پنجشنبه ۵ دی ۱۳۹۸ - ۰۸:۳۹
عمده کاستی‌های نمایشگاه امسال کتاب سمنان ناشی از کمبود اعتبار بود

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی سمنان با پذیرش بخشی از کاستی‌های هفدهمین نمایشگاه کتاب این استان، عمده آنها را ناشی از کمبود اعتبار دانست و گفت: مجموع اعتبار تخصیص داده شده به نمایشگاه امسال 70 میلیون تومان بود؛ درحالی‌که اعتبار سال گذشته دو برابر این مبلغ بود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در سمنان، در پی انتشار گزارشی از هفدهمین نمایشگاه استانی کتاب سمنان در ایبنا که در آن گلایه‌های برخی ناشران و غرفه‌داران شرکت کننده در این رویداد فرهنگی منعکس شده بود (اینجا)، علی‌اصغر فضیلت مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در گفت‌وگویی با خبرنگار ایبنا، ضمن ارائه توضیحاتی درباره کاستی‌ها و نواقص این رویداد فرهنگی، به اظهارات مطرح شده از سوی برخی ناشران و غرفه‌داران واکنش نشان داد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی سمنان با اشاره به اینکه بعضی از ناشران اظهار داشته‌اند که نمایشگاه کتاب را در دو شهرستان سمنان و شاهرود برگزار کنیم، گفت: نمایشگاه کتاب فقط برای دولت هزینه‌زاست؛ ما ناچاریم مجموع اعتبار 700 میلیون ریالی را که به نمایشگاه کتاب اختصاص یافته است، هم صرف تبلیغات بکنیم، هم حمل و نقل، هم اجاره سالن و هم سایر هزینه‌های دیگر؛ که واقعا با شرایط اقتصادی موجود اداره آن امری مشکل است.
 
فضیلت با بیان اینکه ضمنا استان سمنان با هفتصد هزار نفر جمعیت کشش برگزاری دو نمایشگاه کتاب را به طور همزمان ندارد، گفت: اینکه ناشران، سمنان را با مازندران، فارس و کرمان مقایسه می‌کنند، اصلا قیاس درست و عاقلانه‌ای نیست زیرا هم جمعیت و هم شرایط اقتصادی استان‌ها متفاوت است.
 
وی با اشاره به اینکه تعدادی از غرفه داران نسبت به زمان برگزاری نمایشگاه انتقاد کرده‌اند، ادامه داد: اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سه زمان را به موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران  پیشنهاد می‌دهد و مدیران این موسسه با توجه به معیارها و ملاک‌هایی که دارند، یک تاریخ را به‌عنوان تاریخ برگزاری نمایشگاه کتاب انتخای می‌کنند و سایر دستگاه‌ها باید بر اساس همین تاریخ برنامه‌ریزی کنند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی سمنان درباره ساعت کاری هفدهمین نمایشگاه کتاب استان سمنان نیز که مورد اعتراض ناشران قرار گرفته بود، توضیح داد: این موضوع مشروط به هماهنگی با باجه بانک عامل نمایشگاه است که معمولا هم بانک شهر در این زمینه، با موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران در تعامل است و بر آن اساس برنامه ریزی می‌کنند.
 
فضیلت ضمن بیان اینکه در شش ماهه نخست سال امکان برگزاری نمایشگاه کتاب فراهم نیست، تصریح کرد: ایرادهایی هم به ناشران شرکت کننده در نمایشگاه امسال کتاب سمنان وارد است؛ عدم به‌کارگیری افرادی مسلط و ماهر به عنوان مسئول فروش که با نشر و آثار منتشر شده در آن انتشارات آشنایی کامل داشته باشند، نداشتن تسلط بر شیوه‌های نوین بازاریابی در حوزه کتاب و عدم ارائه آثاری که اهالی کتاب سال گذشته درخواست داده بودند، از آن جمله است.
 
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان ضمن تاکید بر اینکه مشتری در نمایشگاه کتاب جویای گمشده خودش است، افزود: متاسفانه بعضی از ناشران حتی قادر به معرفی محصولات خودشان نبودند؛ ضمن اینکه حتی از اصول اولیه آداب و رسوم کاسبی مانند لبخند زدن به مشتری و احوالپرسی با او امتناع می‌کردند.
 
وی با اشاره به اینکه بخش عمده موفقیت یک فعال بازاری روابط انسانی و بازاریابی است، از بعضی دستگاه‌های اجرایی دست‌اندرکار در برگزاری هفدهمین نمایشگاه کتاب گلایه کرد و گفت: برای تبلیغات نمایشگاه قرار بود که هر دستگاه اجرایی دو بنر چاپ کند و در معرض دید شهروندان قرار دهد که این امر توسط بعضی ارگان‌ها یا محقق نشد و یا به صورت ناقص انجام شد.

فضیلت در عین حال به برخی کاستی‌ها از سوی برخی دستگاه‌های اجرایی از جمله دستگاه تابعه خود نیز در این زمینه اذعان کرد و گفت: البته می‌پذیرم که شهرداری و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تعدادی بنر چاپ کردند که شاید محل نصب بنرها در معرض دید غرفه‌داران نبود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان با بیان اینکه در فضای مجازی و صدا و سیمای مرکز استان تبلیغات وسیع و گسترده‌ای برای نمایشگاه کتاب سمنان انجام دادیم، ادامه داد: با هماهنگی‌هایی که با ادارات آموزش و پرورش استان داشتیم، بازدید دانش‌آموزان به صورت منسجم از نمایشگاه انجام شد و همواره بر این عقیده هستیم که هر دانش‌آموز نماینده یک خانواده است و می‌تواند پس از آن با خانواده خود برای خرید کتاب به نمایشگاه مراجعه کند که در این امر تا حدودی هم موفق شدیم.
 
وی ضمن گلایه از اینکه اولویت همه دستگاه‌های اجرایی، کتاب نیست، بیان کرد: 150 هزار پیامک در سطح استان ارسال کردیم که اگر نسبت به سرانه جمعیت مقیاس بگیریم، یعنی برای هر خانواده یک پیامک ارسال شده است همچنان که جراید و روزنامه‌های محلی نیز این رخداد فرهنگی را پوشش دادند.
 
فضیلت با بیان اینکه ابتکار عمل غرفه‌داران در میزان فروش آنها تاثیر بسزایی دارد، گفت: در نمایشگاه امسال کتاب سمنان من شاهد ابتکار عمل جالبی در یک غرفه بودم که با برچسب‌هایی متفاوت کتاب‌های قیمت قدیم را با همان نرخ گذشته به فروش می‌رساند و با توجه به چیدمان کتاب‌ها هم که بسیار زیبا آنها را شکل داده بود، فروش بالاتری هم نسبت به سایر غرفه‌ها داشت.
 
وی ضمن اشاره به برگزاری 24 فعالیت فرهنگی و هنری به عنوان برنامه‌های جنبی هفدهمین نمایشگاه کتاب سمنان، افزود: به رغم اینکه برنامه‌های جنبی نمایشگاه برای ما هزینه‌زا بود،اما بهانه‌ای بود تا شهروندان از نمایشگاه بازدید کنند و با خرید کتاب انس بیشتری نسبت به آن بگیرند و لذا نسبت به اجرای این برنامه‌ها اقدام کردیم.
 
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان با تاکید بر اینکه در نمایشگاه کتاب باید هم‌افزایی اتفاق بیفتد، گفت: اگر غرفه‌داران ابتکار عملی نداشته باشند و محصول جدیدی عرضه نکنند، یقینا از رقابت با سایرین بازخواهند ماند چراکه علی‌رغم همه تلاش‌ها باز هم حوزه کتاب غریب است و مشتری چندانی ندارد.
 
علی‌اصغر فضیلت همچنین درباره گلایه برخی ناشران شرکت‌کننده در نمایشگاه کتاب سمنان نسبت به تقارن زمانی نمایشگاه کتاب با شب یلدا که موجب کاهش استقبال مردم از نمایشگاه شده بود، توضیح داد: شاید در شب یلدا به دلیل سنت‌های موجود و آداب و رسوم استان سمنان کمی از بازدید مراجعان نمایشگاه کتاب سمنان کاسته شد اما در شب بعد از یلدا با توجه به برنامه خاصی که برای این منظور تدارک دیدا شده بود، افزایش حضور مراجعان و به تناسب افزایش فروش کتاب را شاهد بودیم.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها