دوشنبه ۲۰ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۴
قلعه‌ای تاریخی که از خشت خشت خاطراتش می‌گوید

کتاب قلعه تل که در قالب روایت و وجه دراماتیکی اشیای موزه‌ای نگاشته شده از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این کتاب که تازه‌ترین پژوهش تاریخی اردشیر صالح‌پور، عضو هیات مدیره کمیته ملی موزه‌های ایران (ایکوم) است، سرنوشت و سرگذشت این قلعه تاریخی را بازگو می‌کند.

قلعه تل قلعه‌ای تاریخی مربوط به اواخر دوره زندیه و قاجاریه است که تا دوره پهلوی دوم نیز مسکونی و قابل استفاده بود و چندی پیش به ویرانی و فراموشی سپرده شده است.

این قلعه که بر بلندای تل و تپه‌ای در وسط دشت قلعه تل حدفاصل شهرهای ایذه و باغملک در استان خوزستان بر تپه عیلامی بنا شده از نظر باستان شناختی و ادوار عیلامی نیز حائز اهمیت است.

در این کتاب خاطرات و مخاطرات یک قلعه تاریخی توسط نویسنده و به زبان خود قلعه و خشت خشت آن بیان شده است.

این قلعه در تمامی حوادث و شرح مصائب و درگیری‌های دولت قاجار و بختیاری‌ها حضور داشته و پایگاه اقتدار محمدتقی خان چالنگ بختیاری بوده است.

یکی از نکات مهم این کتاب استفاده از خاطرات سر هنری لایارد انگلیسی است که به فاصله سال‌های 1841 -1840 در این قلعه حضور داشته و همپا با محمدتقی خان و خانواده او در جنگ بین دولتی‌ها و بختیاری‌ها مشارکت داشته و ماجراجویانه این سیر حوادث مخاطره‌انگیز را دنبال و گزارش کرده است.

تصویر روی جلد کتاب چاپ شده در قطع خشتی، تصویری از نقاشی او از این قلعه تاریخی است.

کتاب قلعه تل در 150 صفحه و کاغذ گراف در سه هزار نسخه منتشر شده که به نشان‌های کمیته ملی موزه‌های ایران و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری مزین است.

صالح‌پور پیش از این کتاب «تفنگ نه دال»، شرح حوادث تفنگی دویست ساله اهدایی عثمانی به ایران که در آن همه چیز از زبان خود تفنگ روایت می‌شود را به رشته تحریر درآورده است.

کتاب دیگر نامبرده «فتح طهران» است که از زبان آب‌ها روایت می‌شود. مبنای این کتاب تاریخ وقایع و حوادث مشروطه‌خواهی در ایران است که براساس تابلویی به همین نام در کاخ صاحبقرانیه نقل شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها