یکشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۷
از «ابتذال در پژوهش ایران» تا «اندیشه‌ای ژرف در کتابی نامتعهد»

شماره پانزدهم در سال سوم فصلنامه «نقد کتاب اطلاع‌رسانی و ارتباطات» به کوشش موسسه خانه کتاب منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شماره پانزدهم در سال سوم فصلنامه «نقد کتاب اطلاع‌رسانی و ارتباطات» منتشر شد. این فصلنامه نشریه‌ای است که با هدف اطلاع‌رسانی و نقد و بررسی کتاب و کمک به ایجاد ارتباط خلاق و پویا بین پدیدآورندگان، متخصصان اطلاعات و ارتباطات، ناشران، کتابخوان‌ها و دیگر فعالان عرصه فرهنگ و نشر کشور از سوی موسسه خانه کتاب منتشر می‌شود.

فصلنامه «نقد کتاب اطلاع‌رسانی و ارتباطات» به نقد و بررسی کتاب‌های تازه منتشر شده در حوزه‌های علم اطلاعات و دانش‌شناسی، ارتباطات و روزنامه‌نگاری، منابع مرجع و حوزه‌های بین رشته‌ای مرتبط با حوزه اطلاع‌رسانی و ارتباطات می‌پردازد. داریوش مطلبی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام شهر ری سردبیر این فصلنامه است. 

مطلبی در سخن سردبیر این شماره در مطلبی با عنوان «ابتذال در پژوهش ایران» نوشته است:‌ «همیشه تصور می‌کردم که برخی بی‌اخلاقی‌های علمی در سایه ضعف داوری و کم دقتی نشریات پدید می‌آید ولی ظاهرا این اتفاق شکل دیگری از بی‌اخلاقی‌های علمی و پژوهشی را نمایان می‌سازد و باید چاره دیگری اندیشیده شود. می‌خواستم و بهتر بود برای برون‌رفت از این وضعیت، در این مجال به چند راهکار اشاره کنم، اما مگر راهکارهای قبلی که پیش از این مطرح شده، راه به جایی برده که باز نیاز به ارائه راه کار دیگری باشد. آن چه ذکر شد نشان از وخامت اوضاع و سوء استفاده‌های بسیاری دارد که در حوزه تولید علم در کشور رخ داده و می‌دهد.

اخیراً برای شناسایی این گونه امور، سامانه‌هایی طراحی شده و دولت لایه‌های متعددی ایجاد و قوانین مختلفی تصویب کرده است. همه این‌ها نشان‌دهنده عزمی است (حداقل در ظاهر) برای مقابله با این پدیده غیر اخلاقی در جامعه. البته تنها تصویب قوانین، پاسخگوی این معضل نبوده و نخواهد بود و ضروری است تا عزمی جدی در این باره شکل گیرد و البته پیشگیری، مقدم بر برخورد باشد و فرهنگ مناسبی در حوزه نگارش و پایبندی به اخلاق پژوهشی شکل گیرد تا افراد به سادگی فریب عواید ظاهری و کوتاه مدت را نخورند و مرتکب امور غیر اخلاقی و غیرقانونی نشوند.»
 
پیاده‌سازی فناوری اطلاعات در کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی نوشته یعقوب نوروزی، کتابخانه و آرشیو: معرفی و نقد کتاب کتابخانه‌ها و آرشیوها: بررسی مقایسه‌ای نوشته غلامرضا عزیزی و رهیافت‌های نظری برای فهم اطلاعات دیجیتال نوشته رسول زوارقی و نقدی بر کتاب کتابداری پزشکی نوشته حسن اشرفی ریزی در بخش «نقد اطلاع‌رسانی» این شماره منتشر شده است.

مخاطبان در بخش «نقد ارتباطات» مطالبی با عناوین از برندسازی بخش عمومی تا برند ملی به قلم امیدعلی مسعودی، تخته‌پاره‌ها، درآمدی به فلسفه ارتباطات به قلم حمیدرضا آیت‌اللهی و جنگ روانی و علم ارتباطات: بررسی رابطه نهادهای امنیتی و علوم اجتماعی به قلم عبدالرسول دیوسالار را می‌توانند مشاهده کنند.
 
مطلب «اندیشه‌ای ژرف؛ ترجمه‌ای «آزاد» در کتابی نامتعهد به اصل» نوشته محمد هدایی در بخش «نقد حوزه بین‌رشته‌ای» به چاپ رسیده است.
 
اما در بخش «نقد نقد» این شماره، حلول و ظهور نقد تحصلی در مقاله «از کتابخانه و کتابداری تا مقدمه‌ای بر علم اطلاعات و دانش‌شناسی» نوشته احمد شعبانی و زهره میرحسینی و «معرفی کتاب به نام نقد» نوشته حمیدرضا عریضی منتشر شده است.
 
اسماعیل افقهی در بخش «نقد شفاهی» مطلبی با عنوان «شکل‌گیری رشته مدیریت رسانه از زبان بنیان‌گذار مدیریت رسانه ایران» نوشته است. همچنین نشست «مدیریت رسانه: رشته علمی یا گرایشی از حوزه مدیریت» نیز عنوان نوشته دیگری است که در این بخش درج شده است.

آلتمتریکس برای متخصصان اطلاعات: گذشته، حال و آینده نوشته گلنسا گلینی مقدم نیز عنوان مطلبی است که از گلنسا گلینی مقدم در بخش «شایسته ترجمه» به چاپ رسیده است.

پایان‌بخش این شماره در بخش «جستار» از فصلنامه نیز مطالبی با عناوین «برندسازی رسانه با رویکردی سازمانی و مدیریت محور» نوشته سبین بومان؛ به ترجمه حسین امجدی، «فرهنگ‌های برند رسانه: پژوهش و نظریه‌ پردازی درباره نحوه حضور مصرف‌کنندگان» به ترجمه مارت اورتس و بنجامین جی هارتمن به ترجمه اسماعیل افقهی، «نقدی بر آیین‌نامه ارتقا اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی کشور» نوشته فریده عصراه و فرزانه عفیفیان و «تحلیل متن کاوی از توییت‌های کتابخانه‌های دانشگاهی» نوشته سلطان امالدیهانی، آلان آبراهامز به ترجمه نفیسه گلدانی و محسن حاجی زین‌العابدینی است.
 
فصلنامه «نقد کتاب اطلاع‌رسانی و ارتباطات» در 259 صفحه با بهای 10 هزار تومان از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شده و در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها