میشل بن سایق، اندیشمند برجستهای است و به تاثیر از اسپینوزا، دلوز و لاکان تلاش میکند، در گفتوگو با «آن دوفورمانتیل» مبارزه را به یک مفهوم پرتکاپو از زندگی روزمره تبدیل کند و در مقابل احساس عجز، ناتوانی و سلطهی نظامهای اجتماعی، معنا و شادمانی مسئولیت را جایگزین سازد.
رزمنده جنبش پارتیزانی چهگوارایی در دهه هفتاد میلادی در آرژانتین میشل بن سایق، اکنون به صورت یک تبعیدی در پاریس به سر میبرد. این فیلسوف و روانکاو در گفتوگوی حاضر که در این کتاب به تصویر کشیده شده، ضمن شرح و تحلیل مبارزات خود و همرزمانش در آمریکای لاتین و فرانسه تصویرگر چهرهای است کاملا نقطه مقابل چهره «رزمنده غمزده» و خشک و خشن «جبر زندگی». انگاره مسئولیت شادان و مقاومت و خلاقیت، در جریان تجربه و زندگی روزمره؛ این است راهی که در این کتاب به نمایش گذاشته شده است.
به رغم تحمل فشارهای طاقتفرسای جسمی و روحی در شکنجهگاه، شهادت همسر مبارز، دزدیده شدن فرزند نوزادش توسط شکنجهگر ـ که خود ماجرایی شورانگیز و در عین حال بسیار متاثر کننده است ـ بن سایق هم خود را وقف پیشبرد آرمانهای انسانی کرده و لحظهای از پا ننشسته است.
نظریهپرداز فلسفه آزادی و «موقعیت» با توشهای پرباز از تجربیات مبارزاتی به بازخوانی و نقد تجربیات دوران مدرت پرداخته، به امید بازسازی جنبشهای اجتماعی فراگیر در سطح جهان در برابر هجوم دهههای اخیر نظام جهانی سرمایهداری تلاش میکند با موشکافی فلسفی و تعریف مجدد از پدیدههای اجتماعی نظیر قدرت، دولت، فاشیسم، سرمایه، سلطه، فرهنگ و ... به راهبردهایی عملی برای برونرفت از انسداد دو دهه اخیر مبارزات اجتماعی دست یابد و امیدوار است شور و شوق و روحتازهای در فراگرد تحکیم آزادی و دمکراسی پدید آید.
در مدت بیست و سه سال گذشته، بن سایق که جبراً از آرژانتین رانده شده و در فرانسه پناه یافته است به طور پیگیری زندگی خود را وقف کسب دانشهای پایهای و جمعبندی و تحلیل شرایط نوین جهانی کرده است.
به گفته مترجم کتاب در پیشگفتار، اصل کتاب نه دارای واژگان اختصاصی است و نه فهرست اسامی خاص. در ترجمه حاضر واژگان اختصای فرانسه و فارسی و همچنین فهرست اسامی خاص با شماره صفحات به آن افزوده شده است. به طوری که ملاحظه میشود کوشش شده است تا در حد امکان از معادلهای محدودی برای هر واژه در تمامی متن استفاده شو، تا در تهیه واژگان و استفاده از آن برای خوانندگان مشکلی پیش نیاید.
در پشت جلد این کتاب میخوانیم: «میشل بن سایق یک اندیشمند برجسته است و به تاثیر از اسپینوزا، دلوز و لاکان تلاش میکند مبارزه را به یک مفهوم پرتکاپو از زندگی روزمره تبدیل کند و در مقابل احساس عجز، ناتوانی و سلطهی نظامهای اجتماعی، معنا و شادمانی مسئولیت را جایگزین سازد. وی افزون بر کتاب حاضر، کتابهای دیگری را نیز تالیف کرده است.»
مخاطبان در این کتاب، در مطالبی چون پیکار، آرژانتین، شکنجه، بازگشت، دورانی شفاف، سرمایهداری و جهانی شدن و پایان سخن میتوانند با بن سایق آشنا شوند.
کتاب «میشل بن سایق: مبارزه، مقاومت و زندگی» نوشته آن دوفورمانتیل به ترجمه حمید نوحی با شمارگان 500 نسخه در 240 صفحه به بهای 23 هزار تومان از سوی نشر گام نو منتشر شده است.
نظرات