به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست «زيستن در محيط زيست» با هدف بررسی آسیبهای زيستمحيطی ناشی از گردشگری، عصر جمعه (23خردادماه) با حضور محسن ادیب، مدیر پایگاه اینترنتی کویرها و بیابانهای ایران، اشکان هدایتی و کیان بابازاده از اعضای گروه تحقیقاتی ـ گردشگری کویرها و بيابانهای ایران، در فروشگاه مرکزی موسسه شهر کتاب برگزار شد.
ادیب، درابتدای این نشست درباره طبیعتگردی پایدار و پایگاه اینترنتی «کویرها و بيابانهای ایران» گفت: این پایگاه که شامل بخشهای حیات وحش، عرصههای طبیعی مانند دشتها و عرصههای جنگلی، فرهنگهای مناطق مختلف کویری و آموزش زندگی در شرایط سخت است، در سال 1384 با هدف آموزش در این عرصهها ایجاد شد.
وی با اشاره به اهمیت توجه به فرهنگسازی در پیشگیری از آسیب به محیط زیست افزود: با رشد پدیده طبیعتگردی و گردشگری، مولفههای بسیاری باید برای پیشگیری از آسیب به طبیعت با فرهنگسازی از طریق رسانهها، کتاب و بسیاری راههای دیگر آموزش داده شود.
اخلاق زیستمحیطی زیربنای توسعه پایدار
در ادامه این نشست اشکان هدایتی گفت: امروزه موضوع حفاظت از محیط زیست از سوی انجمنها و سازمانهای بینالمللی مورد توجه قرار گرفته است.
عضو گروه تحقیقاتی ـ گردشگری کویرها و بيابانهای ایران، با اشاره به تعریف سازمان ملل از محیط زیست افزود: در سال 2009 اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیط زیست (IUCN) تعریف جدیدی از واژه محیط زیست ارایه داد که براساس آن حفاظت از محیط زیست یعنی مدیریت استفاده از ذخایر زیستکره با هدف بهرهگیری از منابع برای نسل امروز و حفظ آن برای نسلهای آینده.
وی در ادامه اظهار کرد: حفاظت در سه بخش تقسیم شده که شامل ممنوعیت ورود و استفاده از پارکهای حفاظت شده، استفاده پایدار که براساس یک فهرست صورت میگیرد، مانند اینکه چه باید کرد چه نباید کرد و احیا بازیافت و جبران آسیبهای وارده به محیط زیست است.
به اخلاق زیستمحیطی در کشور نیازمندیم
هدایتی با اشاره به دیدگاههای جهانی درباره حفظ محیط زیست گفت: در کتاب «آموزش برای آینده پایدار» بر اخلاق زیستمحیطی برای تحقق توسعه پایدار تاکید شده است، مقولهای که امروز در ایران به آن نیازمندیم. اخلاق زیستمحیطی به رابطه دو طرفه انسان و محیط تاکید دارد.
این محقق محیط زیست ادامه داد: استفاده پایدار انسان از طبیعت به سه حق اساسی انسان یعنی زندگی، سلامت و غذا اشاره دارد. رعایت نکردن مباحث زیستمحیطی برای زمین کهن، از اهمیت کمتری نسبت به انسان برخوردار است، چراکه زمین میتواند در طی چند هزارسال خود را دوباره احیا کند.
وی افزود: حفظ زمین با هزاران راهی که از سوی انجمنهای حافظ محیط زیست یا سازمان ملل مانند پدیده «اکو توریسم» ارایه میشود، ممکن است.
لزوم آموزش آداب حرفهای رفتار با محیط زیست
کیان بابازاده نیز در این نشست تخصصی با اشاره به فقر آموزش درباره اهمیت حفاظت از محیط زیست اظهار کرد: منابع محیط زیست امروز با اهمیتتر از منایع نفتی ماست. ایران همچنان در زمینه وجود گربهسانان در دنیا رکوردار است. باید آداب رفتار حرفهای با محیط زیست از روشهای مختلف از جمله تالیف و ترجمه و انتشار کتابهای تخصصی در این زمینه آموزش داده شود. «اکو توریسم» یکی از ابزارهای نحوه استفاده و دیدن از محیط زیست است که باید در منابع علمی این حوزه تشریح و به آن پرداخته شود.
عضو گروه تحقیقاتی ـ گردشگری کویرها و بيابانهای ایران، با اشاره به رفتارهای غلط توریسم در ایران ادامه داد: پس از معرفی یک منطقه گردشگری، با فرایند هجوم توریسم، بهرهبرداری بیش از اندازه بومیان، تخریب منطقه، نابودی همه عوامل کسب درآمد و در نهایت تخلیه منطقه، مواجه هستیم.
آموزش بهرهبرداری درست از منابع
وی افزود: برای پیشگیری از این اتفاق باید پیش از معرفی یک منطقه گردشگری امکانسنجی صورت گیرد. توریست باید نسبت به رفتار و قوانین اینگونه سفرها آموزش ببیند؛ به عبارتی دیگر توریست باید بداند برای چه و چه کاری به منطقه توریستی سفر میکند. آموزش با هدف بهرهبرداری درست از منابع و تعیین هدف از سوی برگزارکنندگان تورهای گردشگری نیز باید مورد توجه واقع شود.
بابازاده در پایان درباره فواید «اکوتوریسم» گفت: ورود سرمایه به منطقه و بهبود وضعیت اقتصادی، پشتیبانی از حفاظت از محیط زیست، گسترش ارتباط مردم منطقه با دنیا که زمینهساز تبادل فرهنگی و ارتقا سطح علمی است، از مهمترین فواید «اکوتوریسم» بهشمار میروند.
شنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۵:۱۵
نظر شما