چهارشنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱:۴۰
مناسبات یک جامعه در قالب طنز

ابراهیم حسن بیگی نامی آشنا در حوزه ادبیات داستانی و نقد است. این نویسنده و منتقد در رمان «عالی جناب شهردار» با استفاده از زبانی طنز، مناسبات اجتماعی جهان پیرامون خود را به تصویر کشیده است.

 خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- طنز به کاررفته در رمان مجموعه عالی جناب شهردار، طنزی تلخ است که مشکلات و مصائب یک بخش ازطبقه اجتماعی را به زبانی همه فهم روایت کرده‌است. هنر حسن بیگی در این است که بخشی از واقعیت‌ها را با چنان ساختاری عرضه کرده که مخاطب را آزار نمی دهد بلکه سعی می‌کند پابه پای نویسنده به اجزای تاریک- روشن کاستی‌ها و دلایلشان سرک بکشد.

نویسنده درهر بیست و دو فصل این اثر توانسته تا حدی قابل قبول، خواننده‌اش را راضی نگه دارد زیرا زبان و لحن روایت و همچنین چگونگی انتخاب فکرهای داستانی بر اساس اسلوب وچهارچوب‌های منطقی به کاررفته‌اند. خواننده با خواندن هرکدام از فصل‌های این مجموعه با شخصیت‌هایی مواجه است که وجهی خاکستری دارند  و برعکس کارهای دیگر این نویسنده مفهوم خیر مطلق یا شر مطلق را بازتاب نمی‌دهند. این تغییر نوع نگرش باعث شده که اعتماد مخاطب به یک نویسنده افزون شود و با رغبت بیشتری به سراغ کتاب‌های بعدی برود.

گرچه بسیاری از صحنه‌های این کار به دلیل نثر و طنزی گزنده، خواننده را به یاد داستان‌های«عزیز نسین» نویسنده اهل کشور ترکیه می‌اندازند اما ظرفیت‌های معنایی اثر درکنار فرم‌های غیر تکراری از این رمان، رمانی خواندنی ساخته‌است. رمانی که بسیاری از شخصیت‌هایش به شکلی نامحسوس در ذهن خواننده حک می‌شوند.

یکی از ترفندهای موثر نویسنده در این رمان، انتخاب فصل‌های کوتاه و پر کشش است، فصل‌بندی ها به شکلی تنظیم شده‌اند که مخاطب بدون احساس خستگی با شوق تمام به سراغ ادامه ماجرا می‌رود. رمان عالی جناب شهردار رمانی است که علاوه براثبات قابلیت‌های بالای یک نویسنده، سعی دارد که با ساده کردن موضوعات و خلق لحظات طنز، فاصله بین مخاطب وکتاب را کمتر کند:«البته  وقتی عالیجناب شهردار برای اولین بار متن سخنرانی‌اش را از دوست خیاط‌ش گرفت و خواند، چندبار با اشاره به وعده‌هایی که در متن سخنرانی قید شده بود، از دوستش پرسیده بود که آیا چنین چیزی امکانپذیر است و یا  فقط یک سخنرانی تشریفاتی محسوب می‌شود؟ که دوست خیاط‌ش گفته بود به تمام آنچه نوشته‌ام اعتقاد دارم و ما باید به کمک هم به این وعده‌ها عمل کنیم و ما می‌توانیم تحول بزرگی در شهر به وجود آوریم...»

شخصیت مرموز خیاط در این رمان، شخصیتی چند لایه است که به تمام زوایای مشکلات شهر اشراف دارد. او که هم در بین مردم عادی محبوبیت دارد و هم در میان مقامات دارای اسم و رسمی است، هم متن سخنرانی شهردار را می‌نویسد و هم به مناسبت هر اتفاق لباسی تازه طراحی می‌کند. این شخصیت که یکی از شخصیت‌های به یاد ماندنی رمان حسن بیگی‌است گاهی در کسوت یک متفکر ظاهر می‌شود و گاه به عنوان یک فرد عادی در اجتماع.
نکته طنز قضیه این است که شهردار به دلیل عدم حضور در جامعه، متن‌های سخنرانی را با شک و دو دلی می‌خواند و خواسته‌های مردم را فقط ازجهت کسب نام برای خود از طریق تریبون‌های رسمی به رسمیت می‌شناسد.

رمان«عالی جناب شهردار» در شمارگان 2200 نسخه و قیمت 8000تومان از سوی انتشارات نیستان عرضه شده‌است.
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها