احمد توکلی: مجموعه هفت جلدی «مثنوی معنوی» کریم زمانی
احمد توکلی، استاد و نویسنده حوزه رسانه و ارتباطات با بیان اینکه اینروزها مشغول مطالعه مجموعه هفت جلدی «شرح جامع مثنوی معنوی» است، گفت: این کتاب مجموعهای ارزشمند از مولانا است که در ابتدا نویسنده درباره هر یک از مثنویها به صورت خلاصه توضیحاتی ارایه داده، تا خواننده با فضای کلی داستان و ابیات آشنا شود.
مدیرمسوول انتشارات «ثانیه» درباره این اثر توضیح داد: استاد کریم زمانی در این کتاب با بیانی ساده و شیوا خواننده را با محتوای داستانهای مثنوی معنوی آشنا میکند و اثری جذاب به شمار میآید، توضیحات ابتدایی موجود در این کتاب یکی از محسنات و ویژگیهای آن به شمار میآید، پس از هر یک از اشعار نیز ابیات به صورت موردی تفسیر شدهاند.
توکلی با بیان اینکه کتاب حاضر میتواند منبعی مناسب و قابل رجوع برای علاقهمندان حوزه ادبیات باشد، عنوان کرد: این اثر برای افزایش اطلاعات در حوزه ادبیات و تاریخ، کتاب مناسبی است و توصیه میکنم افرادی که به این اثر دسترسی دارند آن را مطالعه کنند، من از زمانی که جلد نخست این کتاب را مطالعه کردهام، آنقدر جذاب و شیرین بوده است که ساعتهای متمادی از اوقاتم را به این کتاب اختصاص میدهم و معتقدم که از سریالهای کنونی تلویزیون بهتر است.
مجموعه هفت جلدی «مثنوی معنوی» در هفت هزار صفحه و بهای 200 هزار تومان از سوی انتشارات روزنامه اطلاعات منتشر شده است.
محمدزاده: نگاهی جدید در «سخن ابن سینا و بیان بهمنیار»
محمدجعفر محمدزاده، سرپرست «دانشنامه مطبوعات ایران» نیز با اشاره به تعدد کتابهایی که در سال 92 مطالعه کرده است، گفت: از میان آنها کتاب «سخن ابن سینا و بیان بهمنیار» اثر دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی یکی از بهترین آثاری است که مطالعه کردم، کتابی که نگاه جدیدی به ابنسینا داشته است.
نویسنده کتاب «رسانه شناخت» درباره این اثر توضیح داد: دکتر دینانی در این کتاب معرفی جدید و تازهای از ابن سینا به جامعه ایرانی ارایه کرده است، نگاهی که تاکنون او پیش از این بدین شکل مطرح نشده بود. این نگاه نیز برای من جدید و نوآورانه بود و خوب است که افراد برای آشنایی بیشتر با ابنسینا به سراغ این اثر بروند.
معاون سابق امور مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در این اثر، مولف با بیان ارزش والای ابن سینا در فلسفه، به تفاوت او با ارسطو اشاره کرده است، یادآور شد: در این کتاب میخوانیم که به شمار آوردن وی به عنوان یکی از شارحان ارسطو به دور از انصاف است و کتاب الانصاف را که در حمله مسعود غزنوی از بین رفته اما به مفاد آن در کتابهای دیگر ابن سینا مثل المباحثات اشاره شده، نمونه این ادعا است. خواننده این کتاب وقتی صفحات پایانی کتاب را میخواند، با خود خواهد اندیشید که اگر فهم ما از ابن سینا و اندیشههای او همان بوده که در گذشته بوده و در کتابهای درسی و غیردرسی از او نام برده شده، ظلم عظیمی در حق این فیلسوف، حکیم و عارف بزرگ روا شده است.
کتاب «سخن ابن سینا و بیان بهمنیار» اثر دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی در 488 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و بهای 15 هزار تومان از سوی انتشارات موسسه حکمت و فلسفه ایران منتشر شده است.
وی همچنین به کتابهای حوزه رسانه اشاره کرد و یادآور شد: در حوزه رسانه نیز کتابهای زیادی بوده است که از میان آنها کتاب «سواد رسانهای» نوشته دکتر علی طلوعی را اثر مناسب و ارزشمندی میدانم، این اثر در شش فصل تنظيم شده و نويسنده در آن به تفکيک ويژگيهاي سواد رسانهاي، فعاليتهاي بينالمللي در زمينه سواد رسانهاي، اصول، ضرورتها و شيوههاي آموزش سواد رسانهاي را مورد بررسي قرار داده است. ضمن آنکه شيوههاي پژوهش و ارایه پرسشنامه سواد رسانهاي نيز در آن مورد توجه قرار گرفته است.
کتاب «سواد رسانهای» در 272 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و بهای چهار هزار و 500 تومان از سوی دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانهها منتشر شده است.
آذری: تعامل فرهنگ و رسانه در «رسانهها و مدرنیته»
غلامرضا آذری، نویسنده و مترجم حوزه رسانه، از کتاب «رسانهها و مدرنیته» اثر «جان .ب. تامپسون» و ترجمه مسعود اوحدی به عنوان یکی از آثار ارزشمند و خواندنی خود در سال 1392 نام برد. به گفته او این اثر، با نگاهی انتقادی تعاملات بین فرهنگ و رسانه را توصیف میکند و دربردارنده تلاقی دیدگاهها و آراء موجود در این حوزه است.
مترجم کتاب «تاریخ تحلیلی علم ارتباطات» ادامه داد: از نگاه جان تامسپون تحول و توسعه رسانههای ارتباطی، ترکیب و سرشت زندگی اجتماعی را تغییر شکل داده و اشکال جدیدی از عمل و تعامل را به وجود آورده است که دیگر وابسته به الزام سهیم بودن مخاطب در مکان مشترک نیست و در واقع تامپسون با تحلیل موضوعهایی همبسته مثل ظهور تعامل رسانهای، به وجود آمدن اشکال جدید رویتپذیری رسانهای، پیدایی شبکههای جهانی ارتباط، دگرگونی سنت، شکلپذیری مجدد فرآیند خود- شکلدهی و منش رو به تغییر حوزه عمومی استدلال، خود را به منصه ظهور میرساند.
کتاب «رسانهها و مدرنیته» با ترجمه مسعود اوحدی با قیمت 11 هزار تومان از سوی انتشارات سروش منتشر شده است.
وی همچنین از جلد دوم کتاب «تاریخ یونان باستان» نیز به عنوان اثر پیشنهادی دیگر در سال 92 نام برد و گفت: این کتاب با ترجمه دکتر امیرحسین آریانپور در بازار موجود است، کتاب تاریخ یونان را از دوره میانه و پشت سر گذاشتن قرون 15 و 16 روایت میکند و دربردارنده اطلاعات ارزشمندی از یونان باستان به مخاطبان ارایه میکند. کتاب حاضر درسنامهای برای دوستداران خرد و اندیشه به شمار میآید که انتشارات علمی و فرهنگی آن را منتشر کرده است.
عبدالرشیدی: «با من به تهران بیایید»، کتابی دیدنی و خواندنی
علیاکبر عبدالرشیدی، نویسنده و فعال حوزه رسانه و ارتباطات، یکی از بهترین کتابهایی که در سال 1392 مطالعه کرده است را «با من به تهران بیایید» معرفی کرد و گفت: این کتاب، اثری ترکیبی از عکس و مطلب است که به قلم نصرالله حدادی، یکی از تهرانشناسان فعال کشور نوشته شده است، عکسهایی که در این کتاب قرار داده شده است ترکیبی از عکسهای افراد مختلف است که اغلب آنها توسط جواد تهامی که در میدان بهارستان عکاسخانه داشت و به همت فرزند او داریوش تهامی جمعآوری شده است.
نویسنده کتاب «سیر تحول و تکامل ژورنالیسم» وی افزود: با مراجعه به این کتاب ارزشمند، میتوانیم سیر عکسهای قدیمی که در تهران گرفته شده را مشاهده کنیم، عکسهایی که ناصرالدین شاه قاجار به عنوان نخستین عکاس ایرانی گرفته و بر شیشه ظاهر شده، همچنین عکس عکاسان دیگری مثل میرزا عبدالله قاجار و آقارضا عکاسباشی نیز جمعآوری و در این کتاب گنجانده شده است.
وی با بیان اینکه کتاب در پنج فصل تهیه و تنظیم شده است، اظهار کرد: نخستین فصل کتاب به دروازههای تهران اختصاص دارد و در آن هفت دروازه معروف تهران به همراه شرحی بر نحوه ساخت، کارکرد و ساختار این دروازهها ارایه شده است، در فصل دوم نیز میدانها و خیابانهای قدیمی تهران معرفی شده است، در این فصل مردم و قسمتهای مختلف شهر را میبینیم که از نظر مطالعه جامعهشناختی بسیار جذاب است و دانشجویان جامعهشناسی و کسانی که در حوزه حمل و نقل فعالیت دارند میتوانند از مطالب آن استفاده کنند.
به گفته عبدالرشیدی، در سومین فصل این کتاب نیز ساختمانها و ابنیه معروف تهران آورده شده است، این بخش جذابیتهای بالایی دارد و در آن تصاویر و تاریخ محلههایی مانند کامرانیه و دربند قدیم قابل مشاهده است، همچنین برخی از خیابانهایی که دیگر در تهران نیستند نیز در این کتاب معرفی شدهاند، در این کتاب همچنین کارکرد خیابانهایی مانند سعدی، مخبرالدوله و علاءالدوله بیان شدهاند، در چهارمین فصل این کتاب نیز عکسهایی از صاحبان حرف و مشاغل مختلف قرار داده شده است.
وی ادامه داد: در این کتاب عکسهایی از مشاغلی که دیگر نیستند و فراموش شده هستند را میتوان دید. شغلهایی مانند عکاسان قدیمی که در حاشیه جنوبی میدان سپه حوالی خیابان باب همایون حضور داشتند و عکس فوری میگرفتند، ماستکشهایی که تغارهای ماست را حمل میکردند، گاریهای پستخانه، طبقکشها، دواخانههای قدیمی، شهر فرنگیها و سلمانیهای خیابانی که دیگر نیستند.
وی عکس شخصیتها و افراد مشهور را یکی دیگر از فصول این کتاب معرفی کرد و گفت: عکس افرادی که در تاریخ 100 ساله گذشته در تهران زندگی میکردند مانند هنرمندان، سیاستمداران، شاعران و شخصیتهای فرهنگی در این کتاب درج شده است، عکسهایی از زنان و مردان به صورت پرتره، قدی، دستهجمعی و تکی نیز در این بخش آمده است که میتواند از نظر مطالعه پوشش و لباس، نوع ارتباط افراد جامعه در ملاءعام، میهمانیهای عمومی و زنانه کاربردی باشد.
عبدالرشیدی ارایه عکس و توضیح درباره رویدادهای سیاسی و اجتماعی را دیگر مبحث این کتاب معرفی کرد و افزود: در این بخش درباره رویدادهای سیاسی در دهه 30 و پیش از آن عکسهای جالبی است که نادر هستند و قبلا جایی دیده نشده است و صحنههای مختلف را شامل میشود، همچنین توضیحات تاریخی این کتاب مرسوم نیست بلکه توضیحاتی را دربرمیگیرد که بر اساس روایت عامیانه به آن پرداخته شده است.
کتاب «با من به تهران بیایید» در 368 صفحه، قطع رحلی با شمارگان یکهزار و 500 نسخه از سوی انتشارات خانه فرهنگ و هنر گویا منتشر شده است.
قاضیزاده: با «خواب آشفته نفت» در میهمان تاریخ
علیاکبر قاضیزاده، استاد و نویسنده حوزه رسانه با اشاره به کتابهای متعدد تاریخی که در سال 92 مطالعه کرده است، گفت: از بین تمام این آثار، کتاب «خواب آشفته نفت؛ دکتر مصدق و نهضت ملی ایران» اثری از دکتر محمدعلی موحد بهترین و تاثیرگذارترین کتابی بود که مطالعه کردم. این کتاب تاریخی، حوادث دوران ملی کردن نفت در کشور ما را به خوبی روایت میکند، حوادثی که در دهه 1320 تا 1330 در ایران رخ داده است.
وی افزود: این کتاب را سالها پیش خوانده بودم اما با توجه به مقطع کنونی کشور در تعاملات بین ایران و غرب تصمیم گرفتم این اثر را مطالعه کنم تا بدانم که چه کارهایی در کشور ما در سازمانهای جهانی و شکایت علیه شرکت نفت انگلیس و ... انجام شده است.
نویسنده کتاب «نوشتن برای رادیو» با بیان اینکه یک فرد رسانهای گاهی باید در تاریخ گذشته و کنونی کشور خود به دنبال راهکارهای مختلف تحلیلی باشد، عنوان کرد: در فصلهای نخستین از جلد دوم این كتاب جزییات حوادث مربوط به موضوع نفت و مبارزه دكتر مصدق در سال 1331 شرح و تحلیل شده است و در دو فصل بعدی از ماجرای كودتای 28 مرداد 1332 و كارنامه دكتر مصدق مطالبی بیان شده است.
به گفته قاضیزاده، ملی كردن نفت و حقوق ایران در شركتهای تابعه موضوعی مهم و با اهمیت در تاریخ سیاسی ایران است که هر روزنامهنگاری و هر فرد ایراندوستی باید از آن آگاهی داشته باشد.
کتاب «خواب آشفته نفت؛ دکتر مصدق و نهضت ملی ایران» در 548 صفحه، شمارگان دو هزار و 200 نسخه توسط نشر کارنامه منتشر شده است.
کوثری: «امپراتوری» و «انبوه خلق: جنگ و دموکراسی در عصر امپراتوری»
نویسنده کتاب «نظریههای آنومی اجتماعی» افزود: بروز چالشهای بینالمللی، تروریسم و خشونت و نقش رسانهها پس از یازده سپتامبر از موضوعهایی است که در این کتاب به آنها اشاره شده است و این دو اثر تفکرات عمیق و جالب توجه این دو نویسنده را شامل میشود، امپراتوری، از نظر «هارت» و «نگری» قدرت حاکمه مجهز به تسلیحات نسلکشی و کشتار هستهای است. قدرتی که نه تنها قلمرو مرگ و شیوههای آنرا در اختیار دارد، بلکه همچنین بر قلمرو زندگی و شیوههای آن نیز حکمرانی میکند.
کتابهای «انبوه خلق: جنگ و دموکراسی در عصر امپراتوری» اثر مایکل هارت و آنتونیو نگری با ترجمه رضا نجفزاده توسط نشر نی منتشر شده است.
مسعودی: «راهنمای تفکر نقادانه» و «فرایند داوری در مجلات علمی»
دکتر امیدعلی مسعودی، استاد و نویسنده حوزه رسانه نیز در این زمینه گفت که کتاب «راهنمای تفکر نقادانه» اثری از «ام. نیل براون» و «استیوارت» با ترجمه کوروش کامیاب اثری است که در سال 92 خوانده است. این کتاب به ما میگوید سوالهایی که میپرسیم باید به جا باشد و اگر مساله را بدانیم میتوانیم دلایل استدلال آن را بیان کنیم.
وی افزود: این کتاب شیوه استدلال و طرح مساله را در طول زندگی روزمره بیان میکند و به ما میگوید در برابر این ادعاها کدام را بپذیریم و کدام را رد کنیم. این کتاب اثری کاربردی است و برای دانشجویانی که مقاله علمی یا پایاننامه مینویسند کتاب ارزشمندی است.
مسعودی همچنین کتاب «فرایند داوری در مجلات علمی» اثر «آن.سی. ولر» با ترجمه علیحسین قاسمی و سیروس آزادی را دیگر کتابی معرفی کرد که سال 92 آن را مطالعه کرده است. وی گفت: این کتاب میگوید که مجلات علمی چگونه و با چه چارتی بررسی میشود و چه ویژگیهایی باید داشته باشد، همچنین عنوان میکند دلایل رد یا پذیرش مقالات چیست. دبیر و هیات تحریریه کیست و چه کاری دارد. این کتاب ویژگی داوران را بیان میکند و برای کسانی که مقاله ارسال میکنند مناسب است زیرا به نظاممند شدن شیوه نگارش مقالات علمی و کاهش ایرادهای این حوزه کمک میکند.
رضائیان: «ساختار و تعویل متن» و «صور خیال»
دکتر مجید رضائیان، پژوهشگر و نویسنده حوزه رسانه گفت: کتاب «ساختار و تعویل متن» اثر بابک احمدی کتابی است که سال 92 مطالعه کردهام، این اثر کتاب جامعی در زبانشناسی است و سه ویژگی دارد که زبانشناسی را همراه با مباحث نشانهشناسی، مفاهیم و ارتباط آن با بحث زبانشناسی را بیان میکند. دوم اینکه در مباحث زبانشناسی، نگاه تاریخی ـ تحلیلی خوبی دارد، یعنی نظریههایی که در گذر زمان درباره زبانشناسی مطرح شده، آورده است.
نویسنده کتاب «تیترنویسی» ادامه داد: ویژگی سوم نیز منابعی است که در کتاب آورده شده است و در بحث زبانشناسی برای افراد اهل ژورنالیسم، منتقدان ادبی و سینمایی، مفاهیم زبانشناسی را به خوبی بیان کرده است.
رضائیان از چاپ سیزدهم کتاب «صور خیال» اثر شفیعی کدکنی به عنوان دیگر اثر خواندنی امسال خود نام برد و گفت: این کتاب اگر چه سالها پیش نوشته شده است اما ارزش یک کتاب پایه را دارد، همچنین در بحث ادبیات در بخش منظوم و منثور بهویژه در بخش شعر وجوه خیال و پندار و تفاوت آن دو به خوبی در این اثر بیان شده است. این کتاب کاملا تحلیلی و تحقیقی است و مفاهیم خوب توضیح و تشریح شدهاند، این کتاب برای اهالی رسانه نیز کاربرد دارد و تطبیقی است و هر مفهومی که بحث میکند با مثال بیان کرده و با اشعار مختلف منظور خود را بیان میکند.
به گفته وی، مجموعه «دانشنامه ارتباطات» دکتر باقر ساروخانی را نیز میتوان کتاب دیگری معرفی کرد که این اثر بر اساس کتاب «جامعهشناسی ارتباطات» نوشته شده است. جای این کتاب مبتنی بر بحث جامعهشناسی ارتباطات خالی بود و کار به این دلیل با ارزش است که در عرصه ارتباطات موضوع را تئوریک میدانیم اما در بحث حلقه وصل ارتباطات و جامعهشناسی بحث مقداری عینیتر و ملموستر میشود. چرخه ارتباطات از نگاه جامعهشناسی آن چیزی نیست که فقط به کارکرد نگاه کنیم بلکه منظر تئوریک و کارکردهای ارتباطی آن در نظر گرفته شده است./
نظر شما