کتاب «تولید غذای حلال» نوشته میان ان. ریاز و محمد م. چودری؛ دانشمندان صنعت غذا است که از سوی انتشارات «سیآرسی پرس لیمیتد» در فلوریدای آمریکا چاپ و منتشر شده است. مولفان این کتاب را در جهت رفع نیازهای اطلاعاتی در زمینه در تولید محصولات غذایی حلال، متناسب با نیازهای مصرفکنندگان بومی و بینالمللی نوشتهاند تا خلآ اطلاعات ضروری درباره واژه حلال و گواهینامه غذای حلال را پر کنند. نویسندگان کتاب بر این باور هستند که کتاب حاضر میتواند یک منبع اطلاعاتی غنی برای تمامی افرادی باشد که از هر نظر، دستی در تجارت غذای حلال دارند. جامعه دانشگاهی و جامعه صنعتی نیز با بررسی مواردی از قبیل بازارهای رو به گسترش غذاهای حلال در سطح جهان، خدمات غذایی، غذاهای بستهبندی شده دارای علامت تجاری، محصولات بازارهای مستقیم و مواد تشکیلدهنده غذا، میتوانند از این اثر استفاده کنند.
قوانین و مقررات غذایی حلال، دستورالعملهای عمومی برای تولید غذای حلال، تجارت داخلی و بینالمللی در زمینه محصولات حلال، الزامات واردات در کشورهای مختلف، الزامات تولید گوشت قرمز و گوشت مرغ حلال، الزامات حلال در تولید محصولات لبنی، الزامات تولید حلال برای ماهی و غذاهای دریایی، الزامات تولید حلال برای غلات صبحانه و شیرینیجات، الزامات تولید حلال برای مکملهای غذایی تقویتی، ژلاتین، آنزیمها، الکل و مواد تشکیلدهنده، ارگانیسمهای اصلاح شده ژنتیکی در غذای حلال، خوراک حیوانات و غذای حلال، مقایسه محصولات کوشر و حلال و گیاهخوار و چگونگی دریافت گواهینامه حلال، سرفصلهای اصلی این کتاب را شامل میشود.
این کتاب در سال جاری با ترجمه مشترک سید امیرعلی انوار، مریم عطایی، حامد اهری و انوشه شریفان از سوی انتشارات پژوهشکده مطالعات میانفرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی به بازار نشر عرضه شده است.
بازار جهانی محصولات حلال
«در حال حاضر، جنوب شرق آسیا و خاورمیانه، دو بازار قدرتمند محصولات حلال هستند. تمام پرورشدهندگان اصلی مرغ در ایالات متحده به این بازارها صادرات دارند که توزیعکنندگان ثانویه عرضهکننده گوشت گاو هستند. منبع اولیه گوشت گاو در این بازارها، واردات از استرالیا و نیوزیلند است که دولتهای آنها از برنامههای حلال پشتیبانی زیادی مینمایند. تلاشهای بازاریابی برای عرضه محصولات دارای گواهینامه حلال در سراسر دنیا رو به پیشرفت هستند. در اواخر دهه 80 و اوایل دهه 90 میلادی، کمکم پتانسیل بازارهای جنوب شرق آسیا و خاورمیانه در زمینه غذاهای حلال شناخته شد که به افزایش تولید و گواهینامه غذاهای حلال منجر گردید.
این موضوع به جنوب آسیا، مدیترانه، اروپا و آسیای مرکزی نیز گسترش یافته است. فواید تجارت شرکتهای غربی با کشورهای دارای اکثریت مسلمان آشکار است. حتی کشورهای دارای اقلیت مسلمان نظیر سنگاپور و آفریقای جنوبی نشان دادهاند که تجارت غذای حلال، تجارت خوبی است. علیرغم اینکه جامعه مسلمان تنها 16 درصد از جمعیت سنگاپور را تشکیل میدهد، صنعت غذای حلال در این کشور تجارت بزرگی است. مکدونالد، ای اند دبلیو، کی اف سی و تاکو بل، برخی برندهای بینالمللی هستند که در سنگاپور 100 درصد حلال هستند.»
غذاهای گوشتی ممنوع و مجاز
«گوشت خوک، گراز و خوک ماده به شدت ممنوع بوده و گوشت حیوانات گوشتخوار نظیر شیر، ببر، چیتا، سگ و گربه و پرندگان شکاری نظیر عقاب، شاهین، زغن و کرکس نیز ممنوع است. گوشت حیوانات خانگی و اهلیشده مانند نشخوارکنندگان با سُم دو قسمتی مانند گاو، گوسفند، بز و بره بهعنوان غذا مجاز و گوشت شتر و بوفالو نیز مجاز هستند. گوشت پرندگانی که از چنگالهای خود برای نگه داشتن غذا استفاده نمیکنند نیز مجاز است؛ مانند مرغ، بوقلمون، اردک، غاز، کبوتر، قُمری، کبک، بلدرچین، گنجشک، شترمرغ استرالیایی و شترمرغ. برخی از حیوانات و پرندگان تنها تحت شرایط خاص یا با شرایط ویژه مجاز هستند. حیواناتی که از خوراک کثیف یا ناپاک مانند خوراک عمل آمده با فاضلاب (لجن) یا پروتئین حیوانات مرده خوردهاند، باید برای سه تا چهار روز قرنطینه شده و به آنها خوراک پاک خورانده شود.
غذاهای گرفته شده از دریا مثلا ماهی و غذاهای دریایی، در میان فرقههای گوناگون مسلمانان، بحثبرانگیزترین مسأله هستند. برخی گروهها تنها ماهی دارای پولک را بهعنوان حلال میپذیرند، درحالیکه سایرین هر چیزی که در آب زندگی میکند را حلال میدانند. در نتیجه میگو، خرچنگ دریایی، خرچنگ و صدف برای اکثر مسلمانان حلال هستند، ولی ممکن است برای برخی منفور (مکروه) باشند و مصرف نشوند. هیچ وضعیت مشخصی برای حشرات در اسلام تعیین نشده است بهجز ملخ که مشخصا حلال نامیده شده است. در میان محصولات فرعی گرفته شده از حیوانات، استفاده از عسل از سوی حضرت محمد (ص) بسیار توصیه شده است.»
نخستین چاپ کتاب «تولید غذای حلال» در 426 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه به بهای 53 هزار تومان از سوی انتشارات پژوهشکده مطالعات میانفرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی، روانه بازار نشر شده است.
نظر شما