فدایی: کتابخانه ملی همان فیپای سابق را با سرعتی بیشتر ارائه دهد/ مهمترین بخشهای فهرست نویسی در «فیپای مختصر» وجود ندارد
دکتر غلامرضا فدائی، رئیس سابق دانشکده کتابداری دانشگاه تهران در واکنش به اجرای طرح «فیپای مختصر» گفت: توصیه میکنم کتابخانه ملی تمهیداتی بیندیشد که همان فیپای سابق را با سرعت بیشتری ارائه دهد و فیپا مختصر بودن با نبودش هیچ فرقی نمیکند؛ چراکه فهرست نویسی تحلیلی و شماره رده بندی مهمترین بخش فیپا است که در «فیپای مختصر» وجود ندارد.
وی با اشاره به برخی مشکلات این طرح گفت: اگر بخواهیم دسترسی به اطلاعات اساسی و لازم کتاب را به مراجعه به سیستمهای اینترنتی بسپاریم، مشمول مسائل و مشکلات دیگری خواهد شد که آیا افراد به منابع اینترنتی مراجعه میکنند یا خیر، آیا سیستمهای اینترنتی در دسترس همگان و همه مناطق است یا خیر و نظایر این مسایل و گذشته از این کاربر هم باید زمان مضاعفی را برای دستیابی به این اطلاعات صرف کند.
رئیس سابق دانشکده کتابداری دانشگاه تهران تصریح کرد: به نظر من هدف اصلی فیپا این نبوده و نباید به این صورت باشد و وظیفه کتابخانه ملی این است که هرچه سریعتر این کار را انجام دهد و در غیر این صورت من بیم این را دارم که به بهانه سرعت بخشیدن به صدور فیپا، فهرست نویسی تحلیلی کتابها در اولویتهای آخر قرار گیرد.
وی افزود: البته ممکن است که کتابخانه ملی از این کار دو هدف را دنبال می کرده، یکی اینکه با ثبت کتابها، از کتابها منتشر شده در کشور اطلاع پیدا کند، و هم اینکه به فهرست نویسی کتاب کمک کند؛ با این طرح ممکن است که مقصود اول عملی شود و کتابخانه ملی از انتشار همه کتابها اطلاع کامل پیدا میکند؛ اما هدف دوم که در حد هدف اول اهمیت دارد، محقق نخواهد شد.
فدایی با اشاره به اهداف صدور فیپا گفت: صدور فیپا برای این است که کاربر و کتابخانههایی که یک کتاب را دریافت میکنند به فهرست تحلیلی کتاب دسترسی داشته باشند و دیگر نیاز نباشد که دوباره با صرف وقت بسیار، برای دستیابی به این اطلاعات افرادی را بکار بگیرند که دوباره به سایت کتابخانه ملی مراجعه کنند؛ به نظر من تبعات خوبی ندارد.
این استاد علوم اطلاعات و دانششناسی تصریح کرد: توصیه می کنم کتابخانه ملی تمهیداتی بیندیشد که همین فیپای سابق را با سرعت بیشتری ارائه دهد، چراکه این فیپای مختصر بودنش به نبودش هیچ فرقی نمی کند و این فیپای مختصر را هر کسی حتی خود ناشر هم میتواند انجام دهد.
وی ادامه داد: اصلا فیپا به معنی فهرست نویسی قبل از انتشار است و معنای آن تنها فهرست نویسی توصیفی نیست، بلکه معنای آن کل فهرستنویسی است؛ یعنی هم توصیفی و هم تحلیلی. اما آن چیزی که در فیپا مهم است همان فهرست نویسی تحلیلی و شماره رده بندی است که در «فیپای مختصر» وجود ندارد. فیپا باید کار فهرست نویسی منطقهای را آسان کند و اگر این امر محقق نشود نقض قرض خواهد بود.
فدایی در پایان تأکید کرد: شکل درست صدور فیپا این است که کتابخانه ملی همان شکل سابق را به شکلی سریعتر انجام دهد و با بکارگیری نیروی بیشتر این وظیفه مهم را به انجام برساند و بطور کلی صدور فیپا به همان شکل سابق بسیار بهتر از انجام نصفه و نیمه آن است.
نظر شما