سه‌شنبه ۹ دی ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۶
چرا کتاب‌های دینی ویژه افراد غیردینی تولید نمی‌شود؟ / کمبود آثار باکیفیت و ماندگار در حوزه دین

حجت‌الاسلام محمدرضا زائری، مدیر مسئول انتشارات خیمه، می‌گوید که کتاب‌های دینی ما عمدتاً ناظر به مخاطب دینی هستند و ذائقه و سلایق مخاطبان غیرمذهبی را در برنمی‌گیرند. به گفته وی، کتاب‌هایی در این حوزه که ناظر به نیاز و علائق مخاطب غیردینی باشد، کم داریم.

مدیر مسئول انتشارات خیمه در گفت‌‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در پاسخ به این سؤال که گفته می‌شود میزان شمارگان کتاب‌های دینی در سال جاری نسبت به سال‌های قبل کاهش داشته است، اظهار کرد: استنباط من این است که چنین موضوعی صادق نیست. در سال‌های قبل مرسوم بود که در آمار سرانه مطالعه، کتاب‌های قرائت قرآن و دعا نیز محاسبه می‌شد. بنابراین اگر پیش از این مطالعه قرآن و ادعیه را جزو سرانه مطالعه حساب می‌کردیم، اکنون نیز باید میزان چاپ کتاب‌های ادعیه و قرآن را در میزان شمارگان کتاب‌های دینی دخیل بدانیم. با این نگاه به نظر من شمارگان کتاب‌های دینی کاهشی نداشته است.

وی ادامه داد: به همین دلیل، نگرانی درباره کاهش شمارگان کتاب‌های دینی، شدید نیست. همچنین به نگرانی از کم‌توجهی رسانه‌ها نسبت به کتاب‌های دینی معتقد نیستم، زیرا در طول سال، در مناسبت‌هایی مانند ماه مبارک رمضان و محرم، کتاب‌های دینی از رسانه‌‌ها و رسانه ملی معرفی می‌شود.
 
حجت‌الاسلام زائری افزود: اما از یک نکته نگران هستم و آن این که کتاب‌های باکیفیت و ماندگار در حوزه دین کم است. از سوی دیگر ما کتاب‌هایی در این حوزه که ناظر به نیاز و علایق مخاطب باشد، کم داریم. برای این باید علاج و تدبیری صورت بگیرد اما در کل، وضعیت نشر دینی در کشور وضعیت قابل دفاعی است و ناشران مطمئن و معتبری وجود دارند، هر چند ممکن است تولیدات با زندگی مردم و نیازشان فاصله داشته باشد.
 
وی با بیان این‌ که بسیاری از مخاطبان که شاید مخاطب کتاب‌های دینی نباشند، سراغ کتاب‌های دینی می‌روند، گفت: اگر کتاب‌های دینی با زبان خودشان و جذابیت‌های لازم ارائه شوند و دغدغه و مساله این نوع مخاطبان در آن وجود داشته باشد، استقبال از این آثار هم وجود خواهد داشت.
 
به گفته مدیر مسئول انتشارات خیمه،ما در نمایشگاه کتاب، مخاطبانی را می‌دیدیم که ظاهرشان علاقه به کتاب‌های مذهبی را نشان نمی‌داد، اما از من سراغ کتاب‌هایی را می‌گرفتند که به سوالات آنها درباره شبهات پاسخ بگوید.

وی تاکید کرد: متأسفانه خلأهایی وجود دارد و نمی‌شود آن را انکار کرد. کتاب‌های دینی ما عمدتاً تنها ناظر به مخاطب دینی هستند و نمی‌توان آن را انکار کرد. به طور مثال در حوزه حجاب کمتر کتابی داریم که برای مخاطب بی‌حجاب نوشته شده باشد یا در ماه مبارک رمضان کتابی منتشر شود برای کسی که روزه نمی‌گیرد یا کتابی تولید کنیم برای کسی که نماز نمی‌خواند.
 
وی تاکید کرد: این خلأ، به تربیت نیروی متخصص نیاز دارد. برای این‌گونه مخاطب، کتاب نوشتن مهارت خاصی می‌خواهد که نیازمند تخصص است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها