دوشنبه ۱۷ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۰
انتشار جدیدترین تالیفات ابوالقاسم اسماعیل‌پور در حوزه اسطوره‌شناسی

«اساطیر جهان» اثر ابوالقاسم اسماعیل پور، مترجم و محقق پرکار و پیشکسوت حوزه اسطوره‌شناسی منتشر شد. این مولف همچنین کتاب‌های «چشمه‌های بیدار» و «ترانه‌های مازندرانی» را نیز در نوبت نشر دارد.

ابوالقاسم اسماعیل‌پور در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: آخرین کتاب من با عنوان «اساطیر جهان» چند ماه پیش از سوی نشر چشمه منتشر شد. این کتاب شامل معرفی و تحلیل اسطوره‌های ملل مختلف از جمله ایران، هند، بین‌النهرین، مصر، یونان، اسطوره‌های سرخپوستان و اساطیر آفریقا، آمریکای مرکزی و جنوبی است. 

وی افزود: این کتاب 250 صفحه دارد و  به صورت تمام رنگی و مصور منتشر شده است. تلاش کردم از هر کشوری که اسطوره‌هایش را شرح داده‌ام حتما تصاویر و عکس‌های مرتبط با آن نیز در کنارش باشد. 

اسماعیل‌پور همچنین درباره طیف مخاطب کتاب «اساطیر جهان» گفت: این کتاب طیف مخاطب متعددی از جمله علاقه‌مندان و مخاطبان حوزه دین و تاریخ ادیان، مخاطبان حوزه‌های ادبیات و هنر و... را در بر دارد. اسطوره‌شناسی امروز، علمی تازه است و به شناخت هویت‌های ملی، مذهبی، بومی و سنتی کمک می‌رساند. بر این اساس اقشار مختلف جامعه، مخاطب بالقوه این کتاب هستند. 

این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه به کتاب‌های در نوبت انتشار خود اشاره کرد و گفت: دو کتاب جدید نیز در نوبت نشر دارم. یکی از این کتاب‌ها «چشمه‌های بیدار» است که درباره اسطوره‌های ایرانی و نقد و بررسی مضامین ادبی مستتر در آنهاست. 

وی اظهار کرد: «چشمه‌های بیدار» در چند بخش مختلف تنظیم و تدوین شده است. بخش اول شامل تعریف اسطوره‌شناسی، مکاتب اسطوره‌شناسی و جایگاه این علم در دنیاست. در بخش‌های بعدی کتاب نیز هرکدام از اسطوره‌های ایرانی اعم از کیخسرو، جمشید، اسطوره سیمرغ و ... بر اساس مکاتب اسطوره‌شناسی تحلیل می‌شوند. به نظر من ضرورت دارد كه دلایل مذهبی، فلسفی، اجتماعی، فرهنگی و روانشناختی اساطیر ایرانی را برای جوان‌ها تبیین كنيم. این کتاب را انتشارات هیرمند منتشر می‌کند. 

اسماعیل‌پور درباره دیگر کتاب در نوبت انتشار خود گفت: کتاب دیگر در نوبت انتشار من درباره ترانه‌های مازندرانی است. این اثر شامل 500 ترانه و دوبیتی محلی با ترجمه و آوانویسی من است. دیگر مطالب این کتاب نیز تفسیر و تحلیل تاریخ سرزمین مازندران و فرهنگ عامه این بخش از ایران است. 

این محقق و مترجم حوزه اسطوره و تاریخ ادیان در توضیح بیشتر مباحث کتاب ترانه‌ها اشاره کرد: 200 ترانه این کتاب سروده امیر پازواری ـ‌ـ شاعر مازندرانی قرن دهم هجری ــ به زبان طبری است. من برای تکمیل این کتاب 250 ترانه از مادربزرگم و دو بانوی مسن در حدود 90 ساله ضبط کردم که تاکنون مکتوب نشده بودند. بخش آخر این کتاب نیز واژه‌نامه مازندرانی است. این ترانه‌ها جز آنکه در حوزه فرهنگ عامه و فولکلور حایز اهمیت هستند ارزش‌های والایی نیز در حوزه زبان‌شناسی دارند. ناشر این کتاب انتشارات رسانش است. 

اسماعیل‌پور در پایان گفت: انتشارات هیرمند همچنین کتاب «اسطوره های آفرینش در کیش مانی: با گفتاری در عرفان مانوی» را تجدید چاپ می‌کند. 

ابوالقاسم اسماعیل پور مدرک دکترای فرهنگ و زبان‌های باستانی از دانشگاه تهران دارد و اکنون به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاه شهید بهشتی مشغول به تدریس است. اسماعیل پور  از سال 2013 به عنوان استاد مدعو بخش ایرانشناسی دانشگاه دولتی مسکو به تدریس و پژوهش اشتغال دارد. 

«اسطوره آفرینش در آیین مانی»، «اسطوره، بیان نمادین» و «زیر آسمانه‌های نور» نام شماری از تالیفات و همچنین «اساطیر آشور و بابل»، «اساطیر یونان»، «اساطیر مصر»، «بهشت و دوزخ در اساطیر بین النهرین» همه از تالیفات ف. ژیران، «آیین گنوسی و مانوی» گروه مولفان، ویراسته میرچا الیاده، «دانشنامه‌ اساطیر جهان» رِکس وارنر و «زبور مانوی» س. ر. س. آلبری، نام شماری از ترجمه‌های منتشرشده اسماعیل‌پور است. 

همچنین تعدادی از کتاب‌های زنده‌یاد مهرداد بهار با ویرایش اسماعیل‌پور منتشر شده‌اند. از این میان می‌توان به «ادیان آسیایی» و «از اسطوره تا تاریخ» اشاره کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها