سه‌شنبه ۲ دی ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۵
نویسنده 7 کتاب درباره امام رضا(ع) پاسخ داد: زوایای مغفول‌مانده و نگارش‌های برتر حیات رضوی کدامند؟

محمدباقر پورامینی، مؤلف 7 اثر با موضوع امام رضا (ع) با اشاره به این که شیعیان عصر آن حضرت از جنبه اخلاقی و فرهنگی حرف اول را می‌زدند، پیشنهاد می‌کند که با الهام از معارف رضوی تعریفی از شیعه طراز ارائه کنیم. او در این گفت‌وگو بهترین نگارش‌ها با موضوع امام هشتم (ع) را معرفی کرد.

حجت‌الاسلام محمدباقر پورامینی، یکی از نویسندگان و محققان پرکار با موضوع امام رضا (ع) است. به‌ گونه‌ای که در سال 1393 چندین اثر از وی با همین موضوع چاپ یا تجدید چاپ شده است. از میان آثار او می‌توان به «چهره‌ها و روزها: روايت‌هاي تاريخي در نگاه امام رضا (ع)»، «وصف آفتاب: ولادت تا شهادت امام رضا (ع)»، «بیست سال امامت: نگاهی به دوران امامت امام رضا (ع)»، «سلوك سياسي: سيره سياسي امام رضا (ع)»، «منزلت زيارت: ويژگي‌ها و آداب زيارت امام رضا (ع)»، «سبك زندگي: منشور زندگي در منظر امام رضا (ع)» و «حيات علمي: دانش و دانش‌گستري امام رضا (ع)» اشاره کرد.

این نویسنده در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) با اشاره به زوایای مغفول‌مانده از ابعاد مختلف زندگی امام رضا (ع) در آثار تألیفی و تحقیقی گفت: در ارتباط با امام رضا (ع) به‌خصوص به زبان فارسی، فعالیت‌های تألیفی متعدد و گسترده‌ای انجام یافته است اما موضوع‌هایی در این زمینه مورد غفلت است. شاید به‌‌ نوعی اقتضای زمان می‌طلبد که برخی از نویسندگان به بعضی از موضوع‌ها بیشتر توجه کنند. به‌ صورت مصداقی موضوع اولی که می‌تواند ایده‌ای برای نویسندگان باشد، بحث «شیعه طراز» است. شیعیان اگر چه از بعد سیاسی در عصر امام رضا (ع) تحت فشار بودند اما از جنبه اخلاقی و فرهنگی حرف اول را می‌زدند. امام هم در تثبیت، تقویت و هدایت این پایگاه بیشترین تلاش را داشت و شاگردان خوبی را برای هدایت شیعیان پرورش داد.
 
او افزود: امروزه با توجه به شکوه تشیع باید با الهام از معارف رضوی تعریفی از شیعه طراز ارائه کنیم که مکتب شیعه در ساحت‌های مختلف داخلی و بین‌المللی، درون‌مذهبی و برون‌مذهبی و همچنین نوع تعامل با سایر مذاهب چه رفتاری را باید انجام دهد.
 
این مؤلف، بحث مکتب کلامی امام رضا (ع) را دومین موضوع قابل توجه برای نگارش اثر درباره امام هشتم (ع) دانست و گفت: در این زمینه روش فهم، تبیین و دفاع از دین می‌تواند مورد توجه باشد. به‌خصوص در حوزه مسائل خداشناسی، موضوع‌های راهنماشناسی و نوع مواجهه با فرقه‌ها و نحله‌های انحرافی می‌تواند ذیل مکتب کلامی امام رضا (ع) قرار بگیرد و به تعبیری کلام شیعه در نگاه امام رضا (ع) به‌درستی تبیین شود.
 
او ادامه داد: ایده سوم بحث مدیریت خانواده است. مباحثی چون مادری، همسری، حفظ کانون خانواده، گسترش رفاه و توسعه خانواده و به‌خصوص موضوع اقتصاد خانواده ذیل این موضوع قرار می‌گیرد. امام رضا (ع) کار و تلاش برای اقتصاد خانواده را ارزشی جهادگونه تلقی می‌کرد. طبیعی است که تبیین این موضوع از منظر امام رضا (ع) می‌تواند موضوع مناسبی برای کار مستقل باشد.

 
نویسنده کتاب «سبك زندگي: منشور زندگي در منظر امام رضا (ع)» افزود: موضوع دیگر، آینده‌پژوهی با الهام از معارف رضوی است. ما باید آینده‌های محتمل را بررسی کنیم و برای رسیدن به آینده مطلوب و تعریف راه‌های رسیدن به این فعالیت، یک کار دقیق علمی را انجام دهیم. امروزه آینده‌پژوهی، دانشی بسیار گسترده‌ است که دانشمندانی متعدد در زمینه آن فعالیت می‌کنند. ما با توجه به معارف موجود و میراثی که از امام رضا (ع) داریم، می‌توانیم آینده مطلوبمان را ترسیم کنیم.
 
حجت الاسلام محمدباقر پورامینی در ادامه با اشاره به این نکته که در آثار و کارهای پژوهشی خود بیشترین استفاده را از کتاب «عیون الاخبار الرضا» نوشته مرحوم شیخ صدوق کرده است که نیاز به ترجمه روانی دارد، درباره کتاب‌های خوبی که درباره امام رضا (ع) نوشته شده‌اند گفت: الحمدلله در این زمینه بزرگانی پیشقدم بوده‌اند و کارهای متعددی انجام شده است. کتاب «مسند امام رضا (ع)» نوشته مرحوم عطاردی اثر بسیار خوبی است که ترجمه مناسبی از آن باید صورت بگیرد. مرحوم آیت‌الله باقر شریف قُرشی از فرزانگانی است که کتابی علمی و دقیق  با عنوان «حياة الامام الرضا (ع)» در این زمینه نوشته است که ترجمه خوبی هم دارد. بخش مربوط به امام رضا (ع) از کتاب «انسان 250 ساله» نوشته مقام معظم رهبری نیز از آثار قابل توجه در این زمینه به حساب می‌آید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها