ع) اشاره کرد و گفت: رجزهای حضرت علی(ع) در جنگ‌ها حکمت مطلق بود؛ مانند این رجز: من در کدام یک از این 2 روزم از مرگ فرار کنم/ روزی که تقدیر نشده بمیرم/ یا روزی که تقدیر شده بمیرم/ روزی که تقدیر نشده من نخواهم مرد پس فرار جایی ندارد/ و روزی که تقدیر شده بمیرم حتما خواهم مرد باز هم فرار معنایی ندارد.
 
چاپ مجموعه 5جلدی «اجتهاد و تقلید»
 
مجموعه پنج جلدی «اجتهاد و تقلید» در هفته گذشته به چاپ رسید. این کتاب حاصل پنج سال تقریر دروس خارج فقه آیت‌الله اعرافی است که از سوی انتشارات اشراق و عرفان چاپ و روانه بازار نشر شده. آیت‌الله اعرافی این سخنان را طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۳۹۳ بیان کرده و عده‌ای از شاگردان تقریر مباحث ایشان را به عهده گرفتند. وی در القای مباحث این کتاب، متن اجتهاد و تقلید کتاب العروة الوثقی را محور درس قرار داده و پس از بیان مقدمات اجتهاد، بیشتر مسائل آن را به ترتیب همان کتاب القا کرده است. ایشان افزون بر اینکه گاهی این ترتیب را رعایت نکرده، بعضی مسائل جزئی و تکراری را در انتهای باب القا نکرده و مسائل جدیدی را به آن افزوده است.
 
در نگارش کتاب نظم جدیدی به مطالب داده شده و کتاب با ترتیب دیگری نوشته شده است که در آن از تنظیمات فقهای دیگری مانند شهید صدر (رحمة الله علیه) در الفتاوی الواضحة استفاده شده و با تغییراتی، ترتیب و دسته‌بندی شده است. بر این اساس، مطالب این کتاب در سه قسمت تنظیم شده است: مقدمات اجتهاد، راه‌های تحصیل حکم شرعی و شرایط مرجع تقلید.

ارسال ۱۱۰۰ اثر به نخستین کنگره ملی نوحه‌ها و نغمه‌های عاشورایی
 
دیگر خبر هفته گذشته ایبنا خبر نخستین کنگره ملی نوحه‌ها و نغمه‌های عاشورایی در سه زبان فارسی، عربی، آذری و گویش‌ها و لهجه‌های بومی ایران بود که طبق این خبر بالغ بر ۱۱۰۰ اثر به دبیرخانه این کنگره ارسال شده است.

این کنگره در سه بخش اصلی (نوحه سرایان برتر سال) با انتخاب پنج نوحه‌سرای برگزیده بر اساس مجموعه آثار عاشورایی، ویژه (محورهای محتوایی) با انتخاب یک اثر در هریک از محورهای هشت‌گانه و جنبی (نوحه کودک و نوجوان - مقالات و پایان‌نامه‌ها) با انتخاب سه اثر برگزیده ویژه‌ی کودک و نوجوان، انتخاب سه اثر علمی-پژوهشی برتر برگزار می‌شود.
 
در بخش اصلی نوحه‌سرایان مجموعه‌ای از آثار خود (حداقل هشت اثر و حداکثر چهارده اثر) را از میان سروده‌های سال ۱۴۰۲ به دبیرخانه ارسال و هیأت داوران در زبان فارسی سه نفر، در زبان عربی یک نفر و در زبان آذری نیز یک نفر را به عنوان نوحه‌سرای برتر سال معرفی خواهند کرد.
 
جلسه نقد و بررسی «رمان بلند پیامبر(ص)»
 
نشست نقد و بررسی کتاب «رمان بلند پیامبر(ص)» در هفته ای که گذشت با حضور آمنه پازوکی، نویسنده و محمود مطهری‌نیا پژوهشگر تاریخ اسلام و مدرس دانشگاه به عنوان منتقد برگزار شد. این کتاب را به‌نشر به چاپ رسانده است.
 
این کتاب داستان زندگی پیامبر اکرم(ص) را از کودکی روایت کرده و هر فصل را به بخشی از زندگی ایشان اختصاص داده است. نویسنده که از 19 سالگی به حوزه داستان‌نویسی روی آورده است، نگارش این کتاب را از دهه 80 آغاز کرده بود و این مجموعه را پیشتر در قالب 14 جلد منتشر کرده بود. منابع او برای نگارش این کتاب قرآن نهج‌البلاغه، کتاب‌ها و روایت‌های معتبر بوده است و گروه مخاطبان این اثر را نوجوانان و جوانان معرفی کرده است.
 
در ابتدای این نشست محمود مطهری نیا با اشاره به همذات بودن داستان با زندگی انسان به اهمیت روایت در شکل‌گیری یک داستان مناسب تاکید کرد و گفت: تاکید قرآن در داستان حضرت یوسف علاوه بر بهترین قصه بر بهترین قصه‌گویی است و همانطور که خداوند بعد از آفرینش انسان به خود آفرین می‌گوید پس از روایت داستان حضرت یوسف هم به خود آفرین می‌گوید.
 
او با تاکید بر اهمیت داستان در روایت تاریخ افزود: اساسا تاریخ نسبت وسیعی با داستان دارد اما در ایران رمان‌های تاریخی چندانی در رابطه با تاریخ اسلام نداشته‌ایم و بیشتر تلاش‌هایی که در این زمینه شکل گرفته است نیز مربوط به بعد از انقلاب است که البته تلاش‌های خوبی در این زمینه انجام شده و برای مثال انتشاراتی مانند شهرستان ادب یا نشر اسم آثاری را در این حوزه منتشر کرده‌اند که قابل توجه است. بری مثال از آثار موفق این حوزه می‌توان به رمان «عروس قریش» اشاره کرد که روایت زنانه به زندگی مادر پیامبر(ص) دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها