اسمعیل دمیرچی؛ بنیانگذار موزه چاپ از انتقال ماشینآلات و دستگاههای موزه چاپ به باغ کتاب تهران خبر داد. وسایل این موزه حدود چهار سال است که در ساختمان قدیمی کتابخانه ملی در خیابان سی تیر نگهداری میشوند.
وی افزود: تمام دستگاهها و ماشینآلاتی که در طول سالهای مختلف جمعآوری کردهام اینروزها در ساختمان قدیمی کتابخانه ملی خاک میخورد، اگرچه برخی از آنها هدایای چاپخانهداران قدیمی سراسر کشور است اما برای بسیاری از آنها هزینههای زیادی پرداخت کردم و ادامه این وضعیت نگرانکننده است.
دمیرچی با بیان اینکه شهرداری تهران پیشنهاد ادغام موزه چاپ روزنامه همشهری و این موزه را مطرح کرده است، عنوان کرد: روزنامه همشهری تعداد زیادی از دستگاهها و ماشینآلات قدیمی را در اختیار دارد که بخشی از آنها را در ساختمان مرکزی یا دیگر ساختمانهای خود به نمایش گذاشته است.
وی ادامه داد: پیشنهاد ادغام این دو موزه میتواند حرکت خوبی برای حفظ و نگهداری از تاریخچه صنعت چاپ کشور به شمار آید اما اجرایی شدن آن نیازمند حمایت و همراهی مسئولان است.
دمیرچی با بیان اینکه باغ کتاب گزینه خوبی برای راهاندازی مجدد موزه چاپ است، یادآور شد: در این میان ساختمان قدیمی کتابخانه ملی نیز مکان خوبی برای این موزه است چون از این ساختمان که قابلیتهای زیادی دارد، استفاده زیادی نمیشود.
وی با اشاره به راهاندازی موزه چاپ در سال 1389 نیز گفت: این موزه ابتدا در ساختمان کتابخانه مجلس راهاندازی شد ولی بهدلیل کمبود فضا قرار شد، در مکان دیگری با فضای مناسبتر دوباره برپا شود و در تفاهمنامهای میان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی این موزه به ساختمان قدیم کتابخانه ملی ایران منتقل شد و همچنان در آنجا قرار دارد.
به گفته وی، موزه چاپ دارای هفت بخش «پیشینه کتابت در ایران»، «آغاز چاپ در ایران»، «ماشینهای چاپ»، «چاپخانه»، «چاپ عکس»، «صحافی و کتابسازی» و «عصر دیجیتال» بود که هر یک از این بخش ها می توانست امروز برای دانشجویان و علاقه مندان این حوزه منبع خوب و مناسبی باشد.
وی با اشاره به خرید دستگاههای جدید برای این موزه هم گفت: در طول سالهایی که موزه عملا کارکردی ندارد، تلاش کردم به دنبال دستگاههای قدیمی باشم و در تعامل با بسیاری از همکاران و پیشکسوتان صنعت چاپ توانستیم تعداد ماشین قدیمی پیدا کنم اما واقعا نمیدانم که اگر آنها را هم به این مجموعه اضافه کنم سرنوشتشان چه میشود.
دمیرچی تاکید کرد: تلاش کرده بودیم این موزه به مخاطب اطلاعاتی درباره نحوه کارکرد دستگاههای چاپ در طول تاریخ ارائه کند، زیرا مخاطب وقتی به موزه می آید توقع دارد که سیر تطور این دستگاهها و نحوه کار آنها را بداند و امیدواریم در آینده نزدیک در باغ کتاب امکان برپایی مجدد این موزه را برای علاقهمندان داشته باشیم.
نظر شما