بررسی کارکرد سلسله نشستهای تاریخ شفاهی کتاب
حدادی: بازگرداندن ارزشهای کاری به ناشران قدیمی درمان بیاعتمادی فرهنگی است
سلسله نشستهای تاریخ شفاهی ایران از سه هفته گذشته با حضور مدیران انتشاراتيهايي چون «طهوری»، «معین» و «جاویدان» در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار مي شود. نصرالله حدادی، کارشناس این سلسله نشستها معتقد است: برگزاری نشستهایی از این دست در بازگرداندن ارزشهای کاری به ناشران قدیمی مؤثر است و میتواند بیاعتمادی فرهنگی را درمان کند.
وی با اشاره به اینکه، دو ناشر دعوت شده به این نشستها طی دو هفته گذشته، از ناشران قدیمی و باسابقه هستند اظهار کرد: بسیاری از ناشران باسابقه و قدیمی در سالهای اخیر دلسرد شده و حتی به تعطیل کردن نشر خود اقدام کردهاند.
طهوری و 300 عنوان کتاب در ویترین
حدادی با اشاره به کمرنگ شدن فعالیت برخی از ناشران قدیمی گفت: انتشارات طهوری، از جمله ناشران باسابقهای است که متاسفانه در سالهای اخیر آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته و این امر تا جایی پیش رفت که به تعطیل شدن کتابفروشی طهوری انجامید.
این نویسنده، با اشاره به اینکه کتابفروشیطهوری از جمله کتابفروشیهایی بوده که بیش از 300 عنوان کتاب را در ویترین خود جای میداده است گفت: کتابفروشی طهوری در کنار دو، سه کتابفروشی دیگر در خیابان انقلاب و مقابل دانشگاه است که تنها کتاب به مخاطبان خود عرضه میکردند و مانند سایر کتابفروشیها کتابهای کمکدرسی نمیفروخت.
حدادی با بیان اینکه متاسفانه «طهوری» کتابفروشی خود را به یکی از ناشران بزرگ کتابهای کمکدرسی فروخته است گفت: با این نشستها میتوان به این ناشران دلگرمی داد و ارزشهای به تاراج رفته در گذر زمان را به آنها برگرداند.
سن و سابقه دو عامل مهم در دعوت ناشران
وی در پاسخ به این سوال که «ملاک انتخاب ناشران برای حضور در این نشستها و تجلیل از آنها چیست؟» گفت: در برگزاری این نشست و دعوت از ناشران دو عامل سن مدیران مسئول و مدت زمان فعالیت که باید بیش از سی سال باشد، در نظر گرفته شده است.
این تهرانپژوه ادامه داد: البته در نظر گرفتن ملاکی مانند سن ناشران که بین 60 تا 80 است، مشکلاتی را نیز دارد که از جمله آنها بیماری ناشران و مشكل فراموشی آنها است.
وی با اشاره به اینکه در دولتهای متفاوتی که بر سرکار آمدهاند، تنها برخی از ناشران مورد توجه قرار گرفتند، عنوان کرد: در این نشستها جهت گیری برای انتخاب ناشران و تجلیل از آنها برداشته و نگاهها برای دعوت و تجلیل بسیط شده است.
اعتماد از دست رفته را برمیگردانیم
این کارشناس در پاسخ به سوالی درباره چشمانداز این سلسله نشستها گفت: افق آینده نشستهای تاریخ شفاهی کتاب درخشان است، زیرا ناشرانی که به این نشستها دعوت میشوند خاطرات خوبی از دوران فعالیت خود عنوان میکنند که البته در کنار مرور خاطرات متوجه شدم که وضعیت نشر در کشور بسیار فجیع بوده و ناشران از حمایت در تولیدات خود برخوردار نبودهاند.
وی در ادامه اظهار کرد: در این نشستها علاوه بر بیان خاطرات ناشران، وضعیت نشر امروز کشور نیز بررسی میشود. اعتقاد دارم دوران سیاه و وحشتناکی در هشت سال گذشته بر نشر کشور سایه انداخته و فضای بسته آن زمان بسیاری از کاربلدان نشر را به کنج عزلت کشانده بود، در نتیجه این نشستها سعی دارد اعتماد از دست رفته به فرهنگ را به آن بازگرداند.
حدادی با بیان اینکه قرار بر این است در روزهای شنبه هر ماه نشستهای قبلی بررسی شود، اظهار كرد: در این نشستها ایرادات و نقاط قوت و ضعف نشستها بررسی میشود.
سلسله نشستهای تاریخ شفاهی کتاب هر هفته با حضور ناشران باسابقه در محل سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار میشود.
نظر شما