گزارش ایبنا از نشست «نقد کتابهای تالیفی دانشگاهی برای رشتههای گردشگری»
امیرانتخابی: تالیف کتاب آموزشی از مهمترین چالشهای گردشگری است/ ایرانیان با رشته گردشگری غریبهاند!
شهرود امیرانتخابی، رئیس موسسه آموزش عالی علمی- کاربردی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نشست «نقد کتابهای تالیفی دانشگاهی برای رشتههای گردشگری» با اشاره به رویکرد جدی دولت به حوزه گردشگری گفت: تالیف کتاب بهویژه از دو سالونیم گذشته یکی از مهمترین چالشهای مباحث حوزه آموزش گردشگری است.
تالیف کتاب آموزشی از مهمترین چالشهای گردشگری است
دکتر شهرود امیرانتخابی، رئیس موسسه آموزش عالی علمی-کاربردی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: تالیف کتاب بهویژه از دو سال و نیم گذشته یکی از مهمترین چالشهای مباحث حوزه آموزش گردشگری است. توجه مسئولان کشور به مفوله گردشگری موجب رشد هتلسازی در کشور شده بهطوری که طی سه سال گذشته 35 هتل راهاندازی شده است؛ در حالی از تامین زیرساختهای گردشگری بحث میشود که صحبتی از آموزش نیروی انسانی وجود ندارد؛ همچنین کتابهای مناسبی نیز برای آموزش این نیروی انسانی در بازار دانشگاهی موجود نیست.
وی با انتقاد از تدوین نامناسب سرفصلهای درسی برای دانشجویان رشته گردشگری و رشتههای مرتبط افزود: بیشتر سرفصلهای این حوزه مناسب دانشجویان گردشگردی نیست؛ در حالی که این دسته از دانشجویان به کتابهای مهارتآموزی نیاز دارند، بیشتر منابع شامل مباحث نظری است. باید بین 50 تا 70 درصد کتابهای دانشگاهی این رشته به مباحث مهارتآموزی اختصاص داشته باشد. علم دانشجویان گردشگری با مشاهده افزایش پیدا میکند.
تدوین 50 سرفصل جدید در حوزه گردشگری
امیرانتخابی درباره فعالیتهای موسسه آموزش عالی علمی- کاربردی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در تدوین سرفصلهای جدید گفت: طی یکسال گذشته 50 سرفصل جدید در موسسه تدوین شده؛ اهداف دولت در حوزه گردشگری، نیازسنجی و ظرفیتهای بازار کار در تدوین این سرفصلها در نظر گرفته شده است.
ترجمه تنها راه کسب تجربه در حوزه گردشگری نیست
این فعال آموزشی در حوزه مباحث گردشگری اظهار کرد: حمایت چشمگیری برای تالیف کتاب با موضوعات مختلف گردشگری صورت نمیگیرد. بیشتر کتابهای این حوزه ترجمه است. معتقدیم که بهرهگیری از تجارب دیگر کشورهای در حوزه گردشگری منحصر به ترجمه آثار آنها نیست.
امیرانتخابی ادامه داد: برای تقویت جریان تالیف کتاب با موضوع گردشگری موسسه آموزش عالی علمی-کاربردی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فراخوانی را منتشر کرد. براین اساس از همه استادان مولف دعوت شد تا برای توسعه ادبیات گردشگری به تولید محتوا بپردازند البته مقوله مهارتآموزشی نیز در این فراخوان مورد تاکید قرار گرفت.
وی افزود: انتشار فراخوان بازنگری و تدوین کتابهای دانشگاهی گردشگری نیز از دیگر برنامههای موسسه آموزش عالی علمی-کاربردی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است. تقویت پژوهش با هدف تولید محتوا بر میانی پژوهش نیز از دیگر برنامههای موسسه است.
رئیس موسسه آموزش عالی علمی- کاربردی میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با اشاره به آشنایی اندک خانوادهها با رشته گردشگری گفت: در حالی که دولت به دنبال جایگزین اقتصاد گردشگری به جای اقتصاد وابسته به نفت است، خانوادهها چندان با رشته و شاخههای گردشگری آشنا نیستند.
تولید 38 عنوان کتاب گردشگری در یک واحد جهاد دانشگاهی
تقوی نیز با اشاره به توجه سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی در نشر آثار حوزه گردشگردی ذیل فعالیتهای تبلیغی و ترویجی ادامه داد: سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی از زمان تاسیس در سال 1359 بیش از 6 هزار عنوان کتاب در حوزههای مختلف اعم از ترجمه، تالیف، چاپ نخست و تجدید چاپ منتشر کرده است. در سال 94 نیز 475 عنوان کتاب از سوی انتشارات مرکز و نمایندگیهای سراسر کشور به بازار نشر دانشگاهی عرضه شده است. واحد مشهد جهاد دانشگاهی در طول پنج سال گذشته 38 عنوان کتاب تخصصی در حوزه گردشگری منتشر کرده است.
وی افزود: 27 عنوان از مجموع آثار منتشر شده در سال 94 در حوزه گردشگری و گرایشهای مرتبط است. برخلاف تصور مخاطبان غیرمتخصص کتابهای گردشگری به کالای لوکس شامل سفرنامه یا تصاویر مختصر نمیشود. براساس آمار مراجع ذیصلاح بین 10 تا 15 سال گذشته 100 تا 120 عنوان کتاب با موضوع گردشگری منتشر شده است. علاوه بر «مهکامه» بهعنوان تنها ناشر تخصصی حوزه گردشگری، سازمان مطالعه و تدوین کتاب دانشگاهی علوم انسانی (سمت) و سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی نیز بهعنوان بزرگترین ناشران دانشگاهی در این عرصه فعالیت میکنند. ناشر تخصصی صِرف با توجه به گستردگی گردشگری وجود ندارد.
تقوی با اشاره به رویکرد دانشگاه علم و فرهنگ در توسعه مبانی علمی گردشگری ادامه داد: بیشتر کتابهای حوزه گردشگری ترجمه و البته به قلم متخصصان نیز برگردان نشده است. علاوه براین کتابهای تالیفی نیز با شاخصههای تالیف فاصله دارند و بهعبارت دیگر بیشتر گردآوری هستند.
رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی درباره لزوم توجه ناشران دانشگاهی به ظرفیت تولید کتاب گردشگری برای بهبود وضعیت اقتصاد نشر اظهار کرد: با توجه به پیشبینی کارشناسان حوزه گردشگری مبنی بر وقوع انقلاب گردشگری در کشور ناشران میتوانند از این فرصت برای بهبود وضعیت اقتصاد نشر بهرهبرداری کنند. نیازسنجی، بومیسازی و انتخاب صحیح در حوزه نشر گردشگری زمینهساز بهبود اقتصاد نشر است.
وجود ناهماهنگی بین نیاز دانشجو و سرفصلهای رشته گردشگری
تقوی با اشاره به ناهماهنگی بین تولید کتابهای گردشگری با سرفصلهای مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: کتابهای حوزه گردشگری متناسب با سرفصلهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تولید نمیشوند. وجود این ناهماهنگی موجب سوء استفاده برخی مدرسان دانشگاه شده است. انتشارات جهاد دانشگاهی همانند برخی از ادوار جشنواره کتاب و پایاننامه سال دانشجویی آمادگی خود را برای تقویت پایههای نشر گردشگری اعلام میکند.
وجود ضعف مباحث نظری در آموزش مباحث گردشگری
حمید عامریان، استاد دانشگاه علامه طباطبایی و فعال گردشگری با تاکید بر لزوم توجه به مباحث نظری در تولید کتابهای حوزه گردشگری ادامه داد: در آموزش گردشگری در حوزه مباحث نظری، دچار ضعف هستیم. برای تولید کتاب با موضوع گردشگری به هیچوجه مخاطبشناسی صورت نگرفته است و همچنان در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری درباره لزوم توجه به کتاب درسی برای دانشجویان رشته گردشگری وحدتنظری وجود ندارد؛ بهعبارت دیگر نه باوری است و نه اعتقاد!
نظر شما