چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۶:۲۶
احد گودرزیانی: نقد‌ تفصیلی‌این فرهنگ را به خوبی‌معرفی می‌کند

احد گودرزیانی در آیین رونمایی از مجموعه «فرهنگ اعلام شهدا» با تاکید بر اهمیت سرمایه‌گذاری پس از انتشار کتاب گفت: نقدهای جدی و تفصیلی می‌تواند کتاب را به خوبی معرفی کند. در این نقد‌ها ضروری است از لحن رسمی و تبلیغی برای این قبیل کارها عبور کنیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، آیین رونمایی و بررسی مجموعه «فرهنگ اعلام شهدا» پنج استان هرمزگان، همدان، گیلان، گلستان و خراسان جنوبی عصر روز گذشته، 16 اردیبهشت 93 با حضور دکتر عباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مازنی، معاون پژوهش و ارتباطات فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران، فریبا نظری مدیرکل دفتر پژوهش‌های فرهنگی و محمدعلی فقیه، مدیرکل نشر شاهد در سالن یاس بیست‌و هفتمین نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.

حجت‌الاسلام احمد مازنی، صبوری در تالیف دانشنامه را مهم‌ترین ویژگی نویسندگان این‌گونه آثار توصیف کرد و گفت: در دانش‌نامه‌نویسی استقامت، مداومت و خسته و دلسردنشدن مهم است.

وی گفت: هرچند رسانه‌های جدید در شکل‌های مختلف تولید و عرضه می‌شود، اما باز هم جای کتاب ‌را نخواهد گرفت و به همین دلیل این فرهنگ به صورت کتاب منتشر شده است..

معاون پژوهش و ارتباطات فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران، در دسترس بودن فرهنگ اعلام شهیدان برای خانواده‌هایشان را مهم دانست و گفت: به نظر من فرهنگ اعلام یکی از کارهای ماندگار بنیاد است و علاقه‌مند به شنیدن نقدهای این کتاب هستم.

 فریبا نظری، مدیرکل دفتر پژوهش‌های فرهنگی بنیاد شهید انقلاب اسلامی نیز در این برنامه تاریخ کشورمان را سرشار از رشادت‌های زنان و مردان معرفی کرد و درباره  دلایل نام‌گذاری این مجموعه با عنوان «فرهنگ اعلام شهدا» پرداخت و گفت: اعلام در لغتنامه‌ها معانی مختلفی دارد. عَلَم به معنای نشانه، درفش و بیرق است. یکی دیگر از معانی اعلام، مشاهیر و بزرگان است. در دیگر نمونه‌های فرهنگ، اَعلام در معنی مشاهیر برای مداخل گزیده شده است.

نظری با بیان این‌که همه شهیدان کشور از مشاهیر هستند اظهار کرد: در مجموعه هر استان، نام و مشخصات همه شهدا آمده است و هیچ تفاوتی میان آن‌ها قایل نشده‌ایم. فرقی نمی‌کند یک شهید نظامی باشد یا غیر نظامیِ روستایی.

وی امکان استخراج گزارش‌های آماری و صدها موضوع پژوهشی را از این فرهنگ اعلام از مهم‌ترین ویژگی این دانشنامه معرفی کرد و ادامه داد: برای نخستین بار در فرهنگنامه‌ها، نام مادر شهیدان آمده است. هر فرهنگ‌نامه‌نویس نقش مورخ را در تاریخ ایفا می‌کند؛ زیرا بخشی از دوره تاریخی یک کشور را رقم می‌زند.

احد گودرزیانی، دیگر کارشناس این برنامه بود. وی نقش نمودارها را در این مجموعه بسیار مهم دانست و افزود: با آن‌که بخشی از مخاطبان این اثر خانواده شهیدان هستند، برای پژوهشگران نیز واقعیت‌هایی ثبت شده که می‌توانند از آن بهره ببرند. براساس این اطلاعات تاریخ فرهنگی کشور را می‌توان استخراج کرد.

وی با تاکید بر اهمیت سرمایه‌گذاری پس از انتشار کتاب گفت: نقدهای جدی و تفصیلی می‌تواند کتاب را به خوبی معرفی کند. در این نقد‌ها ضروری است که از لحن رسمی و تبلیغی برای این قبیل کارها عبور کنیم.

این روزنامه‌نگار نقش مجریان دفتر پژوهش‌های فرهنگی بنیاد شهید را در تولید «فرهنگ اعلام شهدا» بسیار سازنده دانست و داشتن شیوه‌نامه روان و ساده بودن قلم جاری در زندگینامه‌نویسی را در ژانرهای مختلف ادبی، نشان‌دهنده وجود تبادل نظر و وحدت رویه در متن نهایی اثر شناخت.

گودرزیانی با برشمردن ویژیگی‌هایی چون قابلیت پژوهش، ساختار و خروجی‌های تبارشناسانه و نشانه‌شناسی و اطلاعاتی از تاریخ و فرهنگ کشور برای این اثر گفت: «فرهنگ اعلام شهدا» برای نسل کنونی و آینده ایران محل رجوع و استفاده فراوان است و سرمایه گذاری بنیاد شهید در این موضوع به نتیجه مطلوبی رسیده است.

«فرهنگ اعلام شهدا» مجموعه‌ای مرجع، مستند و دربردارنده زندگینامه تمامی شهیدان با ملیت ایرانی است که از سال 1342 تا زمان انتشار مجموعه کتب فرهنگ اعلام، به شهادت رسیده‌اند و در بنیاد شهید و امور ایثارگران به عنوان شهید، پرونده دارند. این فرهنگ به کوشش دفتر پژوهش‌های فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران گرد‌آوری و تنظیم و توسط نشر شاهد به چاپ رسیده است. تاکنون نگارش فرهنگ اعلام شهدای 15 استان به چاپ رسیده و نگارش 17 استان در دست اقدام و تحقیق است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها