یک سال پس از اینکه پنج ناشر و کتابفروش به دلایل مختلف از بازار کتاب چین محو شدند صنعت کتاب این کشور دچار آشوب شده است. با وجود سانسورهای شدیدی که چین در این منطقه به وجود آورده است صنعت نشر این کشور هر روز بیشتر از قبل به سمت نابودی میرود.
نام کتابفروشانی که پیش از این ناشناخته بودند حالا در میان مردم دهان به دهان میچرخد. «گی مینهای»، یک شهروند سوئدی در زمان تعطیلات در خانه شخصی خود در تایلند ربوده شد و در زندانی نامعلوم در چین به سر میبرد. «لی بو»، یک ملیگرای بریتانیایی که درخیابانهای هنگکنگ دستگیر و به زور به چین برده شد آزاد شده است و به او اجازه دادند به کشور خود بازگردد اما کسی درباره اتفاقی که برای او رخ داد پاسخگو نیست.
کتابفروشان در تلویزیون در سخنان خود به جرایم مختلفی اعتراف کردند. کسی نمیداند چرا ناگهان دولت چین تصمیم گرفت این صنعت را مورد هدف قرار دهد اما شایعات مبنی بر این است قرار بود کتابهایی درباره رابطه «شی جین پینگ» رئیسجمهور این کشور با زنان منتشر شود که به مذاق دولت پکن خوش نیامد و تصمیماتی جدید برای جلوگیری از انتشار کتب سیاسی اتخاذ کرده است.
«بائو پو»، مدیر انتشارات «قرن جدید» در این باره میگوید: «محدودیتهای بسیاری بر مرز هنگکنگ اعمال شده است که کتب وارداتی را نظارت میکند.» منظور وی ایجاد کمپینی توسط دولت برای بررسی تأثیر صنعت نشر هنگکنگ بر چین است که از نظر دولت بسیار رشد کرده است.
البته یکی از دلایل این اقدام دولت این است که مردم چین اجازه دارند بدون ویزا وارد «هنگ کنگ» شوند. مردم در بازارها قدم میزنند و خرید میکنند و کتابهایی میخرند که انتشار آنان در چین ممنوع است. در بسیاری از سوپرمارکتهای هنگکنگ کتب بسیاری درباره رهبران حزب کمونیست و ارتش در کنار پودرهای ظرفشویی و دیگر محصولات وجود دارد و دسترسی به آن آسان است.
اما دیگر چنین نیست. از ماه آوریل تاکنون 6 کتابفروشی در فرودگاههای بینالمللی بسته شدهاند. پنج کتابفروشی بزرگ آن نیز توسط یکی از اداراتی که در «شانگهای» قرار دارد کنترل میشود. حتی کتابهای مربوط به شایعات و آثار انتقادی نیز از کتابفروشیها جمعآوری شدهاند.
کتابفروشیهای مستقل نیز مشکلات خاص خود را دارند. بسیاری از مشتریانشان را از دست دادهاند و مجبور به تعطیلی کتابفروشی شدند. یکی از این کتابفروشیها «کتابهای 1908» نام دارد که فقط مجلات و کتب سیاسی به فروش میرساند و اوایل امسال بدون هیچ بیانیهای ناگهان تعطیل شد.
خسارت وارده به صنعت نشر هنگکنگ بسیار غیرمنتظره بود. از سال 1949 تاکنون این کشور مکانی برای فروش کتب ممنوعه در چین بود و نقش مهمی در زندگی خریداران کتاب داشت. بسیاری از استادان و دانشجویان فقط برای خرید کتاب به هنگکنگ میرفتند و با وجود اتفاقات سال 2016 علاقه خود را به این کشور از دست دادهاند.
نظر شما