سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۴
خطر بی‌توجهی به کتاب از کم‌آبی کمتر نیست

سیدعباس صالحی در آئین افتتاحیه سی‌ویکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با اشاره به فعالیت 4 دهه صنعت نشر از انتشار بیش از یک میلیون عنوان کتاب بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کشور خبر داد و حوزه نشر ادبی را پیشتاز اعلام کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، سیدعباس صالحی در آئین افتتاح سی‌ویکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ضمن خیرمقدم به مهمانان این نمایشگاه و فعالان حوزه نشر گفت: بی‌تردید مسئله کتاب را نمی‌توان فقط به‌عنوان ظرفیت رسانه و امری که در حقیقت قالب فرهنگی است دید. کتاب از زاویه‌های مختلف پایه و مادر فرهنگ است.
 
وی ادامه داد: کتاب حلقه ارتباطی همه اجزای فرهنگی ملت‌ها به‌حساب می‌آید. همه حوزه‌های علمی و فرهنگی از کتاب ارتزاق می‌کنند بنابراین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نمایشگاه همه اصحاب فرهنگ و هنر است. اگر ملتی می‌خواهد جهش تازه‌ای را تجربه کند نیازمند تولید آثار جدید است. بعثت‌های بشری با کتاب آغاز می‌شود.
 
وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی ادامه داد: حلقه اتصال تمدن‌ها و ملت‌ها کتاب است و ملت‌ها با کتاب مبادله فرهنگی انجام می‌دهند. ملت‌های دنیا ایران را با شاهنامه و مثنوی می‌شناسند همان‌طور که ایران نیز ملت‌های مختلف را با آثار برتر آن‌ها در ذهن دارد.
 
این عضو کابینه تدبیر و امید بیان کرد: کتاب سرمایه ماندگار ملت‌هاست. معادن و ذخایر زیرزمینی تمام می‌شود اما کتاب باقی‌ می‌مانند بنابراین کتاب حلقه و ماده اصلی تمدنی و ملی جامعه است.
 
صالحی با اشاره به آمار تولید کتاب طی 40 سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: طی 40 سال گذشته ایران حدود یک میلیون و 200 هزار عنوان کتاب منتشر کرده است. که از این تعداد 673 هزار عنوان چاپ نخست است. مولفان ایرانی طی 4دهه گذشته 960هزار کتاب تالیف کرده‌اند و 272 هزار عنوان کتاب نیز به قلم مترجمان منتشر شده است. بنابراین ایران اسلامی طی 40 سال اخیر جریان پرفشار فرهنگ و تولید کتاب را پشت‌سر گذاشته است. علاوه بر این کتاب‌های منتشر شده در این مدت تنوع موضوعی قابل‌توجهی را نشان می‌دهند.
 
ادبیات؛ رکورددار نشر ایران
به گفته صالحی ادبیات (شامل شعر و رمان و نمایشنامه) با حدود 256هزار عنوان کتاب که 145هزار آن‌ها چاپ اولی است، رکوردار چاپ کتاب در ایران است.
 
این مقام مسئول در حوزه فرهنگی گفت: با توجه به آمار نشر حوزه ادبیات ایران همچنان کشور قصه، شعر و داستان است. مردم ایران با شعر زنده‌اند و با داستان زندگی خود را منتقل می‌کنند.
 
صالحی با اشاره به وضعیت نشر کتاب کودک و نوجوان طی 4 دهه گذشته بیان کرد: 175هزار عنوان کتاب از سوی ناشران کودک طی 4 دهه گذشته منتشر شده است بنابراین یکی از ظرفیت‌های نشر کشور حوزه کودک و نوجوان است.
 
نقش پررنگ نشر خصوصی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فعالیت بخش خصوصی در حوزه نشر ادامه داد: بخش خصوصی نشر ایران فعال‌تر شده است ناشران سال 96 از پرکارترین ناشران عمومی که از 300 تا هزار عنوان کتاب چاپ کرده‌اند فعال‌تر هستند بنابراین نشر خصوصی ایران پرتکاپوست. علاوه بر این از 10 ناشر خصوصی حوزه کودک و نوجوان 8 ناشر خصوصی هستند بنابراین می‌توان گفت که فعالیت نشر خصوصی در کشور موجب پایداری نشر کشور شده است.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به مسائل و مشکلات نشر ایران بیان کرد: باتوجه به میزان سرانه مطالعه در کشور همه باید برای ارتقای این سرانه تلاش کنیم. به عبارت دیگر افزایش میزان مطالعه در کشور نباید فقط از سوی دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیگیری شود بلکه نیازمند همت دولت، ملت و حاکمیت هستیم.
 
خطر بی‌توجهی به کتاب=خطر کم‌آبی
وی افزود: آموزش و پرورش، آموزش عالی، صدا و سیما و همچنین همه اجزای کشور باید برای افزایش سرانه مطالعه همکاری داشته باشند. اگر بحران آب را درک می‌کنیم خطر بی‌توجهی به کتاب از کم‌آبی کمتر نیست. بنابراین نیازمند تشکیل کارگروهی در زمینه کتاب و کتابخوانی هستیم.
 
صالحی با اشاره به توجه ویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به مقوله کتاب و کتابخوانی بیان کرد: اقتصاد نشر از دیگر مسائل این صنعت است. اقتصاد نشر با توجه به فعالیت تشکیل بخش خصوصی مایه مباهات است و می‌توان گفت بخش خصوصی میدان‌دار صنعت نشر شده است. کاهش استفاده از رانت دولتی باعث خوشحالی است اما نشر خصوصی را باید جدی‌تر گرفت. علاوه بر این باید به اشتغال این صنعت نیز توجه کرد.
 
این عضو کابینه دولت تدبیر و امید با تاکید بر اهمیت اشتغال در حوزه صنعت نشر گفت‌: اشتغال فقط منحصربه کارخانه اقتصادی نیست بلکه در کارخانه‌های فرهنگی نیز باید به اشتغال توجه کنیم.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به امنیت حوزه نشر، با تاکید بر اهمیت ایجاد فضای آزاد برای فعالان شاخه‌های مختلف صنعت نشر گفت: در حوزه تولید، توزیع و اندیشه گرفتار اختلالاتی هستیم.  بنابراین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید از آزادی نقد و اندیشه پاسداری کند. اجازه ندهیم جریان انسدادگرایی، آزادی و امنیت را در حوزه نشر محدود کند و به چیزهایی که می‌خواهد برسد.

وی درباره قاچاق کتاب به‌عنوان مشکل دیگر نشر ایران افزود: در کنار امنیت آزادی اندیشه به امنیت عرضه نیز نیاز داریم. فضای نشر گرفتار قاچاق و کپی‌های غیر‌مجاز است که از قاچاق بنزین و ارز برتر است.  قاچاق بنزین به بخشی از اقتصاد ضربه می‌زند اما قاچاق کتاب اندیشه را غارت می‌کند و عشق به تالیف و نشر را از بین می‌برد. باید امنیت اقتصادی در حوزه نشر جدی گرفته شود.
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها