وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در هجدهمین سالگرد تاسیس نهاد کتابخانهها خبر داد:
برطرفشدن مشکلات سازمانی نهاد کتابخانهها در آینده نزدیک/ نهاد کتابخانهها سرمایه بزرگ ماست
محمدمهدی اسماعیلی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم هجدهمین سالگرد تاسیس نهاد کتابخانههای عمومی کشور از انجام کارهای مقدماتی برای رفع مشکلات سازمانی نهاد کتابخانهها با همکاری مجلس شورای اسلامی خبر داد.
وی با اشاره به اینکه ترویج فرهنگ مطالعه و تعمیق در ادعیههای با ارزش یکی از کارهای مجموعههای فرهنگی است ابراز خوشحالی کرد که در هجدهمین سالگرد تأسیس نهاد کتابخانهها حضور دارد و اظهار امیدواری کرد که با لطف الهی مسیر بسیار خوبی که در سالهای اخیر شاهد آن بودهایم ادامه یابد و مجموعه کشور از برکات این نهاد بیش از گذشته استفاده کند.
اسماعیلی ضمن تشکر از خدمات علیرضا مختارپور در زمان تصدی دبیرکلی نهاد کتابخانههای عمومیکشور از وی به عنوان یکی از شخصیتهای کمنظیر ادب و فرهنگ و از استوانههای فرهنگی کشور یاد کرد و گفت: خوشحالیم که از وجود مختارپور در نهاد کتابخانهها و نیزدر ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی استفاده میکنیم.
وی گفت: مختارپور در دوره تصدی دبیرکلی نهاد کتابخانهها منشأ خیر و برکت بوده و ریلگذاریهای خوبی برای تقویت نهاد انجام داده و امروز بسیاری از مشکلات نهاد حل شده و وی همچنان با دغدغه به دنبال حل مشکلات نهاد است و این مشکلات را به ما گوشزد میکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامیگفت: کار مهم ما رفع مشکلات سازمانی نهاد بوده که مجلس در این زمینه آمادگی دارد و ما کارهای مقدماتی را انجام دادیم. بحث حقوق کتابداران نیز با نهادهای مسئول در دولت در حال رایزنی و پیگیری است و امیدواریم که به نحو قابل قبولی حل شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامیتصریح کرد: نهاد کتابخانهها سرمایه بزرگ در اختیار ماست و در بسیاری از شهرستانها و شهرهای کوچک با جمعیتی کم با اینکه هیچ نهاد فرهنگی نداریم کتابخانه عمومیداریم، بهعنوان نمونه در سفر به تفرش شاهد بودم که در این شهر که زادگاه بسیاری از شخصیتهای فرهنگی از جمله پرفسور حسابی و بسیاری از وزرا است فعالیتهای فرهنگی زیادی تنها در یک کتابخانه دو طبقه توسط دو کتابدار با انگیزه و با شور و شوق انجام میشود که کار چند نهاد بروکرات را میکردند.
وی همچنین به استقرار قرارگاههای محرومیتزدایی از یک ماه پیش در 72 شهرستان محروم اشاره کرد و گفت: در این قرارگاهها 40هزار نفر توسط نهادهای فرهنگی که بخش عمده آن را نهاد کتابخانهها برعهده دارد به فعالیتهای فرهنگی در آموزش 50 رشته هنری رایگان میپردازند و کار آموزش بیسروصدای 40هزار نفر شروع شده و این شبکه وسیع در اختیار فرهنگ را در اختیار داریم که باید به صورت همافزا فعالیت کند. نهاد کتابخانهها دارای 2هزار و 700 کتابخانه عمومیاست که با احتساب کتابخانههای مشارکتی به عدد فاخر و قابل اتکای 3هزار و 500 باب میرسد.
وی تصریح کرد: مکنت یعنی چه؟ اگر در محضر الهی مورد سئوال باشیم که این مکنت را در اختیار داشتید و چه کردید دستمان بالاست. مگر میشود به بهانه بودجه از مسئولیت دربرویم؟ نهاد کتابخانهها میتواند بخش زیادی از اهداف فرهنگی را محقق کند. در همین تهران حدود 5 سال پیش در شهرری دیدم یک مجموعه کوچک کتابخانه حدود 60 نقطه را در جلسه رونمایی کتاب گردهم آورده بود که بسیار دلچسب و کار عمیق فرهنگی بود. نهاد کتابخانهها در کنار مساجد سرمایه کمنظیر فعالیتهای فرهنگی است و استفاده از این شبکه گسترده وظیفه دوستتان ااست.
اسماعیلی همچنین از موافقت رئیسجمهور برای انتخاب و معرفی اعضای جدید هیأت امنای نهاد کتابخانهها خبر داد و اظهار امیدواری کرد که این اعضا در کنار مهدی رمضانی که با رویکرد عمیق فرهنگی سالهای سال است که در حوزه فرهنگی فعالیت کرده و نیز علیرضا مختارپور، دبیر کل پیشین نهاد کتابخانهها منشأ خیر و رشد هرچه بیشتر نهاد کتابخانهها باشند.
همچنین در این مراسم علیرضا مختارپور، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و عضو هیأت امنای نهاد کتابخانهها ضمن تبریک سالروز ولادت امام سجاد (ع) عنوان کرد: در جهان پر شور و شر امروز، با تنوع و تکثر اطلاعات و داده هایی که لحظه به لحظه جان و روان و فکر و روح تمام انسان ها را در معرض آسیب قرار میدهد و حتی فرصتی برای اعتبارسنجی آنها نیست، مخصوصا نسل نوجوان و جوان ما در معرض تهدید جدی قرار داده، ارتباط با خداوند شاید بهترین مأمن و پناهگاه برای انسان ها است.
وی ادامه داد: ارتباط با خداوند و معنویت، امروز در جهان غرب و اقصی نقاط جهان مورد توجه قرار گرفته است. اگر نسخه های واقعی و صحیح برای این مشکلات ارائه نشود، قطعا نسخه های دروغین و مسلک ها و فرقه های انحرافی، هر روز سر بر میآورد و نسل جوان و حقیقت جو و معنویت گرای جهان را در معرض تبلیغات خود قرار میدهد. گاهی یکی از بزرگ ترین ادعاهای این نوع مکاتب این است که انسان نیازمند برقراری ارتباط شخصی و مستقیم با خدا است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به دعای پنجاهم صحیفه سجادیه به ارتباط مستقیم، خالص و صمیمی میان مخلوق و خالق، اشاره کرد و گفت: این دعا از زبان امام سجاد(ع) بوده و دعایی معتبر است؛ در اواسط این دعا گفتگویی میان بنده و خداوند صورت میگیرد. « فَأَسْأَلُکَ اللَّهُمَّ بِالَمخْزُونِ مِنْ أَسْمَائِکَ، وَ بِمَا وَارَتْهُ الْحُجُبُ مِنْ بَهَائِکَ، إِلَّا رَحِمْتَ هَذِهِ النَّفْسَ الْجَزُوعَةَ، وَ هَذِهِ الرِّمَّةَ الْهَلُوعَةَ، الَّتِی لَا تَسْتَطِیعُ حَرَّ شَمْسِکَ، فَکَیْفَ تَسْتَطِیعُ حَرَّ نَارِکَ، وَ الَّتِی لَا تَسْتَطِیعُ صَوْتَ رَعْدِکَ، فَکَیْفَ تَسْتَطِیعُ صَوْتَ غَضَبِکَ». «خدایا تو را سوگند میدهم به نامهایی که در گنجینه داری، به آنچه از جلالت در پس پرده قرار گرفته که رحمت آری بر این وجود بیتاب، و این مشت استخوان بیطاقت که تاب آفتاب تو را ندارد، تا چه رسد به گرمیدوزخت! و قدرت شنیدن صدای رعد تو را ندارد تا چه رسد به فریاد خشمت.»
مختارپور افزود: این مطالب در تقریر وضع بنده است و در فراز بعد زیبایی ارتباط با خداوند به خوبی بیان شده است؛ «فَارْحَمْنِی اللَّهُمَّ فَإِنِّی امْرُؤٌ حَقِیرٌ ، وَ خَطَرِی یَسِیرٌ، وَ لَیْسَ عَذَابِی مِمَّا یَزِیدُ فِی مُلْکِکَ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ، وَ لَوْ أَنَّ عَذَابِی مِمَّا یَزِیدُ فِی مُلْکِکَ لَسَأَلْتُکَ الصَّبْرَ عَلَیْهِ، وَ أَحْبَبْتُ أَنْ یَکُونَ ذَلِکَ لَکَ، وَ لَکِنْ سُلْطَانُکَ اللَّهُمَّ أَعْظَمُ، وَ مُلْکُکَ أَدْوَمُ مِنْ أَنْ تَزِیدَ فِیهِ طَاعَةُ الْمُطِیعِینَ، أَوْ تَنْقُصَ مِنْهُ مَعْصِیَةُ الْمُذْنِبِین»َ. «خدایا به من رحم کن؛ زیرا که فردی کوچکم، و قدر و منزلتم ناچیز است، عذابم چیزی نیست که به مقدار ذرّهای در پادشاهیات بیفزاید، و اگر عذاب دادن من در پادشاهی تو میافزود، هرآینه صبر بر آن را از تو درخواست میکردم و دوست میداشتم که آن فزونی تو را باشد؛ اما ای خدا، سلطنت تو بزرگتر و پادشاهیات با دوامتر از آن است که طاعت مطیعان در آن بیفزاید، یا عصیان گنهکاران از آن بکاهد». زیباتر و عاشقانه تر از این ارتباط بین بنده و خداوند در کدام مکتب و فرقه پیدا میشود!
دبیرکل سابق نهاد کتابخانه های عمومیکشور گفت: عزیزان من، کتابداران عزیز، من هنوز هم عاشقانه شما را دوست میدارم و برای رفع مشکلاتتان، اگر کمکی از دستم برآید، تلاش میکنم. خوشحال هستم که امروز دولتی مردمیو وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، برای اهالی فرهنگ، هنر، ادب و کتابخانه و کتابدار، زحمت میکشند؛ تمامیاین ها به جای خود، اما شما باید خودتان را زیاد کنید و معرفت، معنویت، علم و دانش حرفه ای خود را افزایش دهید.
همچنین در این مراسم مهدی رمضانی سرپرست نهاد کتابخانهها با بیان اینکه سال 1400 در حوزههای مختلف از جمله ایجاد کتابخانهها، پژوهش و برنامههای فرهنگی اتفاقات خوبی را در نهاد شاهد بودهایم گفت: امروز برای کارکنان نهاد کتابخانههای عمومیکشور، روز مبارکی است. ضمن تقدیر از اعضای هیئت محترم امناء و سپاسگزاری از تک تک کتابداران و کارکنان کوشای آن، از تمامیکسانی که در شکلگیری و تثبیت نهاد نقش داشته و در طول این ۱۸ سال، منشا اثر و خدمات بوده اند، به ویژه استاد ارجمند و فاضلم، جناب آقای مختارپور که عنایتشان همواره بر مجموعه نهاد مستدام است، به نیکی یاد میکنم و نامشان را فراموش نمیکنم؛ افرادی که در طول تصدی مسئولیت با دل وجان در نهاد خدمت کردهاند و در نقطهای که اکنون در آن ایستاده ایم، نقش داشتند. امروز به واسطه اعتماد وزیر محترم، بنده به عنوان سرپرست نهاد به همراه همکارانم ادامه دهنده این راه هستیم که از اعتماد ایشان تشکر میکنم. امروز پس از گذشت ۱۸ سال از تاسیس نهاد، شاهد رشد شاخصها در سرفصلهایی چون فضا و امکانات مطالعاتی، خدمات کتابخانهای؛ توسعه منابع اطلاعاتی و توسعه فعالیتهای فرهنگی و ترویجی هستیم.
وی ادامه داد: در سرفصل توسعه فضا و امکانات مطالعاتی، با ۳۶۷۸ باب کتابخانه عمومی(۲۷۱۰ باب نهادی، ۸۵۴ باب مشارکتی، ۲۸ باب مستقل و ۸۶ باب سالن مطالعاتی)، به ارائه خدمات میپردازیم. اقدام شاخص و موثر در این حوزه افتتاح کتابخانه مرکزی امام خامنهای (مدظلهالعالی) سنندج در آبان ماه سال جاری با حضور وزیر محترم بود که برخی از امکانات آن برای اولین بار در کشور مورد بهره برداری قرار گرفت. در تلاش هستیم در صورت تدبیر وزیر محترم تا پایان سال، کتابخانه مرکزی قم را به مردم عزیز قم تقدیم کنیم. در بخش توسعه خدمات کتابخانهای تلاش کردیم، صرف نظر از خدمت ذاتی امانت، خدمات جدیدی ارائه دهیم که از جمله آنها دسترسی به پایگاههای اطلاعاتی علمی، طرح تحویل کتاب درب منازل (پیک کتاب)، و طراحی خدمات کوله کتاب برای مناطق روستایی اشاره کرد. توسعه خدمات گروههای خاص (تقویت بخشهای نابینایان، ناشنوایان، ساماندهی نسخ، چاپ سنگی و سربی، توسعه خدمات به سالمندان و اتباع) از دیگر اقدامات در این حوزه بوده است. در سرفصل توسعه منابع اطلاعاتی علاوه بر خرید متمرکز منابع اطلاعاتی، به منظور مجموعهسازی بر مبنای نیاز مخاطب و اقتضائات محلی، طرح انتخاب کتاب با نظر کتابدار را در دو نوبت اجرا کردیم.
به گفته رمضانی، در بخش فعالیتهای فرهنگی و ترویجی، میتوان به برگزاری جشنوارههای کتابخوانی (از جمله یازدهمین دوره جشنواره کتابخوانی که ان شاءالله اختتامیه آن بزودی برگزار خواهد شد)، پنجمین جشنواره بین المللی کارتون کتاب، برگزاری قریب به ۳۰ هزار برنامه فرهنگی مجازی و حضوری، برگزاری برنامههای متعدد ادبی در بیش از ۸۵۰ محفل ادبی در کشور، تشکیل محافل قرآنی، برنامههای مناسبتی، پویشها و انتشار ۱۵ جلد کتاب هدهد سفید ویژه نوجوانان اشاره کرد.
وی با اشاره به اینکه در این مسیر بیانات رهبر معظّم انقلاب بهعنوان نقشه راه برای تمام اجزای نهاد کتابخانههای عمومیهمواره چراغ روشنگر راهمان بوده است افزود: تلاش کردهایم به کتابداران و کتابخوانان به عنوان دو رکن اصلی نهاد و موثر فرهنگسازی توجه داشته باشیم. سعی همهجانبه برای بهبود وضع معیشتی کتابداران، توانمندسازی نیروی انسانی از طریق برگزاری دورههای متنوع عمومیو تخصصی آموزشی در راستای تقویت و ارتقای سطح معرفتی و فرهنگی و حرفهای، تقویت جایگاه اجتماعی از طریق معرفی نهاد در رسانه ملی، ایجاد ارتباط نزدیک میان کتابداران و مدیران ارشد نهاد و طراحی سازوکارهای لازم برای تداوم مجموعهسازی به انتخاب کتابداران مورد توجه بوده است. در توسعهبخشی، به فعالیتهای فرهنگی کتابخانهها و کتابداران با توجه به انواع مخاطبان و نیازهای ایشان به منظور ترویج مطالعه در کشور توجه شده است.
سرپرست نهاد کتابخانهها یادآور شد: توجه به گروه سنی کودک و نوجوان در تامین منابع و طراحی فعالیتهای کتابخانههای عمومی، از محورهای اصلی فعالیتها بوده است. به همافزایی با سایر نهادها و ارگانهای مرتبط و مسئول در امر کتابخوانی در کنار استفاده از ظرفیت خیّرین محترم در مسیر تحقق اهداف، توجه شده است. ارتقای کیفی فعالیتها مبنای کارمان بوده است. در راستای تبدیل کتابخانهها به مراکز فرهنگی به عنوان رکنی تأثیرگذار در عرصة کتابخوانی از طریق طراحی برنامه ها و ارائه خدمات همت گمارده ایم.
وی با بیان اینکه اجرای طرح آمایش سرزمینی در استانهای کشور، تدوین استانداردهای تخصصی کتابخانههای عمومی، به روزرسانی نظام جامع آماری نهاد در کنار برگزاری همایشهای تخصصی «طراحی کتابخانههای عشایری» و «جایزه خدمات برون کتابخانه ای» مورد توجه بوده است گفت: به منظور ارتقای شاخصههای فرهنگی، به شهرهای آسیبپذیر اجتماعی در ۳۱ استان کشور، نگاه ویژه شده است. توسعة فعالیت گروههای جهادی در مناطق محروم و گسترش و تنوع حوزه فعالیتهای جهادی در این مناطق مدنظرمان بوده است. درحد بضاعت از طرح های فرهنگی ارائه شده به نهاد حمایت شده است.
رمضانی در پایان گفت: در طراحی برنامهها، به کاربرمحورکردن خدمات توجه شده است. از همین منظر آموزش کاربران از طریق ارتقا و توسعه آموزشهای «مهارتی»، «سواد اجتماعی»، «سواد علمی»، «سواد سلامت» با رویکرد تقویت کسب وکارهای کوچک و رونق و جهش در تولید ملی، تنوع یافته است.
در این مراسم ضمن قدردانی از فعالان حوزه کتابخانهها و برگزیدگان پویشهای کتابخوانی، کتابهای آوای کتابخانه و اقتراح ماسک از محصولات پویشهای ادبی و نهاد رونمایی شدند.
نظر شما