عادل تقوی معتقد است افرادی که کتابهایشان در جوایز علمی برگزیده میشوند نخبگانی هستند که جایشان در بنیاد ملی نخبگان خالی است. تا کنون تلاشهای زیادی در این امر کردهایم که متاسفانه سختگیریهای موجود باعث شده راهی از پیش نبریم.
وی ادامه داد: متاسفانه تصور بنیاد ملی نخبگان بر این است که دانشجویان فقط نگاه مادی و اقتصادی دارند و تمایل چندانی ندارند که برندگان جایزه کتاب سال دانشجویی را به عضویت بگیرند. درحالیکه ما هیچ نگاه اقتصادی به این امر نداشتیم و بیشتر به جنبه اعتبارسنجی این فرآیند را مدنظر قرار دادهایم.
تقوی گفت: سختگیریهایی وجود دارد که بنیاد ملی نخبگان ترجیح میدهند جمعیتشان اضافه نشود. واضح است افرادی که در حوزه نشر علمی فعالیت مستمر و جدی دارند و کتابهایشان گزیده هم میشوند، افرادی نخبه هستند؛ بنابرین لزوم به عضویت درآمدن این افراد در بنیاد ملی نخبگان کاملا وجود دارد.
دبیر جایزه کتاب سال دانشجویی اولویت برگزیدگان را امری الزامی دانست و اظهار کرد: علمیتر و فرهنگیتر از کتاب کالای دیگر موجود نیست بنابراین فعالان این عرصه حقشان است که به عضویت این مرکز دربیایند و اگر قرار باشد که حمایتی از این قشر صورت بگیرد برگزیدگان جوایز حتمن جزو اولویتدارها هستند.
وی درباره اجرایی شدن این هدف گفت: روند اجرایی شدن این امر باید در سطح بالاتری اتفاق بیافتد و دبیران جوایز علمی شاید نتوانند آنگونه که مراکز ردههای بالاتر مانند وزارت علوم، تحقیقات و فناوری عمل میکنند در این امر فعالیتهای ثمربخشی انجام دهند.
به گفته تقوی تا کنون برای عضویت از کانال دانشجویان و دبیرخانهها اقداماتی صورت گرفته است اما راهی از پیش نرفته و امید است با ورود وزارت علوم و حتی وزارت بهداشت این هدف محقق شود.
عادل تقوی اصلیترین هدف انتشارات جهاددانشگاهی را در حمایت معنوی از برگزیدگان دانست و گفت: چرا باید فردی که کتاب ارزنده در عرصه دانش تالیف کرده است با دریافت تندیس و یک جایزه نقدی رها شود درحالیکه هدف اصلی اغلب مولفان این عرصه چیزی فراتر از دیده شدن است. تالیفات این افراد میتوانند پیشزمینه تولید علوم به ویژه علوم کاربردی باشند که در نهایت به پیشرفت علمی و صنعتی جامعه بیانجامد.
وی افزود: یک مجمعی که میتواند ارزش بیش از این به تالیفات علمی بگزارد، قطعا بنیاد ملی نخبگان است. این بنیاد میتواند انگیزه بیشتری به آنها بدهد و مدیریت بهتری در این زمینه ایجاد کند. فلسفه وجودی بنیاد ملی نخبگان این است که از نخبان در همه عرصهها حمایت داشته باشد و حال یکی مخترع است و دیگری به تولید علم میپردازد هر دو این افراد نیاز به حمایت و انگیزه دارند.
تقوی درباره اصلیترین راهحل برای این امر گفت: به عقیده من باید از طریق دستگاههایی که این بنیاد زیر مجموعه آن است در این امر اقدام کرد. اگر مولف یک اثر علمی بداند که مرکزی ارزش بیش از بعد مادی برای اثرش قائل است خود به خود ظرفیتهای خوبی ایجاد میشود. این امر به نوعی سرمایهگذاری در نشر علمی میتواند به حساب بیاید و به ویژه در امر دانشجویی منجر به پروراندن استعدادهای زیادی میشود.
نظر شما