دوشنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۵
کودکان مبتلا به اختلالات نوشتن چه مشکلاتی دارند؟

کتاب «اصلاح ناتوانی یادگیری در دانش‌آموزان نارسانویس»، با اشاره به اختلالات یادگیری، نارسانویسی را ریشه‌یابی و مشخصه‌های کودکان نارسانویس و علل پیدایش این مشکل را واکاوی می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نارسانویسی ممكن است بازتابی از مشكلات حركتی ظريف باشد، يعنی كودک قادر به جنبش حركتی لازم برای نوشتن يا رونويسی كردن از روی حروف يا شكل‌های نوشتاری به نحو موثر نباشد. دانش‌آموز ممكن است قادر نباشد درون‌داد اطلاعات ديداری را به برون‌داد جنبش‌های ظريف حركتی تبديل كند و يا ممكن است در فعاليت‌هايی كه مستلزم داوری‌هايی حركتی - فضايی است، مشكل داشته باشد. مشكلات نارسانويسی در برخی كودكان وقتی نمايان می‌شود كه نمی‌توانند تكليف ديداری فاصله دور، يعنی حروف يا واژه‌ای را از روی تخته سياه به تكليف ديداری نزديک، يعنی نوشتن روی كاغذ، تبديل كنند. برخی كمبودها ممكن است مربوط به ضعف مهارت‌های حركتی، نقص ادراک ديداری حروف و واژه‌ها و اشكال در به خاطرسپاری نقش‌های ديداری باشد. آموزش ضعيف نيز ممكن است به بد خط‌نويسی منتهی شود. عمده‌ترين عللی كه برای نارسانويسی و دشواری در نوشتن املای كلمات ذكر می‌شود عبارتند از: عدم توجه و دقت، ضعف مهارت‌های حركتی، اختلال در ادراک بينايی حروف و كلمات، ضعف حافظه بينايی و شنوايی، دشواری در انتقال اطلاعات از يک كانال حسی به كانال حسی ديگر يا در پيوندهای حسی - انتزاعی بودن مطالب.    
 
کتاب «اصلاح ناتوانی یادگیری در دانش‌آموزان نارسانویس» تالیف نفیسه جوانی جونی، ضمن توصیف کلی اختلالات یادگیری و اهمیت ادراک یادگیری، اختلال نارسانویسی را ریشه‌یابی و به ارائه راهکارهایی کاربردی برای کمک به کودکان نارسانویس می‌پردازد.


مشکلات کودکان مبتلا به اختلالات نوشتن
مشکلات نوشتن در کودکان با اختلال یادگیری بر سه نوع است: مشکلات دست‌نویسی که شامل نوشتن کند و ناخوانا می‌شود، مشکلات هجی کردن و دیکته که شامل انطباق حروف و صدایی که باید بنویسد، می‌شود. مشکلات انشانویسی که شامل خطاهای گرامری و نقص در شیوه‌های نگارشی می‌شود... کاستی‌های نوشتن با دست با نام مشکلات هماهنگی دیداری - حرکتی و نارسانویسی خوانده می‌شود. افزون بر مهارت‌های حرکتی ضعیف، مشکلات نوشتن با دست می‌تواند از اختلال جهت‌یابی یا حتی مشکلات انگیزشی گوناگون منشأ گرفته باشد. برخی کودکان مبتلا به کاستی‌های نوشتن با دست، قادر نیستند مداد را به درستی به‌دست گیرند، درحالی‌که برخی دیگر در نوشتن حروف بخصوصی دشواری دارند. بسیاری از کودکان نمی‌توانند از مهارت‌های نوشتن با دست بهره گیرند، زیرا چندین مهارت پیش از نوشتن را فرانگرفته‌اند... شماری از کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری نیز برای رشد عضله‌های ظریف دست و انگشتان، فاقد تجربه کار کردن، چرخاندن، گرفتن و یا فشار آوردن بر اجسام هستند. همچنین شکل دادن به حروف گوناگون برای بسیاری از کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری دشوار است.


ویژگی‌های دانش‌آموزان مبتلا به نارسانویسی
نوشتن ناخوانا، وجود جزئیات متناقض در نوشته‌ها، بالا و پایین‌نویسی، اندازه‌های نامنظم شکل‌ها، حروف متناقض،‌ کلمات جاانداخته، ناهماهنگی در فاصله بین کلمات و حروف، وضعیت غیرطبیعی مچ دست، حالت بدن یا کاغذ هنگام نوشتن، مشکل در تجسم کردن شکل حروف، نوشتن کُند و پرزحمت، ضعف در کشیدن طرح‌های فضایی روی کاغذ، گرفتگی عضله، مشکلات بیش از حد در فکر کردن و نوشتن به‌طور همزمان، ازجمله مشخصه‌های دانش‌آموزان مبتلا به اختلال نارسانویسی است.  
 
نخستین چاپ کتاب «اصلاح ناتوانی یادگیری در دانش‌آموزان نارسانویس» در 110 صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه به بهای 11 هزار تومان در سال جاری از سوی انتشارات سخنوران به بازار نشر عرضه شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها