سه‌شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۸:۲۹
باید جوایز ادبی مخصوص بانوان نویسنده و محقق افزایش پیدا کند

نشست نقد و بررسی جایزه پروین اعتصامی پیش از ظهر امروز در سالن کارنامه نشر بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد. کارشناسان حاضر در این نشست، ضمن تاکید بر گسترش حوزه‌های جایزه پروین اعتصامی، بر افزایش جوایز ادبی مخصوص بانوان نویسنده و پژوهشگر، در کشور تاکید کردند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست نقد و بررسی کارنامه جشنواره ادبی پروین اعتصامی پیش از ظهر امروز سه‌شنبه 22 اردیبهشت با حضور دکتر مریم حسینی، عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا، دکتر نجمه شبیری، عضو هیات علمی دانشکده ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبایی، سپیده خلیلی، روانشناس، مترجم، داستان‌نویس و منتقد ادبی و مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان، در سرای کارنامه نشر بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد.

جایزه پروین کیفیت آثار بانوان نویسنده را بالا برده است
نجمه شبیری در این نشست گفت: به منظور تقویت اهل قلم در حوزه ادبیات، جایزه دو سالانه پروین اعتصامی طراحی و نخستین دوره آن در 6 سال قبل برگزار شد. در این جایزه کلیه آثاری که از بانوان نویسنده منتشر شده، مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی افزود: من در تمامی دوره‌های این جایزه، به جز دوره قبل، داور بودم. از دوره دوم آثاری را که به دبیرخانه می‌رسید، همه را مطالعه می‌کردم و بر اساس همین تجربه می‌گویم که این جایزه در رشد سطح کیفی بانوان داستان‌نویس تاثیر بسیاری گذاشته است. این مساله نشان می‌دهد که این جایزه راه خود را پیدا کرده بود. حتی پس از برگزاری دوره پنجم قرار شد تا از بانوان داستان‌نویس ساکن در خارج از کشور که برای جشنواره اثر فرستاده بودند، دعوت شود که این جایزه تعطیل شد.

شبیری در ادامه با انتقاد از وقفه به وجود آمده در روند برگزاری جایزه پروین گفت: جایزه پروین اهمیت خاص خود را پیدا کرده بود اما متاسفانه این اتفاق برای آن افتاد. این وقفه در روند برگزاری حتی اگر سال‌های بعد جشنواره ادامه پیدا کند، برای زنان ایران بسیار بد است. البته یک واقعیت ناخوشایند متاسفانه در جامعه ما وجود دارد؛ علت اینکه خانم‌ها در جامعه ما پست‌های مهم را قبول نمی‌کنند این است که همیشه زیر ذره بین هستند. همین شوخی‌هایی که برای رانندگی زن‌ها وجود دارد، برای باقی کارها هم رخ می‌دهد. ای کاش جایزه پروین دوباره شروع شود تا خانم‌ها به آن خودباوری که خواستارش هستند برسند و بیشتر کار فرهنگی بکنند.

جایزه پروین اعتصامی باید گسترش پیدا کند
مریم حسینی نیز در این نشست گفت: من در جایزه پروین داور حوزه‌ نقد بودم و همه کتاب‌های این حوزه چه تالیف و چه ترجمه را مطالعه کردم. اعتقاد من بر این است که برپایی یک جایزه ادبی اختصاصی برای زنان ایران بسیار لازم است. بنابراین پیشنهاد می‌کنم که جایزه پروین باید گسترش پیدا کند و نه اینکه تعطیل شود.

وی افزود: من برای اینکه بدانم آیا در کشورهای دیگر هم جایزه‌ ادبی اختصاصی برای خانم‌ها وجود دارد یا خیر، جست‌وجوی بسیار کردم و نتایج این جست‌وجو برای من بسیار جالب بود. لازم است بیان کنم که کشورهای جهان اول مانند استرالیا، کانادا، انگلستان و... عموما جایزه داستان نویسی مخصوص زنان دارند. به عنوان مثال یکی از مهم‌ترین جوایز ادبی انگلستان جایزه «بیلی» است که صرفا زنان نویسنده می‌توانند در آن شرکت کنند. بسیاری از نویسندگان مشهور زن یا این جایزه را گرفته و یا نامزد این جایزه بودند. یکی از نویسندگانی مشهوری که در سه دوره نامزد این جایزه بوده مارگارت اتوود است.

 عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا (س) همچنین اظهار کرد: برپایی این جوایز در آن کشورها باعث رشد کیفی و کمی داستان نویسان زن و همچنین رشد و باروری جریان‌های نقد ادبی بوده است. برای بررسی کیفیت این جشنواره‌ها مسئولان برگزاری از بسیاری از نویسندگان برگزیده در این جشنواره پرسیدند که آیا باید چنین جایزه‌ای وجود داشته باشد یا خیر؟ که همه این نویسندگان برگزاری این جشنواره‌ها را تایید کردند.

حسینی در ادامه با طرح یک سوال درباره مقایسه امکانات موجود برای زنان و مردان در جامعه گفت: سوال مهمی که درباره برگزاری جشنواره‌های اختصاصی مطرح می‌شود این است که آیا در کشور ما امکانات برای زنان و مردان نویسنده به طور یکسان وجود دارد که ما در جوایز فرقی میان نویسندگان زن و مرد نگذاریم و همه را با هم داوری کنیم؟‌یقینا اینگونه نیست. بر این اساس جایزه پروین حتما می‌تواند در رشد کیفی آثار داستان‌نویسان و پژوهشگران زن تاثیر مثبت داشته باشد و بنابراین نه تنها باید این جایزه را گسترش داد بلکه باید جشنواره‌های مشابه دیگری نیز طراحی کرد.

 جایزه پروین تعطیل نشده است
مهدی قزلی مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان نیز در این نشست گفت: ششمین دوره جایزه ادبی پروین اعتصامی قرار بود در سال 1393 برگزار شود، اما چون در این سال نهاد برگزاری این جشنواره از خانه کتاب به بنیاد شعر و ادبیات داستانی منتقل شد، مشکلاتی برای بنیاد پیش آمد.

وی همچنین اضافه کرد: در سال گذشته برگزاری جایزه جلال آل احمد نیز به بنیاد سپرده شده بود و ما در آن سال مشغول برگزاری این جایزه بودیم و به همین دلیل تصمیم گرفتیم که برگزاری جایزه پروین را به امسال موکول کنیم. بنابراین جایزه پروین تعطیل نشده و فقط در برگزاری دوره جدید آن وقفه‌ای به وجود آمده است.
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها