جایزه نوبل شیمی 2015 به سه پژوهشکر آمریکایی-ترکیهای، سوئدی و آمریکایی رسید. عزیز سانجار، پاول مودریچ و توماس لیندال با تحقیقاتی که پیرامون ترمیم دی ان ای انجام دادهاند، مفتخر به دریافت این جایزه شدند. سانجار علاوه بر اینکه دانشمندی برجسته در حوزه ژنتیک است، نویسندهای پر کار نیز بهشمار میآید.
سانجار 69 ساله، لیندال 77 ساله و مودریچ 69 ساله به واسطه تحقیقاتی که در حوزه ترمیم آسیبهای دی ان ای و نگهداری اطلاعات ژنتیکی انجام دادهاند، بهعنوان برندگان این جایزه پرافتخار (هشتصد میلیون کرونی، حدود یک میلیون دلار آمریکا) معرفی شدند.
پروفسور عزیز سانجار متولد سال 1946 میلادی است. وی که در ترکیه به دنیا آمده تابعیت آمریکایی دارد. از پروفسور سانجر تاکنون 228 مقاله علمی و 33 کتاب (بیشتر در حوزه بیوشیمی) به چاپ رسیده که « A Study on Photoreactivating Enzyme»، «Handbook of Photosensory Receptors»و «Lehninger Principles of Biochemistry» از آنجمله است.
توماس لیندال، زاده 1938 میلادی در سوئد است. وی بیشتر به دلیل تحقیقاتی که در زمینه سرطان انجام میدهد شناخته شده است.«Carcinogenesis and DNA Repair»,«Genetic Instability in Cancer» و«Chromosome Damage and Repair » سه عنوان از تالیفات دکتر لیندال سوئدی است.
پاول مودریچ، دیگر برنده نوبل شیمی 2015، در سال 1946 در ایالت نیومکزیکو آمریکا بهدنیا آمده است. وی تحصیلاتش را در دانشگاه استنفورد به اتمام رسانده و سالهای زیادی است که در زمینه بازسازی دی ان ای تحقیق میکند. کتاب «Methods in Enzymology» مهمترین اثر منتشر شده از وی بهشمار میرود.
نظر شما