این گیاهان دریایی با دارا بودن انواع اسیدهای چرب، آمینواسیدها، پروتئینها، پلیساکاریدها، مونوساکاریدها، مواد معدنی و ویتامینها کاربرد وسیعی در کشاورزی، پژوهشهای زیستی، تصفیه آب، تأمین علوفه، مکملهای غذایی دام، طیور و آبزیان و همچنین تأمین سلامت انسان دارند. ایران نیز کشوری با تنوع گیاهی بسیار است و جلبکها نیز گروه زیستی بسیار متنوعی هستند که در طیف وسیعی از زیستگاههای آبی یافت میشوند.
کتاب «کاربرد جلبک دریایی در علوم مختلف» تألیف مشترک سهیلا عبدالهفرد و مسرور ذاکرینسب
گیاهی با خواص ضد سرطان
«حدود 500 گونه جلبک خوراکی بهعنوان منبع غذائی شناخته شده است و 160 گونه از آنها مصارف تجاری مهمی دارند. بسیاری از جلبکها جزو رژیم غذایی مردم آسیای شرقی، جزایر پاسفیک، آمریکای شمالی و شمال اروپا و مردم هاوایی هستند. جلبک میکروسکوپی آبهای شیرین کلرلا از دسته جلبکهای سبز تایوان، یکی از بالاترین محتوای پروتئینی را در میان جلبکها دارد. فیکوکلوئیدها یا کلوئیدها از مهمترین محصولات مشتقشده از جلبکها میباشند که از دیواره سلولی آنها تهیه شده و قابلیت تبدیل از حالت جامد به مایع و مایع به جامد را دارند... جلبکهای قهوهای دارای فعالیت خاص و بیشتری بوده که به دلیل وجود پلیساکاریدهایی مانند لامینارین، آلژینیک اسید و فوکوئیدان میباشد. همچنین وجود عصارههای فنولی، هگزانی، اتیل استات و کلروفرم در این جلبک، باعث ایجاد خاصیت ویژه ضدباکتریایی و ضد قارچی در آن شده است. همچنین براساس دیگر تحقیقات انجام شده مشحص شده که بهطور کلی جلبکها دارای ترکیباتی با خواص ضد باکتریایی، ضد ویروس، ضد قارچ، ضد حساسیت، ضد سرطان، ضد انعقاد خون و آنتیاکسیدانی میباشند.»
خواص آنتیاکسیدانی جلبکها
جلبکهای دریایی سرشار از منابع آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند. عمده فعالیت آنتیاکسیدانی در آنها به دلیل وجود کاروتنوئید، پلیفنولها و توکوفرولها میباشد. کارتنوئیدها میتوانند با فراهم آوردن اکسیژن تک و یا به دام انداختن رادیکالهای آزاد، عمل آنتیاکسیدانی خود را انجام دهند، درحالیکه پلیفنولها و توکوفرولها گیرنده رادیکالهای آزاد هستند و از طریق شکستن زنجیره اکسیداسیون بهعنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند.
آرایشی - بهداشتی، داروسازی و درمانی
برخی از گونههای جلبکها ازجمله کلرلا و پلانسیس برای مراقبت از پوست مفید هستند. عصاره برخی از جلبکها در محصولات مراقبتی پوست مانند کرم ضد پیری، کرمهای احیاکننده پوست، ضد آفتاب، کرم نرمکننده و کرم ضد سوختگی استفاده میشود... بسیاری از جلبکها مواد فعال زیستی تولید میکنند. این مواد شامل آنتیبیوتیکها، سموم، کشندههای خزهها، ترکیبات فعال دارویی و تنظیمکنندههای رشد گیاهی، برخی از آنتیبیوتیکها از مواد مشتقشده از جلبکها بهدست میآید. همچنین بهعنوان منابع ویتامین و پیشسازههای آن مخصوصا ریبوفلاوین و اسید اسکوربیک میباشد. جلبکها منبع غنی از متابولیتهای اولیه و ثانویه هستند که بهعنوان ترکیبات فعال زیستی در صنعت داروسازی بهکار میرود.
نخستین چاپ کتاب «کاربرد جلبک دریایی در علوم مختلف» در 68 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه به بهای 14 هزار تومان از سوی انتشارات ارشدان راهی بازار نشر شده است.
نظر شما