دوشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۴
انتشار «منابع تاریخی شیعه تا قرن پنجم» از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

کتاب «منابع تاریخی شیعه تا قرن پنجم» تالیف محمدرضا هدایت‌پناه از سوی انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «منابع تاریخی شیعه تا قرن پنجم» در پنج فصل با عنوان‌های «کلیات پژوهش»، «ملاک‌های اعتبارسنجی و شناخت منابع تاریخی شیعه»، «شیعه، پیشگام در تاریخ‌نگاری»، «میراث مکتوب و آثار مفقود شیعه» و «شناخت و ارزیابی کتاب‌های تاریخی موجود شیعه تا پایان قرن پنجم» به قلم محمدرضا هدایت‌پناه از سوی انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شده است.
 
در صفحه 41 کتاب در ذیل سرفصلی با عنوان «شیعه، پیشگام در تاریخ‌نگاری» می‌خوانیم: «اگر بخواهیم سهم شیعه را در علوم بحث کنیم، پیشگامی شیعه در سه محور اصلی در ارتباط با تاریخ‌نگاری است که عبارتند از حدیث، سیره‌نگاری و صحابه‌نگاری که بخشی از طبقات‌نگاری است. براین اساس، با مقدمه‌ای درباره حادثه منع حدیث، پیشگامی شیعه در دو محور سیره و صحابه‌نگاری، مورد بررسی اجمالی قرار می‌گیرد.»
 
«میراث مکتوب شیعه در تاریخ‌نگاری» سرفصلی از کتاب است که درباره آن در صفحه 99 آمده است: «به نظر می‌رسد درباره نقش شیعه در تاریخ‌نگاری شاهد دو قضاوت متفاوت هستیم؛  از یک‌سو، برخی با توجه به حجم گسترده کتاب‌های تاریخی موجود نویسندگان سنی مذهب، جایگاهی برای شیعه در این علم نمی‌شناسند و از سوی دیگر، برخی با متعلق دانستن بخش‌های عمده کتاب‌های تاریخی موجود از منابع اولیه که مولفان آنها شیعی بوده‌اند، تاریخ‌نگاری مسلمانان را مرهون تشیع دانسته‌اند.

در این میان، برخی محققان سنی مذهب به دلائل سیاسی از جمله رد مطالب و گزارش‌هایی که حاوی نکات بسیار مهمی در تایید اندیشه‌های سیاسی، مذهبی شیعه‌اند، با نگاه دوم موافقت و همراهی کرده تا با اتهام زدن با واژه تشیع به برخی مورخان مشهور اهل سنت، گزارش‌های تاریخی آنان را مشکل‌دار معرفی کنند. برخی نیز معتقدند امیرالمومنین علی (ع) اولین پایه‌گذار تاریخ مدون اسلامی بوده است.»
 
در بخشی از مقدمه کتاب به قلم نویسنده آمده است: «آنچه ارائه می‌شود، تلاش اندکی در راه شناخت بهتر منابع تاریخ شیعه است، تا از این رهگذر، گامی هرچند کوتاه در راه باز شدن دریچه‌ای نو برای موضوع منبع‌شناسی برداشته شود. بر اهل فن پنهان نیست که دستیابی به مرحله مطلوب منبع‌شناسی با توجه به زوایای مختلف فنی و در برخی موارد پیچیده، کاری بس زمان‌بر و از توان یک فرد خارج است. با وجود این، به‌نظر می‌رسد چنانچه با ارائه این اثر راه جدیدی برای منبع‌شناسی در حوزه دانش تاریخ‌نگاری اسلامی باز کرده باشیم، به موفقیتی دست یافته‌ایم.»
 
چاپ نخست کتاب «منابع تاریخی شیعه تا قرن پنجم» با شمارگان یک‌هزار نسخه در 571 صفحه،  به بهای 22 هزار و 200 تومان از سوی انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها