سه‌شنبه ۴ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۱
ارومیه‌ای: «زمین‌شناسی مهندسی پیشرفته» از منابع مشابه خارجی فراتر است/ لزوم توجه به تولید محتوای علمی برپایه تجربیات میدانی

علی ارومیه‌ای‌، نویسنده «زمین‌شناسی مهندسی پیشرفته» کتاب شایسته تقدیر در بیست و چهارمین دوره جشنواره انتخاب کتاب سال دانشگاهی ضمن معرفی مختصر این کتاب گفت: «زمین‌شناسی مهندسی پیشرفته» فراتر از بسیاری منابع خارجی است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) بیست‌و‌چهارمین دوره جشنواره کتاب سال دانشگاهی (20 اردیبهشت‌ماه) همزمان با بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران مطابق ادوار گذشته از سوی دانشگاه تهران برگزار شد. در این دوره 16 کتاب تخصصی در شاخه‌های مختلف دانشگاهی اعم از  فنی و مهندسی، علوم انسان و علوم پایه به‌عنوان آثار شایسته تقدیر معرفی شدند و از نویسندگان و مترجمان آ‌ن‌ها تجلیل به عمل آمد. درباره کتاب «زمین‌شناسی مهندسی پیشرفته» با دکتر علی ارومیه‌ای،‌ دانشیار دانشگاه تربیت مدرس به گفت‌و‌گو نشسته‌ایم.

دکتر علی ارومیه‌ای، دانشیار دانشگاه تربیت مدرس در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) با اشاره به محتوای این کتاب اظهار کرد: کتاب «زمین‌شناسی مهندسی پیشرفته» در پنج بخش تدوین شده است. آشنایی با مباحث مهندسی زمین‌شناسی، روش‌‌های شناسایی منطقه‌ای (اکتشافی) شامل زیر و روی زمین،‌ خصوصیات مهندسی خاک شامل مباحث طبقه‌بندی مهندسی خاک،‌ تراکم‌بندی خاک،‌ مقاومت‌های خاکی، خصوصیات مهندسی سنگ‌ها با تمرکز بر موضوعاتی مانند خصوصیات ناپیوستگی سنگ‌ها و نقشه‌های مهندسی زمین‌شناسی مانند نحوه تهیه نقشه‌ها و کاربرد سمبل‌ها در این کتاب بررسی شده‌اند.
 
نویسنده «زمین‌شناسی مهندسی پیشرفته» (کتاب شایسته تقدیر در بیست و چهارمین دوره جشنواره انتخاب کتاب سال دانشگاهی) درباره ویژگی‌های این کتاب افزود: عکس‌ها و نقشه‌های کتاب «زمین‌شناسی مهندسی پیشرفته» از منبع دیگری برداشت نشده و نتیجه پژوهش‌های میدانی نویسنده است.  
 
ارومیه‌ای با اشاره به انعکاس تجارب تدریس و پژوهش در تالیف کتاب «زمین‌شناسی مهندسی پیشرفته» ادامه داد: متن این کتاب برگرفته از 25 سال تدریس در دانشگاه‌هاست. طرح‌‌های زیر‌بنایی و شناسایی مناطق مناسب برای سد‌سازی محور اصلی پژوهش‌های میدانی من هستند. در مقالات متعدد مباحثی مانند راه‌سازی،‌ تونل‌سازی شناسایی روش‌های بهینه‌سازی و پایداری زمین را مطرح کردم که در قالب کتاب «زمین‌شناسی مهندسی پیشرفته» منتشر شده است. به‌نظر می‌رسد که طراحی جلد و بهره‌گیری از موضوعات به‌روز در انتخاب این کتاب موثر بوده است. معتقدم این اثر فراتر از بسیاری از منابع خارجی است.  
 
این مدرس دانشگاه درباره جایگاه ایران در علم مهندسی زمین‌شناسی ضمن اشاره به ویژگی‌های منحصر به فرد سرزمینی ایران گفت: دانش در رشته مهندسی زمین‌شناسی به‌ویژه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مطلوب است؛ در مجموع در حال حاضر در این بخش مشکل قابل توجهی وجود ندارد. برگزاری جشنواره‌هایی مانند جشنواره کتاب سال دانشگاهی نیز به‌‌عنوان یک عامل تشویق‌‌کننده در بهبود این وضعیت موثر است.
 
ارومیه‌ای ادامه داد: کتاب «زمین‌شناسی مهندسی پیشرفته» را انفرادی به رشته تحریر درآورده‌ام و پیش از این نیز در جشنواره هفته پژوهش سال 94 در دانشگاه تربیت مدرس به‌عنوان کتاب برتر معرفی شده بود. علاوه بر دانشجویان، متخصصان مشاور در حوزه زمین‌شناسی نیز می‌توانند مخاطب این کتاب باشند.

مترجم کتاب «زمین‌شناسی نجف» درباره لزوم توجه به تولید محتوای علمی برپایه تجربیات میدانی دانشمندان ایرانی اظهار کرد: به‌نظر می‌‌رسد که ظرفیت‌های بالایی در حوزه تجربی وجود دارد که می‌تواند مکتوب و به‌عبارت دیگر مستند‌سازی شود.
 
این نویسنده شایسته‌تقدیر در بیست و چهارمین دوره انتخاب کتاب سال دانشگاهی افزود: در حال حاضر تالیف کتابی با عنوان «کاربرد‌های زمین‌شناسی مهندسی در طرح‌های سد‌سازی» را در دست دارم. پیش از این نیز کتاب «زمین‌شناسی نجف» را ترجمه کرده بودم که از سوی انتشارات جمکران به بازار عرضه شده بود. مهندسان ایرانی در بخش بازسازی صحن حضرت فاطمه زهرا(س)‌ از این منبع استفاده کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها