رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در روز پژوهش خبر داد:
اجرای طرحهای ملی مطالعات کودکی و تابآوری اجتماعی
محمد سلگی از آغاز طرحهایی همچون مطالعات کودکی، تاب آوری اجتماعی، آرزوهای جوانان و ... خبر داد.
محمد سلگی رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه از پژوهشگاه به عنوان بازوی پژوهشی وزارتخانه انتظار میرود نیازهای وزارتخانهها را پاسخ دهد گفت: بخشی از فعالیتها ما طی سالهای اخیر روزی نیازهای وزارتخانه متمرکز بوده است.
وی با اشاره به تمرکز روی طرحهای ملی افزود: این پژوهشگاه مجری طرحهای ملی بوده و طرح مصرف فرهنگی ایرانیان و ارزشها و نگرشها از طرحهایی است که سابقه آن به دو دهه بر میگردد و از ما توقع میرود که به پژوهشهای کشوری و ملی توجه داشته باشیم. ما برای اینکه راه سلف خود را ادامه دهیم تمهیدات ویژهای را در نظر گرفتیم و کارهای جدیدی مانند مصرف کالای فرهنگی را در دستور کار قرار دادیم تا آن را به سر منزل مقصود و چاپ کتاب برسانیم. همچنین موج چهارم طرح ارزشها و نگرشها را ادامه دادیم و آن را در شورای عالی عتف تصویب کردیم تا بعد از اتمام بحران کرونا این کار را به اتمام برسانیم.
به گفته سلگی، سنجش هویت ایرانیان طرح دیگری است که برای نخستین بار موج نخست آن انجام میشود و به دلیل کرونا یک سال آن را از دست دادیم. طرح دیگر پیمایش سبک زندگی ایرانیان است که آن هم بعد از پایان پاندمی به اجرا در میآید. بررسی ویژگیهای کاربران شبکههای اجتماعی از دیگر طرحهای مصوب است.
او با اشاره به اینکه طرح خلقیات ایرانیان بیشتر به صورت مطالعه کتابخانهای بوده اما اکنون درصددیم منش ملی ایرانیان را از طریق پرسشنامه پیگیری کنیم عنوان کرد: ما مجموعه طرح مطالعات کودکی را هم آغاز کردیم که دارای بخشهای گوناگون از جمله تالیف، ترجمه، گزارش، طرحهای ملی و .... است. طرحهای تاب آوری اجتماعی، آرزوهای جوانان و ... از دیگر طرحهای مصوب در دست اجراست.
سلگی با اشاره به نشر پژوهشگاه توضیح داد: ما دو مجوز نشریه تخصصی فرهنگ و هنر را اخذ کردیم تا انتشار علمی آثار را داشته باشیم. در بخش انتشارات، سال قبل 356 اثر را به صورت کاغذی و الکترونیک منتشر کردیم. همچنین 554 عنوان کتاب هم در این پژوهشگاه منتشر شده است. ساماندهی گروههای علمی یکی دیگر از کارهای ماست و به طور مثال میز تئاتر، هنر و ... داشتیم. هر پژوهشکدهای سه گروه دارد که به افزایش توان علمی کمک می کند.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات با بیان اینکه جذب نیروی انسانی علمی یکی دیگر از کارهای ما بوده است گفت: ترکیب نیروی انسانی ما به نسبت پژوهشگاه کم بود و فقط 8 عضو هیئت علمی داشتیم که اکنون 12 نفر هستیم و به زودی سه نفر دیگر هم اضافه خواهند شد. در آینده هم امید داریم کادر هیئت علمی را به 20 نفر برسانیم.
او با اشاره به افزایش 35 تا 40 درصدی اعتبار پژوهشگاه یادآور شد: تامین مالی پروژهها پژوهشگاه مشکلاتی نخواهند داشت و بخشی از آن را از یک درصد بودجه وزارت علوم تامین میکنیم و به عبارت دیگر بخش قابل توجهی از بودجهها را از این بخش تامین میکنیم که قبلا به خزانه بر میگشت. برای سال 1400 هم پژوهشگاه مشکلی برای تامین اعتبار نخواهد داشت.
او با بیان اینکه کارگروه رصد فرهنگی در پژوهشگاه تشکیل شده و می خواهد تصویری از وضعیت فرهنگی کشور ترسیم کند تاکید کرد: پژوهشگاه میخواهد با این کار برای رصد فرهنگی کشور مرجعیت پیدا کند و این کارگروه طراحی سایت، طراحی شاخصهای فرهنگی و ... خواهد داشت.
سلگی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه مطالعات کرونا هم در پژوهشگاه کلید زده شد و از طریق نظرسنجیها و مطالعات این موضوع پیگیری شد و تولیدات خوبی هم در این زمینه منتشر شده است گفت: فعال سازی استانها و تشکیل کارگروه پژوهشی در استانها را دوباره احیا کردیم و تلاش کردیم برخی از پژوهشگرانمان را در استانها دوباره احیا کنیم. همچنین پیش از این ظرفیت افکارسنجی در پژوهشگاه تعطیل شده بود، این فاز دوباره راهاندازی شد و ما از مراکزی هستیم که نظرسنجیهایمان مورد اعتبار است.
او ادامه داد: در پژوهشگاه مطالعات کیفی را آغاز کردیم چون پیش از این کمتر روی این حوزه کار کردیم اما میخواهیم در این حوزه بیشتر فعال باشیم و سرمایه گذاری کنیم. در ایامی مانند کرونا میتوان با نمونه کم نتایج بهتری گرفت.
سلگی در پایان گفت: ما سعی کردیم پژوهشگاه را به عنوان مرکز پژوهشی در حوزه فرهنگ و هنر معرفی کنیم و با حوزهها و نهادهای مختلف تفاهنامه امضا کنیم. کارهای مشترکی را با دولت و دفتر کمیسیون فرهنگی دولت شروع کردیم. وزارت کشور، صدا و سیما، دانشگاهها، فرهنگستانها، پژوهشگاهها و ... از دیگر مراکزی است که با آنها در زمینه انتشار کتاب، پژوهشها و ... همکاری میکنیم.
محمد خجسته نیز در بخش دیگری از این نشست با اشاره به تجربههای شخصی محققان گفت: سازمانها آثار مساله را در علوم اجتماعی به جای مساله میگیرند و یکی از خدمات مراکز پژوهشی کشف مسائل سازمانی است. وقتی مسائل سازمانی کشف بشود راه حلها آسانتر پیدا خواهند شد.
او یادآور شد: از سوی دیگر اگر بخواهیم ارتباطات جدید را بفهمیم باید از موضع قدرت و ارتباطات سیاسی به آن بنگریم چون در غیر این صورت کشف لایههای ارتباطی در کشورها ممکن نخواهد بود.
داریوش مطلبی معاون پژوهشی با بیان اینکه پژوهش در عصر دانایی در تصمیمگیریهای کلان، خرد و میانه تاثیرگذار است گفت: تلاش کردیم پژوهشهایمان مساله محور و کاربرد محور برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد. ما از پژوهشگران خارج از پژوهشگاه هم استفاده کردیم که بسیار برای ما یاری دهنده بوده است.
سعید معیدفر در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه ما خلاء جدی در نظام تصمیمگیری در کشور در امر پژوهش داریم و این هفته باید فرصتی برای گفتوگو میان پژوهشگران، سیاست گذاران و برنامهریزان باشد گفت: دانشگاه و صنعت با هم فاصله زیادی دارند و باید این پل میان دانشگاه و صنعت زده شود و صنعت بدون تصمیم گیری دانشگاه وارد میدان نشود. ما باید فرصتی ایجاد کنیم تا بانکهای جدید دادهها و اطلاعات در امر پژوهش را فعال کنیم و به پژوهشگران برای دسترسی به این بانکها تسهیلات ایجاد کنیم.
خشایار قاضی زاده نیز با بیان اینکه باید در پژوهشها بازتاب وجود داشته باشد و بین آموزش عالی و فعالیتهای پژوهشی ارتباط باشد گفت: کار گروهی یکی از مشکلات در عرصه پژوهش است و پژوهشگران به صورت انفرادی کار میکنند این باعث میشود سرعت کار گروهی پایین بیاید. امیدوارم با ارتباط با امر پژوهش و امر اجتماع مشکلات ما در این حوزه برطرف شود.
محمدرضا خطیبی نژاد و یاسینی و تنی چند از اعضای هیئت علمی پژوهشگاه از دیگر سخنرانان این مراسم بودند.
نظر شما