این کتاب به شناخت کلی جهان در آستانه ظهور اسلام میپردازد، که به دلیل تاثیری که اسلام بر تاریخ جهان خصوصا تاریخ سرزمینهای مفتوحه از جمله ایران برجای گذاشت، این بحث ضروری به نظر میرسد.
کتاب حاضر به دنبال چندین سال تدریس درس تاریخ تحلیلی صدر اسلام و حاصل مباحث مطرح شده در کلاس درس است که بنا به تجربه نگارنده و با عنایت به سوالات و ابهامات دانشجویان درباره محورهای خاصی از تاریخ زندگی پیامبر طرحریزی شده است. به همین دلیل ضمن پوشش دادن همه حوادث عصر نبوی، تحلیل تفصیلی از برخی مسائل مهم که در راستای ابهامات مطرح شده است، ارائه میکند. این کتاب علاوه بر استفاده عموم، برای دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی در درس تاریخ تحلیلی صدر اسلام مفید است.
این کتاب شامل چهار فصل است، که فصل اول در مباحث کلی مربوط به تاریخ و تاریخ نگاری و شناخت منابع تاریخی صدر اسلام است. فصل دوم به شناخت کلی جهان در آستانه ظهور اسلام میپردازد، که به دلیل تاثیری که اسلام بر تاریخ جهان خصوصا تاریخ سرزمینهای مفتوحه از جمله ایران برجای گذاشت، این بحث ضروری به نظر میرسد، تا ضمن شناختی ولو اندک از اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی قبل از اسلام درک درستی از روند تحولات تاریخی تحت تعالیم اسلام حاصل شود. فصل سوم به حوادث تاریخی عصر پیامبر در مکه از تولد تا ابتدای هجرت اختصاص یافته است و فصل چهارم نیز دنباله تاریخ نبوی از هجرت به مدینه تا رحلت حضرت را شامل میشود.
در مقدمه این کتاب آمده است: «تاریخ راستین سرگذشت انسان، زندگی و مرگ اوست و برخلاف تصور عموم نه آئينه عبرت و نه کارنامه جهالت انسان است بلکه سرگذشت زندگی است، پس مانند زندگی امری است واقعی، آکنده از غمناکی و شادکامی و جهل و دانائی انسان. تاریخ بشر پر است از سرگذشت انسانهای خوب و بدی که هر یک بر صحنه زندگی نقشی ماندگار از خود به یادگار گذاشتهاند و این تاریخ است که سرگذشت آنها را با سپردن به حافظه خود، آنها را به قضاوت نشسته است تا نسلهای هر عصری، تجربیات اعصار پیشین را پیش روی خود ببیند و از آنها درس زندگی فراگیرد.
علاوه بر پادشاهان، که عمده بازیگران صحنههای تاریخ بودهاند و در پی امیال نفسانی خویش حوادثی ماندگار به حافظه تاریخ سپردهاند، هرچند ممکن است تاثیرات مثبتی هم در روند تحولات تاریخی از خود به جای گذاشته باشند به شخصیتهایی برمیخوریم که نقشهای تعیین کنندهای در مسیر تاریخ بشر ایفاء کردهاند، پیامبران و برخی مصلحین اجتماعی از این جملهاند. تاریخ پیامبران بزرگ الهی سرگذشت انسانهایی است که از بطن اجتماع خویش مشعلدار هدایت نوع بشر شده و در بزنگاههای مهم، مسیر تاریخ بشر را تغییر دادهاند، تغییری که اگر حاصل نمیشد بدون اغراق جایگاه امروز بشر چنین نبود.»
فهرست مطالب این کتاب شامل مقدمه، مقدمهای بر علم تاریخ، تاریخ چیست؟ هدف و فایده تاریخ، تاریخنگاری اسلامی، انگیزهها، تفاوت تاریخ و اسطوره، گونههای تاریخنگاری اسلامی، اوضاع جهان در آستانه ظهور اسلام، ایران عصر ساسانی و دولت روم شرقی، امپراتوری ساسانی، اوضاع سیاسی، اوضاع اجتماعی ایران، اوضاع دینی ایران، امپراطوری روم، اوضاع سیاسی و اجتماعی و اوضاع دینی است.
همچنین رقابتهای ایران و روم در شبه جزیره عربستان، عربستان قبل از ظهور اسلام، جغرافیای طبیعی، انسانی و اقتصادی شبه جزیرہ، تقسیمات جغرافیایی، قوم عرب، اقتصاد شبه جزیره، شیوه زندگی مردمان شبه جزیره، زندگی و اقتصاد عرب بادیه نشین، زندگی اجتماعی عرب در عصر جاهلیت، نظام قبیلهای، اوضاع دینی عربستان و... از دیگر بخشهای فهرست مطالب این کتاب است.
کتاب «محمد پیغمبری که از نو شناختم» تحلیلی نو بر زندگانی پیامبر و حوادث صدر اسلام است، که بهزاد مفاخری آن را تالیف کرده و در 310 صفحه و با قیمت 90000 تومان از سوی تافگه وارد بازار نشر شده است.
نظر شما