دوشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۱
کتاب «نوسازی و اصلاحات در ایران» روی میز منتقدان

کتاب «نوسازی و اصلاحات در ایران» فردا سه‌شنبه در خانه اندیشمندان علوم انسانی نقد و بررسی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کارگروه علوم سیاسی خانه اندیشمندان علوم انسانی نشست نقد و بررسی کتاب «نوسازی و اصلاحات در ایران» را با حضور احمد موثقی مولف کتاب و عضو هیات علمی دانشگاه تهران، محمدعلی حسینی‌زاده، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و رضا شیرزادی، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار می‌کند.

نویسنده در کتاب حاضر در پی پاسخگویی به این پرسش است که چرا كشور ما ایران علیرغم تجربه‌ بیش از یك قرن نوسازی و اصلاحات، نتوانسته به كشوری مدرن و توسعه یافته تبدیل شود؟ وی علت اصلی این امر را فقدان یك مبنای نظری روشن و چارچوب تئوریك منسجم می‌داند و معتقد است به جای محتوای عمیق و علمی فلسفی عام مدرنیته و نوسازی اساسی و ساختاری و همه‌جانبه، تغییرات اجتماعی تحت تاثیر یك نوع ایدئولوژی وارداتی نوسازی و توسعه‌ روی داده كه اگر چه جامعه‌ ایران را از حالت سنتی خارج ساخت ولی نتوانست آن را به جامعه‌ مدرن و توسعه‌یافته تبدیل كند.

حاملان و عاملان نوسازی نیز فاقد صلاحیت‌های لازم برای هدایت تغییرات اجتماعی به سمت توسعه بودند و در غیاب یك بورژوازی اصیل و سرمایه‌گذاری صنعتی و ملی، دولت نیز كارایی، كارآمدی، صلاحیت، مشروعیت، اقتدار و استقلال لازم را برای پیشبرد آگاهانه‌ تغییرات و صنعتی كردن كشور و تحقق دموكراسی و توسعه نداشت.

نظریه‌ اصلی پژوهش این است كه ضعف دولت مركزی، بحران عمیق اجتماعی و مداخلات خارجی یك بی‌ثباتی پایدار را به جای ثبات پایدار ـ كه برای توسعه ضروری است ـ در ایران به وجود آورده و موضوعاتی مانند چرخه‌ باطل بحران، اصلاحات ناموفق مقامات دولتی، تضعیف بیشتر دولت، اعتراضات و جنبش‌های اجتماعی و انقلابات ناموفق و ناتمام از نظر تحقق اهداف اصلاحی و رادیكال هجوم خارجی و تشدید تخریب و تعمیق بحران و عقب‌ماندگی از كاروان ترقی را تداوم بخشید.

كتاب از چهار بخش تشكیل شده است؛ در بخش نخست مبحث ادبیات نوسازی و مدرنیته مطرح شده است. در بخش دوم و سوم تجربه‌ نوسازی و اصلاحات در چهار دوره‌ قاجار (شامل دوره‌های عباس میرزا، قائم مقام آخوندزاده، مستشارالدوله و طالب اوف)، مشروطیت، پهلوی و جمهوری اسلامی بررسی شده است. بخش چهارم نیز به بررسی اندیشه‌های اصلاح‌طلبان دینی از عصر قاجار تا انقلاب اسلامی اختصاص دارد.

این نشست سه‌شنبه 5 خردادماه از ساعت 17 تا 19 در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها