طبق آمار موجود در این سه سالی که از شهادت حاج قاسم میگذرد، حدود هفتصد عنوان کتاب به چاپ رسیده است. در میان این هفتصد عنوان، آثاری وجود دارند که با استقبال ویژهای روبهرو شده و بارها تجدید چاپ شدهاند. بعضی از کتابها هم به زبانهای دیگر ترجمه شده و در دیگر کشورها در دسترس مخاطبان قرار گرفتهاند.
بخش عمدهای از این کتابها به فرازهایی از زندگینامه شهید، گزیدهای از بیانات، خاطرات و وصیتنامه وی اختصاص یافته است. بخش دیگری از کتابها بر ثبت و نشر روایتهای مردمی از این ماجرا متمرکز شده است. سایر کتابهای مربوط به شهید سلیمانی به موضوعات بررسی ابعاد شخصیت و شهادت حاجقاسم سلیمانی از منظر علوم انسانی، بررسی ابعاد حقوقی و بینالمللی ترور، بررسی تحولات منطقه و جبهه مقاومت، تدوین واکنشهای سیاسی و رسانهای درباره ترور حاجقاسم، تدوین یادداشتها و مقالات درباره شخصیت و عملکرد حاجقاسم، ثبت و نشر دلنوشتههای ادبی و... اختصاص یافته است. بهتازگی نویسندگان دست به قلم شده و در عرصه رمان و داستان و شعر (براساس زندگی شهید سلیمانی) کتابهایی را روانه بازار کردهاند.
در این گزارش کتابهای مرتبط با سردار قاسم سلیمانی، معرفی شده که ابعاد ناشناخته سردار سلیمانی را برای مخاطب به تصویر میکشد.
محمدعلی جابری در کتاب «عمو قاسم» کوشیده است با بیان بیست داستان، کودکان و نوجوانان را با زوایای مختلف شخصیت حاج قاسم آشنا کند. نوجوانان در این کتاب تصویرسازیهای هنرمندانه میکائیل براتی و تمرینهای موجود در انتهای هر داستان، بر جذابیت کتاب برای مخاطب افزوده است.
در بخشی از کتاب میخوانیم: «سردار مدت زیادی در کشور سوریه و عراق با داعشیها میجنگید. سردار و یارانش گاهی مجبور می شدند در خانههای خالی سنگر بگیرند و بجنگند. آنها یک بار در سوریه، مجبور شدند برای ادامه جنگ وارد یک خانه شوند. موقع رفتن ، سردار نامهای برای صاحبخانه نوشت و از او عذرخواهی کرد.»
کتاب «سلیمانی عزیز» نتیجه مصاحبهها، گفتوگوها و خاطرات شفاهی دوستان، همرزمان و آشنایان شهید سلیمانی است که سعی دارد با قلمی ساده و دلنشین، گوشهای از زندگی مرد همیشه در صحنه جبهه مقاومت را به تصویر بکشد. مهدی قربانی نوشتن این کتاب را بلافاصله پس از شهادت سردار آغاز کرده و در چهلمین روز شهادت حاج قاسم این کتاب را روانه بازار کرد. دومین جلد از این کتاب به مناسبت سومین سالگرد شهادت سردار از طرف انتشارات حماسه یاران منتشر شد.
کتاب مصور «قاف» به همت سارا عرفانی تدوین شده و در انتشارات انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است. این کتاب در قالب موشن کمیک و در قطع رحلی تولید شده و به برشهایی از خاطرات شهید حاج قاسم سلیمانی پرداخته و آنها را به تصویر کشیده است. آغاز جنگ 33 روزه، سردار عماد، جنگ احزاب، اتاق عملیات، ناوچهی سوخته، حسین پسر غلامحسین و ... از عناوین خاطرات گردآوری شده در این کتاب هستند.
کتاب «شاید پیش از اذان صبح» به قلم احمد یوسفزاده است که گفتوگویی دوستانه و برادرانه را در بردارد. نویسنده این گفتوگوها را با حاج قاسم دارد و در خلال گفتوگو خاطرات و وقایعی را که سردار در آن نقش داشته، با او مرور میکند. مخاطب با خواندن این اثر میتواند به تصویری نسبتاً روشن از شهید سلیمانی در عرصههای مختلف فکری، فرهنگی، سیاسی و حتی اجتماعی برسد. نثر کتاب صمیمی و گیراست و مخاطب را درگیرِ خود میسازد. «شاید پیش از اذان صبح» علاوه بر اینکه یک گفتوگوی دوستانه است، یک وجه از چهره ناشناخته حاج قاسم را به تصویر میکشد.
«حافظ دلها» اثر جمعی از محققان و پژوهشگران دفتر تاریخ شفاهی شیراز است. در این کتاب خاطرات مردم شیراز از ایام شهادت حاج قاسم سلیمانی گردآوری شده است. جمعآوری و انتشار خاطرهها و لحظههای خبر شهادت، عزاداری، راهپیمایی، تشییع و... از کارهای رسانهای است که هم به آثار هنری و اندیشهای کمک میکند و هم سند معتبری است برای نسلهای بعد. البته این نوع خاطرهنگاری غالباً در میان مجموعههای تاریخنگاری مهجور و پیشپاافتاده است.
ماجرای تشییع باشکوه و بینظیر حاجقاسم زمانی اهمیت دوچندان مییابد که تحلیلهای جامعهشناختی و مردمشناختی در دهه چهارم انقلاب بازار خودش را پیدا میکند. همچنین تأثیر بر علوم انسانی در ایران و شکستن تحلیلهای پوسیده غربزده از جامعه ایرانی یکی از مهمترین دستاوردهای روایت عزاداری حاجقاسم است. این موضوع زمانی مهمتر میشود که بدانیم جریان اندیشهای در ایران در برابر پدیدههای بسیار کوچکتر و بیرمقتر، واکنشهای متعدد نظری میدهند؛ اما درباره پدیده شگفتانگیز تشییع حاجقاسم سکوت میکنند.
«آورتین» نام منطقهای در حد فاصل استان كرمان و استان سیستان و بلوچستان است؛ روستایی دورافتاده كه یادآور حماسه ایستادگی و مبارزه حاج قاسم در برابر اشرار است. این كتاب روایتگر بخش كمتر شنیده شده از جنگی به فرماندهی حاج قاسم سلیمانی است كه حدود دو الی سه سال طول كشیده است. بهزاد دانشگر، نویسنده این كتاب برای گردآوری مستندات كتاب آورتین به استان كرمان سفر کرده و با چند نفر از همرزمان حاج قاسم كه در آن عملیات حضور داشتند، گفتوگو داشته است.
آورتین برای گروه سنی نوجوان نوشته شده و با خلق یک شخصیت خیالی داستان رشادتهای سردار سلیمانی را به تصویر میکشد. دانشگر نوشتن این کتاب را چند ماه پس از شهادت سردار آغاز کرد و با وجود اطلاعات کم و در دسترس نبودن شاهدان دست اول ماجرا، کتاب را مختصر و مفید به رشته تحریر درآورده است.
گفتنی است جلد دوم این کتاب در دست چاپ بوده و به زودی روانه بازار نشر میشود.
«یزله بر دجله»، منتخبی از خاطرات مردم عراق از تشییع شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس است. راویان متنوع خاطرات، سن و سالهای متفاوتی دارند و هر کدام از شهرهای مختلف عراق هستند. هر یک سعی در مشارکت فعال در مراسم تشییع و برگزاری باشکوه مراسمهای مرتبط با این شهید داشتهاند و تلاش کردند مهمان شهید خود را به بهترین وجه تکریم و بدرقه کنند.
در این کتاب ارادات مردم عراق به سردار سلیمانی را میبینیم و میخوانیم. مردمانی که امنیت و آرامششان را مرهون فداکاریهای سردار سلیمانی و رفیق عزیز ابومهدی المهندس میدانند؛ حتی برای تشییع جنارهشان، چیزی را دریغ نمیکنند و در نهایت عزت و احترام و با دلی شکسته آنها راهی دیار باقی میکنند.
«نیستان دی» اولین رمان با موضوع سردار سلیمانی است که به تازگی وارد بازار نشر شده است. رمان نیستان دی جدیدترین اثر حسین زحمتکش زنجانی، داستانی رئال با رگههای سورئالیستی است که با سه روایت موازی و در سه عصر مختلف پیش میرود: دوره معاصر؛ عصر مولانا جلالالدین بلخی و نمایشنامهای سوررئال درباره سردار سلیمانی.
شخصیت اصلی داستان، پسری دانشجوست به اسم ماهان که در دانشکده هنر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، کارشناسی بازیگری میخواند و بسیار علاقهمند به شخصیت مولانا و کتاب مثنوی معنوی اوست. او گرایشهای درویشی دارد و بهتبعیت از برخی درویشان افراطی، قصد دارد برای رسیدن به خدا و دیدن حقایق جهان قیامت، خودکشی کند. وی پیشتر شاهد خودکشی پدرش بوده که اختلالات روانی داشته و با فقر و اعتیاد، دست و پنجه نرم میکرده است و همین مسئله، بسیار در روحیهاش تأثیر میگذارد. در این مسیر با فرقه جدیدی آشنا شده و به دنبال مرشد و راهنما میگردد. پیروان این فرقه با استفاده از مواد روانگردان، او را وادار میکنند که خودش را در یکی از میدانهای اصلی شهر آتش بزند تا آنها بتوانند از این حادثه، استفاده سیاسی کنند. وی طی ماجرایی با شخصیت سردار سلیمانی آشنا میشود و…
کتاب «از چیزی نمیترسیدم»، گردآوری یادداشتهای شخصی حاج قاسم سلیمانی سردار شهید اسلام و ایرانی است. این کتاب به شرح زندگانی حاج قاسم از زمان تولد در روستای قنات کرمان تا اواخر زندگی پربرکت وی پرداخته است. کتاب ابتدا به دوران کودکی، نوجوانی و سپس جوانی حاج قاسم میپردازد. در ادامه به شرح مبارزات انقلابی این بزرگمرد با حکومت پهلوی در کورانانقلاب اسلامی پرداخته و سپس فعالیتهای وی در دوران پس از انقلاب را بازگو میکند.
نقش حاج قاسم در جریان جنگ تحمیلی و دفاع مقدس، و سپس سالهای پس از جنگ و حضور مستمر در جبهههای حق علیه باطل و به خصوص ایستادگی مقتدرانه در برابر آمریکا و امپریالیسم جهانی، از مباحث بعدی کتاب است. همچنین شرح ماجراهای مربوط به جنگ با داعش و نابودسازی این گروهک تروریستی خطرناک با همت حاج قاسم، از دیگر بخشهای جالب توجه کتاب است.
کتاب «حاج قاسم سلام» به روایت حمیدرضا فراهانی و به قلم مجید سانکهن تنها به فاصله ۲ ماه از شهادت حاج قاسم سلیمانی منتشر شد. راوی و نویسنده این کتاب کوشیدهاند در این کتاب برخی از خاطرات و سخنرانیهای سردار سلیمانی در دوران دفاع مقدس را جمعآوری کرده و در کتاب بگنجانند. در بخش نخستین کتاب، زندگینامه سردار سلیمانی آمده که درباره فعالیتهای او در دوران آغارین جنگ است و به قلم خود سردار سلیمانی است. دیگر بخشهای کتاب به سخنرانیها و خاطرات سردار مربوط است که درباره سه عملیات بزرگ والفجر۸، کربلای۴ و کربلای۵ است. از خلال همین سخنرانیها و خاطرات هم هست که شخصیت سردار بیشتر معرفی میشود.
از جمله نکات جالب کتاب وجود بیش از ۸۰ عکس رنگی از مقاطع مختلف زندگی سردار سلیمانی است که تماشای آن، میتواند برای هر مخاطبی جذاب باشد. تعدادی از این عکسها مربوط به روزهایی است، سردار جوانتر بوده و در جبهههای جنگ حضور داشته است. این کتابها گوشهای از دریای بزرگ بازار کتاب درباره حاج قاسم است که برای شما معرفی شد. امید است که با مطالعه آنها وجه متفاوت و مثمرثمری از حاج قاسم برایتان به تصویر کشیده شده باشد.
نظر شما